Linguine alle vongole 'in rosso' | ENJOY! The Good Life

Linguine alle vongole ‘in rosso’

Het recept dat ik vandaag met je deel, Linguine alle vongole, is wat mij betreft de pasta der pasta’s. En dat niet alleen, het is ook de meest sexy pasta dish. De man die dit voor mij goed weet klaar te maken, kan heel wat potjes breken. En dat terwijl het één van de meest eenvoudige pasta gerechten is. De belangrijkste ingrediënten zijn een goede pasta én natuurlijk de vongole, de venusschelpen. Hoe onbescheiden het ook klinkt, mijn homemade linguine alle vongole is de beste ooit!

Deze pasta at ik voor het eerst in Rome. Later bij Caro Kookt, Osteria Vicini en ontelbaar veel andere restaurants. Als het op de kaart staat, dan bestel ik het. Klassiek wordt de pasta gemaakt met spaghetti, maar ik vind een linguine net even lekkerder. De ‘in bianco’ versie is het meest klassiek. Ik ga voor de ‘in rosso’, de variant met de tomaatjes. Deze wordt voornamelijk in  het zuidelijke deel van Italië gegeten.

“Hoe onbescheiden het ook klinkt, mijn homemade linguine alle vongole is de beste ooit!”

Vongole

De vongole koop je bij een gespecialiseerde viswinkel of groothandel. Ik heb het weekend een geweldig adresje in IJmuiden gevonden, Vishandel Tel. Hier vind je een enorm assortiment vis. En de vongole die je hier koopt is kakelvers. Houdt er rekening mee dat de schelpjes pittig geprijsd zijn. Voor een zakje van een kilo betaal je al snel tussen de 16 en 22 euro. Maar geloof mij, het is het dubbel en dwars waard. Als je dit recept wilt proberen, maar je kunt niet aan vongole komen? Dan zou je ook kokkels kunnen gebruiken. Deze zijn makkelijker verkrijgbaar en aanzienlijk goedkoper.

Linguine alle vongole 'in rosso' | ENJOY! The Good Life

Snelheid geboden

Dit gerecht klaarmaken is echt simpel. Wat heel belangrijk is, is dat je alle ingrediënten binnen handbereik hebt. De sjalot fijngesnipperd, de knoflook grof gehakt, de kruiden gehakt, de tomaatjes in kwarten gesneden, de wijn ontkurkt, een klont roomboter, pan water op het vuur. Als je alle ingrediënten die je hieronder vindt voor handen hebt dan gaat de bereiding razendsnel. Ik vind het fijn om een grote wokpan te gebruiken, het liefst met een dikke bodem. Van een beetje met eten lekker husselen en gooien ben ik niet vies (zie Instagram Stories uitgelicht). Ik laat de ingrediënten graag een dansje maken in de pan.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kilo verse vongole, gewassen en gesorteerd
  • 400 gram linguine (DeCecco of Rummo)
  • 1 sjalot of een kleine ui, fijngesnipperd
  • 3 tenen knoflook, grof gehakt
  • 10 rijpe honingtomaatjes of mini trostomaatjes, in kwarten
  • 1/2 bosje bladpeterselie, fijngehakt of vriesvers van Darégal
  • 5 lange sprieten bieslook, fijngehakt of vriesvers van Darégal
  • 1 flinke eetlepel dubbel geconcentreerde tomatenpuree (tube van Petti of Mutti)
  • 1 rode peper , zonder zaadjes en zaadlijsten fijngehakt of een halve theelepel sambal manis
  • sap van een halve citroen
  • flinke klont roomboter
  • glas witte wijn (± 150ml), Neleman Chardonnay Sauvignon Blanc
  • olijfolie
  • vers gemalen peper en zout

Aan de slag:

Zoals ik al aangaf. Zorg dat je de ‘mise en place’ op orde hebt. Oftewel, zorg dat je alle ingrediënten, voorbereid klaar hebt staan.

Doe de schelpen in een bak met koud water. Haal de schelpen die niet meer sluiten eruit, eventueel even op tikken, zo ook kapotte schelpen en gooi die weg. Spoel de rest tot het water schoon is en laat ze daarin staan totdat ze de pan in gaan.

Breng een pan water aan de kook. Doe de pasta met wat zout in het kokende water en kook volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de pasta af voordat je het bij de saus en schelpen voegt.

Verhit de olie in de pan. Fruit hierin de ui. Zet het vuur hoog en bak de knoflook, de tomaatjes en bieslook mee. Bak de tomatenpuree en de rode peper (sambal) heel kort mee en schenk de wijn erbij. Giet de schelpen even snel af in een zeef en voeg ze bij de saus. Laat het vuur hoog staan tot alles goed doorwarmt. Doe een deksel op de pan en kijk af en toe of de schelpen open ploppen. Als ze allemaal open zijn voeg je de pasta toe, peterselie, versgemalen peper, citroensap, klont boter erbij en alles goed omroeren of husselen in de pan. Klaar en smullen maar!

ENJOY! this fabulous pasta dish!

Beeld: ©ENJOY! The Good Life

♥ Bewaar op Pinterest voor later ♥

Linguine alle vongole 'in rosso' | ENJOY! The Good Life

 

Avatar
José
https://www.enjoythegoodlife.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.