Zwolle en De Librije zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door de jaren heen is De Librije een waar imperium geworden in deze Hanzestad. En ik, als lekkerbek, vind het dan ook heel jammer dat ik het imperium nog niet heb mogen proeven. Hoewel, dat is niet helemaal waar…. ik gebruik de kruiden van Jonnie.

librije7

Zo’n vijftien jaar terug was Zwolle mijn uitvalsbasis. Ik woonde toen een tijdje in een klein gehucht midden in het mooie natuurgebied De Weerribben. Zwolle was het dichtstbijzijnde uitgaansgebied. En dat was ook de periode dat ik heel vaak ging uit eten en het liefst in restaurants die hoog aangeschreven werden in de ‘Lekker’ of minimaal één dikke Michelinster hadden. Zo ben ik o.a. bij De Lindenhof, De Bokkedoorns, BELUGA (yeah, geweldig en wat een leukerd die kok) en Apicius geweest.

librije6

Leuke tijd maar het zijn geen hoogtepunten waar ik dagelijks aan terug denk. Hoewel BELUGA nog heel vaak door mijn gedachten gaat. En niet alleen vanwege de kok. Of toch juist wel. Want waar de meeste sterrenzaken goddelijk eten serveren vind ik het over het algemeen toch stoffige zaken, teveel poeha en ligt de gemiddelde leeftijd van de gasten dik boven de vijftig.

librije4

Hans van Wolde is een flamboyante kok die niet alleen goddelijk kan koken maar ook een ondeugende uitstraling heeft en zijn onderneming als een swingend feest draaiende houdt en regelmatig best riskante nieuwe uitdagingen aangaat. Na het diner schoof hij even bij mij en mijn tafelgenoot aan tafel voor een gezellig gesprek. Ik houd van die spontaniteit en het buiten de lijntjes kleuren.

librije

En dat is nu ook precies de reden dat alleen al bij het zien van De Librije mijn hart sneller gaat kloppen. Jonnie en Thérèse zijn ook bevlogen ondernemers, een fantastische kok en een geweldige gastvrouw en vinologe die hun onderneming met een swingende flair runnen. Ik heb ze jammer genoeg nog niet mogen ontmoeten en heb zelfs ook nog nooit bij De Librije gegeten. Maar dit is wel een restaurant waar ik heel graag nog eens wil eten. Ik zou vast kunnen reserveren en dan gaan sparen…. het schijnt in het weekend al een jaar van te voren vol te zitten.

librije11

Tijdens mijn laatste bezoek aan Zwolle heb ik dan ook de hotspots van De Librije aangedaan. Want tijden zijn veranderd…. Er is inmiddels Librije’s zusje, het Librije’s Hotel, Librije’s Atelier en de Librije’s winkel. Petje af voor deze ondernemers van een waar Librije Imperium…..

librije5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.