Zomerse koude komkommersoep
Voor iemand die eigenlijk helemaal niet zo van soep houdt, komen er de laatste tijd wel veel soepjes online. Dat komt omdat ik de soep ontdekt heb. Van huis uit ben ik opgegroeid met kippensoep en groentesoep. Van die enorme pannen gevuld met heldere soepen waar dan van alles indrijft. Inmiddels ben ik erachter dat ik daar dus niet zo kapot van ben.
Gebonden en stevige soepen vallen wel erg in de smaak. Zo zag je pompoensoep, bloemkoolsoep, geroosterde tomatensoep, romige kippensoep, aspersesoep en natuurlijk snert voorbij komen. Soep is echt comfort food en past dus goed bij koude dagen. Toch kan soep ook op warme zomerse dagen. Zoals bijvoorbeeld een verkoelende koude gazpacho.
Huiskamer restaurant
Zo at ik ooit in een ver verleden in een huiskamerrestaurantje in Steenwijk een koude komkommersoep. De mussen vielen die dag dood van het dak en de chef had het menu daarop aangepast. Aanvankelijk spreekt soep in een menu mij niet aan en een koude komkommersoep deed mij ook niet direct watertanden. Maar na de eerste lepel was ik verkocht. Hemels!
Deze koude komkommersoep is een topper voor zomerse dagen. Leuk om te serveren bij een lunch, als amuse of tijdens een tuindiner. Reken maar dat je gasten aangenaam verrast zullen zijn. Je kunt deze soep een beetje upgraden door er Hollandse garnaaltjes, gegrilde garnalen of gerookte ham bij of in te serveren.
Ingrediënten
- 1 klein uitje
- 2 komkommers
- 1 flinke eetlepel roomboter
- 1 el bloem
- 6 dl warme volle melk
- 3 dl kippenbouillon
- zout en vers gemalen peper
- 1/2 tl geraspte nootmuskaat
- 1,5 dl room
- 2 el verse munt, peterselie of dille naar keuze
Bereiden
Smelt een stukje boter in een pan met een dikke bodem. Voeg de gesnipperde ui en de komkommers (geschild, in de lengte doormidden gesneden, van zaadjes ontdaan en daarna in stukjes gesneden) toe, doe de deksel op de pan en laat dit 5 min zachtjes smoren.
Roer de bloem erdoor en laat het, onder voortdurend roeren, nog twee minuten verder smoren. Neem de pan van het vuur en schenk er, terwijl je blijft roeren, geleidelijk de hete melk bij. Roer er daarna de bouillon door. Zet de pan weer op het vuur en breng de soep al roerend aan de kook. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Doe de deksel op de pan en laat de soep op een laag pitje nog 20 minuten trekken.
Pureer de soep met de staafmixer of in de blender. De soep moet romig zijn. Als het te dik is, voeg dan nog een beetje melk toe. Laat de soep goed afkoelen in de koelkast, doe er zo nodig nog wat peper en zout door. Dien de soep op in gekoelde kommen, met een wolkje room, garnaaltjes en fijn geknipte munt, dille of peterselie naar keuze.