Zoete aardappel taart met spinazie en geitenkaas
Sinds ik weer buiten de deur werk, koken de pubers allebei één dag in de week. Ze willen dan wel zelf bedenken wat we eten, zorgen dat de boodschappen daarvoor in huis zijn en maken het klaar. Ik mag daarin geen inspraak hebben, mij vooral nergens mee bemoeien en ik mag ook niet zeuren dat ik iets niet lekker vind. Dat mogen zij per slot van rekening ook niet. Voorwaarde is wel dat het enigszins gezond is en geen kant en klaar maaltijden zijn.
Het leuke daarvan is, dat ik dingen voorgeschoteld krijg, waar ik zelf niet snel voor zou kiezen. De jongenspuber is niet zo van de recepten en flanst met regelmaat zelf het één en ander in elkaar. Hij gaat voor machtige maaltijden en heeft een voorkeur voor gerookte spekblokjes en room. De damespuber gaat graag voor vegetarische gerechten en probeert te koken met ingrediënten die wij op voorraad hebben. Zij heeft, net als haar moeder, een pesthekel aan boodschappen doen.
Ik verheug mij altijd enorm op de maaltijden van de pubers. Het is zo fijn om twee dagen per week niet na te hoeven denken wat we moeten eten en zo aan te kunnen schuiven aan een heerlijke maaltijd. Zelf hebben ze er ook wel plezier in en ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ze beide een lekker maaltje kunnen bereiden. Het recept dat ik vandaag deel is er één van de damespuber. Deze zoete aardappeltaart is haar specialiteit geworden. En een favoriet van ons alledrie. En wie weet valt deze ook bij jou goed in de smaak.
Deze mooie ovenschaal kreeg ik overigens met kerst van de damespuber cadeau. Hij is ideaal voor dit soort gerechten en quiches. Bakt fijn en staat ook nog eens mooi op tafel. Hij is van het Deense merk Rice en is er in diverse maten en kleuren.
Ingrediënten:
- 3 zoete aardappels
- 400 gram gewassen spinazie
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 4 eieren
- 1 bol mozzarella
- 1 pakje geitenkaas met honing (Jumbo)
- handje pittige geraspte kaas
- olijfolie
- peper/zout
Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 200ºC
Vet een middelgrote ovenschaal in met olie. Was de aardappel goed en snijd ze vervolgens in dunne plakjes. Ik doe dat altijd met de keukenmachine. Een keuken mandoline of kaasschaaf biedt ook uitkomst. Kook de aardappelschijfjes 5 minuten voor. Schik de schijfjes, als ze een beetje afgekoeld zijn, langs de rand van de schaal en op de bodem.
Snipper de uit en knoflook fijn. Fruit deze in olijfolie mooi glazig. Voeg de spinazie toe en bak dit op hoger vuur en roer alles goed om tot de spinazie geslonken is. Peper en zout erbij. Giet het overtollige vocht dat vrijkomt bij het bakken van de spinazie af.
Snijd de mozzarella en geitenkaas in blokjes. Klop de eieren los en voeg de geitenkaas en mozzarella toe. Voeg peper en zout toe en eventueel kruiden die je lekker vindt, zoals bijvoorbeeld tijm of provençaalse kruiden.
Verdeel het spinaziemengsel gelijkmatig over de bodem. Schenk het eier-/kaasmengsel erover en verdeel het zodat alles netjes afgedekt is. Strooi de geraspte kaas erover. Zet de schaal voor 40 minuten in de oven. En klaar is je heerlijke maaltijd!
♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥
Op zoek naar meer pasta gerechten?
Jamie’s spinazietaart met feta
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Instagram, Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY!
Beeld: ©ENJOY! The Good Life