Zo spaar je gemakkelijk € 1378,- in één jaar 

Sparen is niet mijn sterkste punt, simpelweg omdat ik niet een enorm maandelijks budget heb. Toch probeer ik elk jaar wel ‘potjes’ aan te leggen om toch wat geld achter de hand te hebben. Ik heb er één voor onvoorziene uitgaven zoals een dure reparatie aan de auto of als de wasmachine of ander huishoudelijk apparaat in huis het ineens begeeft. Een ‘ENJOY!’ potje voor een fancy etentje, een citytrip of uitstapje. En dan zijn er nog variabele spaarpotjes voor die veel te dure tas, een gadget, onderhoud aan het huis etc. En zoals elk jaar de 52-weken Spaar challence.

Rijke dame

Nu zou je kunnen denken, die vrouw is ‘loaded’ met al die spaarpotjes. Ik moet je teleurstellen, de meeste spaarpotjes bevatten vaak niet meer dan een beetje losgeld en met een beetje geluk een paar stuks briefgeld. Bij mij komt er niet altijd iets terecht van de voornemens die ik heb. Toch doe ik altijd een dappere poging.

Onvoorziene uitgaven

Het reserveren voor onvoorziene uitgave is er wel één die altijd lukt. Simpelweg omdat dat pure noodzaak is en daarbij heb ik het geluk dat er niet snel iets kapotgaat en ik dus ook niet vaak het potje hoef aan te vullen. Het bedrag wat ik achter de hand heb is mijn noodfonds en daar kom ik niet aan. Alle andere voornemens om te sparen zijn puur voor luxe uitspattingen en het is dan ook geen ramp als die jammerlijk mislukken.

52-weken challenge

Een challenge die ik elk jaar doe en die ook nog geen enkel jaar volbracht is tot het eind, is de 52-weken spaar challenge. Als je het schema aanhoudt en elke week het weekbedrag (weeknummer in euro’s) een potje stort, heb je aan het eind van het jaar € 1378,-. Dat is best een flink bedrag waar je echt iets leuks van kan doen. Een bedrag voor een mooie reis, een nieuwe bank of misschien die fiets die je al zolang wilt. Dit jaar spaar ik voor de Samsung ‘The Frame’ televisie.

Je hebt deze spaar challenge al vaak bij ENJOY! voorbij zien komen. Dat komt omdat ik enorm enthousiast ben hierover. Op een heel makkelijke manier zou je aan het eind van het jaar een lekker bedrag voor het uitgeven hebben. De reden waarom het steeds niet lukt is, dat ik zelden contant geld in huis heb. En het werkt niet als het geld in een pot zit en je het er makkelijk uit kunt halen. Om de glazenwasser te betalen, je puber wat geld mee te geven om een broodje te halen als er weer eens niets eetbaars in huis is etc. Daarnaast is het elke week een gedoetje om het bedrag contant te storten omdat je dan eerst geld moet pinnen of stiekem de spaarpot van de pubers moet kraken.

Succes

Dit jaar pak ik het anders aan. En ik heb het gevoel dat het dit keer gaat lukken! In de Bullet Journal heb ik een schema gemaakt waarin ik elke week bijhoud dat het weekbedrag gestort is op de spaarrekening. Op zondag stort ik het bedrag en kleur het desbetreffende muntje in het schema. En zoals je inmiddels wel weet, doe ik de spaar challenge omgekeerd. Dus ik start met 52 euro in week 1, 51 euro in week 2, 50 euro in week 3 etc. Mijn ervaring is dat ik aan het begin van het jaar makkelijker een bedrag opzij kan zetten dan in de rest van het jaar.

Dit werkt veel beter. Geen gedoe met contant geld. Het enige wat ik hoef te doen is wekelijks het bedrag overmaken. Dat is aan het begin van het jaar best een uitdaging omdat het spaarbedrag dan vrij hoog is. Meestal doe ik dan extra mijn best om spullen op te ruimen en te verkopen via Marktplaats en ENJOY! The Second Life. Zo lukt het mij om elke week braaf mijn weekstorting te kunnen doen. Ik verheug mij enorm op de mooie televisie die ik aan het eind van het jaar kan kopen. En zoals vaak met apparatuur zakken de prijzen snel, dus misschien blijft er iets over voor nog iets leuks.

Klik op de foto om te downloaden en uit te printen

Heb jij al eens een poging gewaagd en de 52 weken spaar challenge gedaan? Je hoeft natuurlijk niet persé op 1 januari te beginnen. Dat kan op elk moment. Maak je eigen schema in je Bullet Journal of op een A4-tje dat je op de koelkast plakt. Zolang het maar goed zichtbaar is en zo een leuke uitdaging wordt om deze challenge tot een succes te maken. Ik ben al lekker bezig. Doe je mee? En natuurlijk ben ik heel benieuwd wat jouw spaardoel is. Leuk als je een reactie achterlaat hieronder in de comments.

ENJOY!

Beeld: ©ENJOY! The Good Life

 

Avatar
José
https://www.enjoythegoodlife.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.