Zelf gevulde koeken maken.
Al een tijdje staan het maken van gevulde koeken op mijn to-do lijstje. Met kerst had ik namelijk een flinke hoeveelheid amandelspijs gemaakt. Dit is goed te bewaren (zonder ei) in de vriezer of in de koelkast. Maar het wordt er niet lekkerder op als je het te lang laat liggen. Dus moest ik iets bedenken waar ik het spijs in kon verwerken. Natuurlijk gevulde koeken! Die vind ik zo lekker. Vooral als ze net uit de oven van de bakker vandaan komen. Nu dus uit mijn eigen oven.
Het leek mij een ingewikkeld klusje maar dat viel heel erg mee. Eigenlijk had ik niet verwacht dat zo zo goed zouden uitvallen. Alleen had de damespuber in één van haar bakacties het Zeeuws bloem gebruikt. En achteraf gezien hadden de gevulde koeken nog mooier kunnen worden als ik het fijne Zeeuwse bloem had kunnen gebruiken. Maar dat weet ik nu voor een volgende keer.
Het is best nog een gedoetje om aan Zeeuws bloem te komen. Ik heb het uiteindelijk online gevonden bij “De Zuidmolen” Hier kun je het makkelijk online bestellen voor € 1,40 per kilo. De Zuidmolen verkoopt heel veel bakproducten. Ook bijvoorbeeld het lastig verkrijgbare Greinsuiker dat in suikerbrood wordt verwerkt.
Ik heb de gevulde koeken overigens iets kleiner gemaakt dan dat ze oorspronkelijk zijn. Normaal gesproken houd je een diameter van 9 à 10 cm aan maar ik heb rondjes van 7 cm gestoken met een glaasje. Anders is zo’n koek bij de koffie of thee bijna een maaltijd.
De gevulde koeken op de foto’s heb ik met gewone patentbloem gemaakt.
Wat heb je nodig voor 12 grote en 18 kleine gevulde koeken:
- 400 gram Zeeuwse bloem of als je dit niet kunt krijgen gewone patentbloem
- 200 gram basterdsuiker
- 1 mespuntje zout
- 250 gram roomboter (koud)
- 2 el kraanwater (koud)
- 200 gram amandelspijs (Recept om zelf amandelspijs te maken vind je hier)
- 1 citroen (schoongeboend)
- 2 eieren
- garneeramandelen
Zeef de bloem boven een kom en meng de basterdsuiker en het zout erdoor. Snijd de boter in blokjes en voeg met het koude water toe. Kneed snel tot een samenhangende bal. Verpak in vershoudfolie en laat op een koele plaats buiten de koelkast 1 uur rusten.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de amandelspijs in een kom. Rasp de gele schil van de citroen erboven. Meng er 1 ei door. Kneed tot een egale massa en draai er 12 balletjes van.
Bestuif het werkblad met wat bloem. Rol met de deegroller de helft van het deeg uit tot een lap van 2 mm dik. Steek er met de uitsteekvorm 12 rondjes uit, of meerdere kleintje. En leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg op elk rondje een balletje amandelspijs en druk een beetje plat.
Klop het andere ei los in een kommetje. Bestrijk hiermee de randen van de deegrondjes rondom de spijs.
Rol de andere helft van het deeg ook uit tot een lap van 2 mm dik en steek er weer rondjes uit. Leg de rondjes op de deegrondjes met spijs en druk de randen aan. Bestrijk de bovenkant van de koeken met het ei en leg op elke koek een amandel. Bak de koeken in het midden van de oven in ca. 15 min. goudbruin en gaar.
Bewaartip:
Je kunt de gevulde koeken 2 dagen van tevoren maken. Afgedekt zijn ze ca. 3 dagen houdbaar. Ik heb een deel van de ongebakken gevulde koeken ingevroren. Vries ze los van elkaar in op bijvoorbeeld bakpapier met een kunstof snijplak eronder. Als ze bevroren zijn kun je ze in een diepvriesbakje of zakje bewaren in de vriezer. Als ik dan onverwachts bezoek krijg haal ik ze even van te voren uit de vriezer en laat ze even ontdooien en bak ze dan in 15 minuten af. Zo heb je altijd vers gebakken gevulde koeken.