ZELF EEN BANKETLETTER MAKEN | ENJOY! the Good Life

ZELF EEN BANKETLETTER MAKEN

Als ik ergens gek op ben dan is het op amandelspijs. Alles waar dit zalvende goedje in zit vind ik heerlijk: gevulde koeken, spijsbroodjes, paas/kerstbrood, gevuld speculaas en natuurlijk banketletters en kerstkransen. In deze tijd van het jaar sta ik dan ook helemaal in mijn ‘all you can eat’ modus. Eerder maakte ik al amandelspijs zelf en een speciale variant van gevuld speculaas. Maar een banketletter had ik mij nog niet eerder aan gewaagd. Simpelweg omdat ik dacht dat het een heel gedoe zou zijn om zo’n letter een beetje gezellig te vormen zonder dat het op een baksel van het kinderdagverblijf lijkt.

Maar…. I did it! En hij is, na wat bijschaven, best goed gelukt. En achteraf gezien is het een easy, peasy en superleuk klusje met een heerlijk eindresultaat. Want zoals met alles wat je zelf maakt is het altijd lekkerder dan wat je in de winkel koopt én je weet wat erin zit.

ZELF EEN BANKETLETTER MAKEN | ENJOY! the Good Life

Home made

Op de markt kocht ik de blanke amandelen. Hier zijn ze nog enigszins betaalbaar. Mijn oog viel ook op kant en klare amandelspijs die bijna de helft goedkoper was dan mijn zak noten. Maar na een kleine inspectie op het etiket ging ik toch maar voor mijn zelfgemaakte amandelspijs. Dat is veel lekkerder en daar zitten geen E-numertjes in.

Zelf amandelspijs maken

Het amandelspijs had ik al een paar dagen van te voren gemaakt. Dat is het lekkerste want dan kunnen alle smaken goed intrekken. Je kunt amandelspijs heel makkelijk bewaren in de koelkast of zelfs invriezen. In deze tijd van het jaar maak ik altijd een flinke portie zodat ik altijd wat voor handen heb als ik ineens de bakkriebels krijg.

ZELF EEN BANKETLETTER MAKEN | ENJOY! the Good Life

Kant en klaar bladerdeeg

Aan het zelf maken van bladerdeeg waag ik mij (nog) niet. Want dat lijkt mij een enorme klus omdat je het deeg eindeloos moet rollen, vouwen tot je duizenden laagjes hebt. Volgende uitdaging 😉 Voor deze banketletter gebruikte ik kant en klare roomboter bladerdeeg.

ZELF EEN BANKETLETTER MAKEN | ENJOY! the Good Life

Ingrediënten voor een flinke banketletter:

 • 6 plakjes roomboter bladerdeeg
 • 400 gram amandelspijs
 • 1 ei
 • wat bloem om je werkblad te bestrooien

ZELF EEN BANKETLETTER MAKEN | ENJOY! the Good Life

To Do:

 • Verwarm de oven voor op 200ºC.
 • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
 • Leg de plakjes daarna op elkaar
 • Bestrooi je werkblad met bloem en rol het bladerdeeg uit tot een smalle, langwerping deeglap. Draai het deeg regelmatig tijdens het rollen zodat het nergens aan blijft kleven. (ongeveer 40×15)
 • Klop het ei los en meng de helft door het amandelspijs en maak van het spijs een lange rol
 • Leg de rol midden op de bladerdeegplak en bestrijk het deeg eromheen (rondom ongeveer 2,5 cm) heel lichtjes met wat water.

ZELF EEN BANKETLETTER MAKEN | ENJOY! the Good Life

 • Rol het bladerdeeg strak om de spijsrol en vouw de uiteinden dicht.
 • Rol de deeg/spijsrol nog wat na zodat hij nog iets langer en gelijkmatiger wordt.
 • En vorm dan een letter naar keuze. Leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat.
 • Bestrijk de letter met wat van het overgebleven ei.
 • Zorg ervoor dat de naad van de bladerdeegrol ongeveer 1 cm. boven de bakplaat zichtbaar is anders loopt je spijs er tijdens het bakken uit.
 • Prik met een saté prikker ongeveer 10 gaatjes in de letter.
 • Laat de letter een kwartier rusten en bestrijk hem nogmaals met het ei.

ZELF EEN BANKETLETTER MAKEN | ENJOY! the Good Life

 • Bak de letter in 30 minuten in een voorverwarmde oven af.

ZELF EEN BANKETLETTER MAKEN | ENJOY! the Good Life

 ENJOY! your homemade pastry

Pictures: ©ENJOY! The Good Life

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.