Zelf brood maken zonder kneden | ENJOY! The Good Life

Zelf brood maken zonder kneden

In een opwelling kocht ik eens een broodbakmachine. Iedereen om mij heen bakte destijds zijn eigen brood en ik wilde mee in de hype. Wekenlang heeft de machine op mijn aanrechtblad gestaan en alleen de aanblik van dat ding bezorgde mij al een paniekaanval. Ik heb namelijk een fobie voor apparaten. Als ik eenmaal weet hoe het werkt is de liefde bezegeld maar het uitvogelen van een gebruiksaanwijzing en de werking van zo’n ingewikkeld uitziend apparaat doet de deur dicht.

Zo stond bijvoorbeeld mijn nieuwe Apple MacBook ook wekenlang in de doos in een hoekje van de kamer omdat ik opzag tegen dit nieuwe apparaat. Inmiddels zijn wij stapelgek op elkaar.

Zelf brood maken zonder kneden | ENJOY! The Good Life

Blonde actie

Anyway…. met de broodbakmachine ging het op dezelfde manier tot ik op een dag besefte dat het ding geen enkele decoratieve waarde had en ik ermee aan de slag ging. Ik bakte een prachtig broodje en bedacht mij weer hoe kinderlijk simpel het eigenlijk was. Ik wilde een eerste prachtige plak brood afsnijden maar ik kwam met geen mogelijkheid door het brood heen. Na lang zagen in het brood gaf ik het op en vervloekte de machine en maakte gelijk een foto voor de verkoop op Marktplaats. Tot ik bij het opruimen van de machine de kneedhaak miste. Die bleek achter te blijven in het brood en zorgde ervoor dat het brood met geen mogelijkheid door te snijden was. Snel dook ik in de kliko waar ik het brood ingekieperd had en vond in het brood de kneedhaak terug. BLOND!!!!! Gelukkig kan ik erg lachen om mijn eigen onnozele actie’s. De machine is nooit verkocht maar ook niet meer de kast uitgekomen. Ik waag mij er niet meer aan.

Zelf brood maken zonder kneden | ENJOY! The Good Life

Workout

Maar hé…. als foodie is een zelfgebakken brood toch wel een klein geluksmomentje. Zonder machine vraagt dat eindeloos zwaar kneedwerk en met mijn slappe kipfilet armen is dat niet aan mij besteed. Hoewel ik mij nu bedenk dat het misschien wel weer een leuke workout is……

Op Pinterest kwam ik prachtige zelfgebakken, rustiek ogende broden tegen die geen kneed kracht vergen. Zelfs een peuter pubertje kan dit klusje klaren. Dus waagde ik mij er toch nog maar eens aan. En voordeel is dat je niet weer allerlei brood bakblikken hoeft te kopen want je bakt dit brood gewoon in je Creuset of andere (giet) ijzeren braadpan die in de oven kan.

Zelf brood maken zonder kneden | ENJOY! The Good Life

Geduld

Het enige dat dit brood wel nodig heeft is tijd. Tijd om het deeg te laten rijzen. Je hoeft er niet bij te blijven want dit deeg laat je rijzen terwijl je lekker ligt te slapen. Ik maak het deeg ’s avonds en pak de volgende ochtend de draad weer op.

Zelf brood maken zonder kneden | ENJOY! The Good Life

Geen suiker

Houdt er rekening mee dat dit brood heel anders smaakt dan het brood dat je koopt bij de bakker, de supermarkt of wat je bakt van kant en klare broodmixen. Hierin zit allemaal heel veel zout én suiker verwerkt.

Laten we aan de slag gaan…..

Zelf brood maken zonder kneden | ENJOY! The Good Life

Wat heb je nodig:

 • 450 gram broodmeel (3 cups)
 • ¼ tl instant gist (uit een zakje van de supermarkt)
 • 1 tl zout
 •  350 ml lauw water (1½ cup)

Vergeet de olijfolie…. Geen idee waarom ik die op de foto gezet heb 😉

Maatcups.

Ik heb de cuphoeveelheden erbij vermeld. Ik werk heel graag met maatcups. Deze worden in het buitenland vaak gebruikt. Zo handig! Als je hier meer over wilt weten of waar je deze kunt kopen. Lees dan dit artikeltje even terug.

Zelf brood maken zonder kneden | ENJOY! The Good Life

Het mixen van het deeg

 • Doe alle ingrediënten in een grote schaal. Roer alles goed door met een houten lepel tot alle ingrediënten goed samen voegen en zich een compact geheel vormt. Het ziet er een beetje rommelig uit maar heb vertrouwen…. Dek de schaal af met huishoudfolie en laat het deeg op het aanrecht voor 12 tot 20 uur rusten.

Zelf brood maken zonder kneden | ENJOY! The Good Life

Voorverwarmen en laatste handelingen

 • Het deeg is na het rijzen kleverig en bubbelig. Strooi wat bloem op je werkplek (aanrecht) en laat het deeg, met hulp van een natgemaakte spatel, uit de kom op je werkblad vallen. Maak je handen nat, zodat het deeg niet aan je handen blijft plakken, en trek aan de buitenranden van het deeg en vouw het naar binnen. Doe dit een paar keer en vouw dan de buitenranden naar onderen zodat er aan de bovenkant een bal ontstaat.
 • Leg een stuk bakpapier op het aanrecht en laat de deegbal hier op vallen en plaats dit in een andere kom. Dek het deeg af met een keukendoek en laat het nog lekker tukken voor ongeveer twee uur.
 • Als het deeg nog een half uur moet rijzen zet je de pan, met deksel erop in de oven op 250 graden en laat je zowel de oven als pan goed voorverwarmen.

Zelf brood maken zonder kneden | ENJOY! The Good Life

Bakken:

 • Je deeg moet nu verdubbeld zijn in omvang. Haal de pan uit de oven. Haal het deeg met de uiteinden van het papier uit de schaal en kieper het om in de pan. Maak je niet druk over de landing want de bovenkant hoeft er niet gladjes uit te zien voor een rustieke uitstraling. (ik heb overigens het deeg met bakpapier en al in de pan gedaan maar dat is niet nodig)
 • Zet de oven terug op 225 graden. Doe de deksel op de pan en bak het brood voor 30 minuten.
 • Haal dan de deksel van de pan en bak nog eens 20 minuten.
 • Laat het brood helemaal afkoelen op een rooster.
 • En geniet van je zelfgebakken brood met een knapperige korst. Superlekker met een goede roomboter of je zelfgemaakte pesto. Het brood kan natuurlijk ook belegd worden met wat je maar lekker vindt.

Als je het brood niet meteen eet maar je wilt wel zo’n lekkere knapperige korst alsof hij net gebakken is? Dan zet je het brood voor gebruik 10 minuutjes in een voorverwarmde oven van 175ºC.

Zelf brood maken zonder kneden | ENJOY! The Good Life

ENJOY! your homemade bread.

Pictures: @ENJOY! The Good Life

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.