ZALM MET CITROEN, DILLE SAUS
Laatst was ik weer eens bij het Zweedse woonwarenhuis. Altijd een leuk uitstapje….. Na wat inspiratie opgedaan te hebben besloten de damespuber en ik om in het restaurant een hapje te gaan eten. Natuurlijk koos zij voor de gehaktballetjes of zoals ik altijd gekscherend zeg, de ‘gummiballen’. Ik ging voor een stukje zalm met een citroen, dille saus, aardappelpuree en slappe boontjes. Ik had geen enkele verwachting van de maaltijd. Oké, ik ben een verwende foodie…. Maar eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik met smaak gegeten heb. De zalm en het sausje waren heerlijk!
Swedisch Food Market
Het schoot mij ineens te binnen dat ik al eens de tip had gekregen de zalm van IKEA te proberen omdat die echt heel erg goed zou zijn. Na de maaltijd moesten we daarom op een drafje naar de Swedish Food Market. En de zalm en nog wat andere spulletjes gingen mee naar huis. Ze verkopen overigens ook een kant en klare citroen, dille saus. Maar ik ben niet zo van de pakjes en zakjes en maak de saus graag zelf. Sterker nog…. het hele gerecht van de IKEA heb ik thuis nagemaakt.
Wil je dit heerlijke gerecht met een Zweeds tintje ook maken? Hier het recept voor deze makkelijke maaltijd à la IKEA vind je hieronder. Ik ben benieuwd wat jij van dit gerecht vindt.
Ingrediënten:
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 zalmfilets
- 125 ml kookroom
- geraspte citroenschil van een citroen (± 1 eetlepel)
- 2 eetlepels (room)boter
- sap van een halve citroen
- 1 eierdooier
- 2 eetlepels fijngehakte dille
Aan de slag:
Verwarm een koekenpan op een middelhoog vuur en doe de olijfolie erin. Leg de zalm in de pan. Breng de zalm op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper. Keer na zo’n 3 minuten de visfilets om en laat nog 2 minuten bakken tot hij net gaar is. Haal de vis uit de pan en pak de vis voorzichtig in aluminiumfolie in en laat die rusten terwijl je de saus maakt. Doe de room met de citroenschil in de pan, totdat het warm is. Voeg de boter en het citroensap toe en roer goed door elkaar. Dan gaat de dooier erin. Klop de massa totdat de saus dikker wordt. Vlak voor het opdienen roer je de dille erdoor. Schenk de saus over de zalm en dien op met bijgerechten naar keuze, bijvoorbeeld aardappelpuree (zelfgemaakte natuurlijk!) met sperzieboontjes of broccoli, of op een bedje tagliatelle met een groene salade.
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Instagram, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! your Swedish salmon dish.
Beeld: ENJOY! The Good Life
♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥