Vrijdag…. Visdag. Niet dat ik nu alleen op vrijdag een visje eet. Ik houd mij niet aan ouderwetse gebruiken. Lekker eten waar je trek in hebt en wanneer je dat wilt. Maar het schoot toch even door mijn hoofd toen ik aan dit recept begon.
Vroeger werd er op vrijdag vis gegeten omdat toen de schepen weer terug kwamen in de haven en de vis dan het verst was. Als kind at ik elke vrijdag bij mijn oma vis. Met een visje maak je mij dan ook heel erg blij. We eten het met regelmaat en ook een harinkje of een gerookte makreel voor de lunch is erg welkom.
Maar vandaag laat ik jullie zien hoe je zit lekkere zalmpakketje, de zalm ‘en croute’ kunt maken. Een simpel gerechtje dat samen met een eenvoudige salade een heerlijk avondmaaltje maakt. Veel meer dan een salade serveer ik er niet bij omdat het bladerdeeg behoorlijk machtig is. Natuurlijk is een lekkere witte wijn erbij niet misplaatst want…. vis moet zwemmen!
Dit hoofdgerecht is voor 4 personen:
Ingrediënten:
- 500 gram zalfilet
- sap en rasp van 1 citroen
- 4 eetlepels gehakte (platte) peterselie
- 1 teentje knoflook geperst of heel fijngehakt
- 4 ansjovisjes, fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 9 plakjes diepvries bladerdeeg, ontdooid
- 1 ei, losgeklopt
Bereiding:
- Leg alle ingrediënten klaar.
- Snijd de zalmfilets in 4 porties en dep ze droog. Verwarm de oven voor op 200ºC. Besprenkel de zalmfilets met citroensap en bestrooi met peper en zout. Meng de citroenrasp, knoflook, peterselie, ansjovis en 1 eetlepel olijfolie tot een gremolata.
- Leg 4 plakjes deeg naast elkaar en leg de zalmfilet in het midden. Snijd desnoods de zalm in flinke blokken. Verdeel de gremolata erover en besprenkel de rest van de olijfolie erover.
- Bestrijk de randen van het deeg met ei.
- Prik gaatjes in de andere plakjes deeg, leg ze erop en druk de randen aan met de tanden van een vork.
- Snijd visjes uit het overgebleven plakje bladerdeeg en plak het met ei op de zalmpakketjes. Bestrijk het deeg met de rest van het losgeklopte ei. Bak de zalmpakketjes in de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
- Lekker met een eenvoudige salade met vinaigrette, tomaat en eventueel een eitje.