Wereldmusem, Rotterdam | ENJOY! The Good Life

The Rotterdam Experience.

020 meets 010. En wat voor een ontmoeting! Ik mocht ‘ The Rotterdam Experience’ ervaren. Dit is een uitdrukking die kunstminnend Europa gebruikt voor een bezoek aan het Wereldmuseum. Een prachtige tentoonstelling en een heerlijke lunch met een schitterend glas wijn. Hé…. daar ben ik niet vies van! Op naar het Manhatten aan de Maas…… die mij in vele opzichten heeft verrast. Graag neem ik jullie mee en laat jullie meegenieten van een bijzonder dagje Rotterdam.

wereldmuseum rotterdam

Het museum is heel makkelijk per auto te bereiken en in de nabij gelegen parkeergarage Erasmusbrug kun je parkeren. Als je de Maas volgt kom je vanzelf bij het imposante gebouw waar het museum is gevestigd.

terras_06

Voordat je bij het museum naar binnen gaat…. geniet dan even van het uitzicht vanaf het terras van het Wereldmuseum. Helaas was het tijdens mijn bezoek een grijze, mistige dag maar op een mooie lentedag kun je hier genieten van het mooie uitzicht.

wereldmuseum balzaal

Zodra je het Wereld museum betreedt kom je in een wereld van allure en grandeur van weleer. Het trappenhuis, de balzaal en de salon nemen je mee naar een ver verleden toen de gegoede elite hier hun chique feesten gaven.

wereldmuseum kroonluchters

De voormalige Koninklijke Balzaal heeft een uniek uitzicht over de Maas en de weelderige kroonluchters, gouden ornamenten, het zes meter hoge plafond en de glanzende houten vloer zijn uit de tijd dat dit gebouw fungeerde als Yachtclub van Prins Hendrik.

wereldmuseum congres

Vandaag de dag vinden hier nog steeds evenementen, presentaties en bruiloften plaats.

wereldmuseum salon

De prachtige salon is bij uitstek geschikt voor intieme diners recepties en bijeenkomsten.

wereldmuseum entree

Goud der Goden.

En dan de geweldige tentoonstelling waar het allemaal om draait. Het Goud der Goden. De bevlogen directeur Stanley Bremer heeft ons een indrukwekkende rondleiding gegeven. Hij is erg trots om deze collectie als eerste museum ter wereld te mogen tonen.

wereldmuseum trappen

De statige trappen leiden ons naar de museumzalen van deze indrukwekkende tentoonstelling.

wereldmuseum kunst

Meer dan duizend jaar bleef de mysterieuze wereld van het Javaanse koninkrijk voor buitenstaanders gesloten. Slechts de uit lavasteen gehouwen beelden van de Borobudur toonden de rijkdom waarmee de vorsten hun goden vereerden. Het Wereldmuseum heeft een wereldprimeur om ons de goudcollectie uit de 7de t/m 11de eeuw te tonen. Lange tijd was het goud onvindbaar maar een privé-verzamelaar heeft al het goud weer bij elkaar gebracht.

wereldmuseum koningin

Er wordt ons het goud getoond dat aanvankelijk ontworpen en gemaakt was voor de goden. Op speciale dagen tooiden de koningen en koninginnen zich met de sieraden om hun goden Vishnu, Shiva en Parvati te eren.

wereldmuseum borstversiering

Onvoorstelbaar hoe kunstig de sieraden vervaardigd zijn. Alleen het allerbeste was goed genoeg.

wereldmuseum toepa

Deze Stoepa is de enige bekende Javaanse Stoepa. De elegante Stoepa is een belangrijk symbool uit de boeddhistische oudheid.  De bovendste punt ontbrak aanvankelijk bij deze Stoepa maar de verzamelaar vond hem uiteindelijk terug bij iemand in een pennenbakje. Nam de punt voor een symbolisch bedrag over en completeerde de Stoepa, die nu van onschatbare waarde is.

Deze tentoonstelling is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is niet te bevatten dat deze stukken in die tijd vervaardigd konden worden en ook is het heel bijzonder dat een privé-verzamelaar deze collectie bij elkaar heeft weten te krijgen.

wereldmuseum tafel

Het restaurant…..

wereldmuseum a table

En dan is het tijd voor de innerlijke mens. Wij mochten van een ‘Goddelijke’ lunch genieten in het restaurant van het Wereldmuseum. Dit is een restaurant dan enkel succes kent…. Prijzen als de beste wijnkaart van Nederland, de beste witte huiswijn en als kers op de taart ontving het restaurant in 2013 een Michelinster.

wereldmuseum bubbels

Een feestelijk begin met een glas bubbels.

wereldmuseum kunst op tafel

Alles ademt kunst. Zelfs op tafel…..

wereldmuseum tussengerecht 2

Alles wat wij geserveerd kregen was even spannend zoals deze ‘smeersels’ als aperitief.

wereldmuseum kokkels

Amuse van kokkels in zoetzuur, waterkers, avocado, komkommer, koriander, maïs en piment d’espelette.

wereldmuseum tussengerecht

Voorgerecht van piepkuikenborst, rilette van de poten, gerookte eendelever, macadamia vinaigrette, kropsla, doperwten, pomelo en grapefruit.

wereldmuseum hoofd

Hoofdgerecht van gegrilde heilbot, gewelde wilde garnaal, risotto, basilicum, ricotta, garnalenjus en penja peper.

wereldmuseum nagerecht

Nagerecht van Goud, passievrucht, koffie, chocolade en pandan.

wereldmuseum nagerecht aanzicht

Kunst op je bord……

wereldmuseum zoetigheden

En kofiie, thee met heerlijkheden.

wereldmuseum koffie en thee

Kopje rooibos thee…. niet zomaar een rooibosje natuurlijk!

wereldmuseum petit roggebr

Een halve macaron met roggebrood en tuinkers. Delicious!

wereldmuseum petit logo

In deze bonbon zat citroen met zout en hazelnoot. Heel bijzondere en verrassende combinatie. En zo lagen er nog wat bijzondere heerlijkheden bij de thee op ons te wachten als marshmallow met bloedsinaasappel, fudge met zeezout en een ganache van banaan.

wereldmuseum directeur en chefkok

En dit zijn de twee heren die ons deze onvergetelijke dag bezorgden. Chef-kok Wim Severein en museumdirecteur Stanley Bremer.

Wil je zelf ‘The Rotterdam Experience’ ervaren? Dat kan van dinsdag t/m zondag voor lunch of diner. (Zaterdag gesloten voor de lunch). En tweede paasdag is er een leuk arrangement samengesteld inclusief een paasbrunch. Volwassenen 45,- p.p. en kinderen van 4 t/m 12 jaar 19,50 p.p.

De tentoonstelling Goud der Goden is nog t/m 28 juni 2015 te bewonderen. Het museum is ook leuk te combineren met andere bezienswaardigheden in Rotterdam als de Euromast, Hotel New York of de indrukwekkende Markthal. En maak eens gebruik van de waterbus, Aqualiner of watertaxi die voor het Wereldmuseum stoppen.

  • Wereldmuseum, Willemskade 22-25, 3016 DM Rotterdam, 010-2707150. website
  • Entree incl audiotour € 15,-. Kinderen t/m 12 jaar gratis toegang.
  • Gratis met museumkaart of Rotterdampas
  • Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 10.30- 17.30 uur

Op naar Rotterdam en ENJOY!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.