Wat kan ik doen aan stress? | ENJOY! The Good Life

Wat kan ik doen aan stress?

In mijn vorige blog vertelde ik je op welke signalen je kunt letten om te weten of je last hebt van stress. Want stress heeft verschillende uitingsvormen. Fysieke klachten, mentale klachten, veranderingen in gedrag en veranderingen in emotie. Iedereen is anders en produceert andere signalen. Stresssignalen vertellen je dat het tijd is om te stoppen met wat niet meer werkt voor je en te gaan doen wat wél voor je werkt. Totdat je luistert, blijft jouw lichaam meer klachten produceren.

In gesprek met jezelf

Als je erin slaagt te herkennen wanneer en waardoor je last hebt van stress is het perfect mogelijk om er iets aan te doen. Bewustwording is het halve werk. Pak de oorzaak aan en niet de symptomen is het beste advies dat ik je kan geven. Wat is de feitelijke belasting en wat zijn zaken die je als zwaar beleeft?

Mediteren, elke week naar yoga en regelmatig tijd voor jezelf nemen hoeft helemaal niet te betekenen dat je geen last hebt van stress. Natuurlijk, alle beetjes helpen en door een goede basis neer te zetten ben je absoluut beter bestand tegen stress. Maar als je de bron van jouw stress niet aanpakt dan blijf je stress ervaren. Hoe vaak je ook naar yoga gaat. Haal de druk van je schouders, de stress uit je hoofd en lijf en investeer in jezelf. Je zult je zoveel beter voelen. Hoe?

Wat kan ik doen aan stress? | ENJOY! The Good Life

Inzicht

Zorg voor inzicht in de oorzaken en gevolgen van jouw stress en stress gerelateerde klachten. Inzicht in je handelen en denkpatronen. En kijk hoe je stress verminderd kan worden. Ga eens in gesprek met jezelf. En saboteer jezelf niet. Wat zijn jouw stress triggers? En wat zijn de signalen die hieruit voortvloeien. Onderzoek deze zodat je ze leert herkennen.
“Het gaat om innerlijk leiderschap. Het leren luisteren naar jezelf en daarnaar te handelen” Het leren omgaan of verminderen van stress heet stressmanagement. Je onderzoekt waar je stress vandaan komt, kijkt hoe je je leven kunt inrichten zodat je zo min mogelijk gevoelig bent voor stress en traint jezelf om anders naar dezelfde situatie te kijken. Sta stil bij je gevoelens en haal hieruit wat echt belangrijk voor je is.

Objectieve druk en subjectieve druk

Maak een onderscheid tussen de objectieve druk en subjectieve druk die je ervaart. Onder objectieve druk verstaan we belasting door druk van buitenaf. De belasting die er feitelijk is. Je kunt hierbij aan van alles denken. Variërend van de overgang, een kind dat drugs gebruikt, een lekke band van je auto tot geluidshinder. Onder subjectieve druk verstaan we niet reële gedachten. Denk bijvoorbeeld aan “ik word geleefd”, “ik kan geen grenzen stellen”, “ik moet alles onder controle houden”. De lijst met stress verhogende gedachten is eindeloos.

Vaak zijn dit beperkende gedachten die zijn ontstaan zijn uit een eerdere ervaring. Overtuigingen die we hebben opgedaan. Spanning vloeit weg als je kijkt naar wat er daadwerkelijk is en de negatieve gedachte los laat. Je ervaart dan dat je een keuze hebt. Wees eerlijk. Nogmaals, ga eens in gesprek met jezelf. En saboteer jezelf niet. Wat zijn jouw
stress triggers? En wat zijn de signalen die hieruit voortvloeien. Onderzoek deze zodat je ze leert herkennen.

Wat kan ik doen aan stress? | ENJOY! The Good Life

En ondertussen

Neem je rust, ontspan, ga naar buiten, eet goed, beweeg, probeer genoeg te slapen, doe leuke dingen, investeer tijd in de mensen om je heen, maak tijd voor hobby’s. Ik vertel je waarschijnlijk niets nieuws, maar leef je hier ook naar? Zorg voor een goede basis zodat je (beter) bestand bent tegen stress. Meer hierover vertel ik je de volgende keer!


Dit artikel is geschreven door Esther. Zij is opgeleid tot stress- en burn-out coach en gespecialiseerd in preventie en behandeling van spanning gerelateerde klachten. Esther is de eigenaar van Buro Stress.

Buro Stress biedt advies en hulp bij stress en burn-out aan particulieren en organisaties en verzorgt o.a. workshops stresspreventie en stressmanagement.

Om de week zal zij een artikel schrijven op ENJOY! Heb je vragen over vitaliteit, sport, mindfulness, etc. Vraag het aan Esther. Laat je reactie hieronder achter in de comments of stuur een mail naar enjoythegoodlifeblog@gmail.com. Samenwerken? Kijk dan hier voor alle mogelijkheden.

Ook zin om voor ENJOY! te schrijven? Ik ben nog op zoek naar gast bloggers die artikelen zouden willen schrijven over beauty of interieur. Je hoeft geen literair schrijver te zijn als je jouw passie maar over weet te brengen op de lezer. Lijkt dit je leuk? Stuur dan een mail naar: enjoythegoodlifeblog@gmail.com

ENJOY! and balance your life.

Foto’s: Buro Stress, Bruce Mars, Kasuma, Daria Shevtsova, Artem Bali by Pexels.

Avatar
José
https://www.enjoythegoodlife.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.