Wat het Coronavirus al niet teweeg brengt

De wereld staat momenteel helemaal op zijn kop vanwege het Coronavirus. Afgelopen donderdag heb ik zelf besloten om niet meer naar mijn werk te gaan. Ik behoor tot de risico groepen en het zal mij toch niet gebeuren dat ik geveld zal worden door het virus omdat ik zo nodig naar mijn werk moest. Gelukkig was dat geen enkel probleem. Laptop mee en ik werk sindsdien vanuit huis. Wat prima gaat.

Thuiswerken

Inmiddels werkt het grootste gedeelte van Nederland thuis, als dat mogelijk is. Dat is gelijk een mooie testcase. In veel bedrijven was thuiswerken geen optie. Nu kan alles. Dus als deze Corona crisis voorbij is, kunnen we het thuiswerkschema aanhouden. Dan is gelijk het stikstof probleem opgelost.

Zelf ben ik niet bang voor het virus. Ik doe wat ik kan om het op afstand te houden. Meer kan ik niet doen. Ik blijf dus gewoon thuis en ga nergens heen. Thuis proberen we het gezellig te houden en ik vind het ook wel weer iets hebben. Het is zoals het is en we moeten ermee dealen.

Irritatie

Wat mij wel mateloos irriteert, buiten de lakse opstelling van de overheid, is de egoïstische houding van een groot deel van mijn medelanders. Met een beetje gezond verstand kun je bedenken dat het misschien handig is om even een paar weken in je eigen bubbel te blijven. Op die manier kunnen we het virus tot een halt roepen. Er wordt moord en brand geschreeuwd over het feit dat de scholen openblijven. Ik gil overigens net zo hard mee, maar vervolgens gaan mensen er wel het weekend massaal op uit. Want ja, het is zulk mooi weer en je kunt toch niet de hele dag thuis zitten. Vervolgens duiken ze allemaal bij elkaar bij die ene hippe strandtent. Want stel je voor dat je op Instagram moet delen dat je gewoon thuis zit aan een kopje thee.

Mijn eigen spruit inclusief. Nooit en te nimmer zal onder normale omstandigheden een strand- of boswandeling maken, zeker niet als ik vraag of ze meegaat, dus mijn wenkbrauwen stegen ten hemel toen zij ineens besloot om met een vriendin naar het strand te gaan om een frisse neus te halen. Vervolgens is ze bij een strandtent neergestreken. Toen ik vroeg of het daar niet uitgestoven was, vertelde ze hoe gezellig het was en dat het er zwart zag van de mensen.

School

Nou ja! De hele week is ze aan het tieren dat ze naar school moet. Dat het onverantwoord is, want ze zitten daar met duizend jongeren, zo niet meer op een kluitje. Ik hoor haar verhaal over haar uitstapje aan. Als ze uitgesproken is, zeg ik alleen maar ‘belachelijk’. Ze kijkt mij vragend aan. Ik vertel haar dat ik het belachelijk vind dat ze dat gedaan heeft. Nou ja, maar iedereen zit daar toch?! Ja, daarom juist.

Ik leg haar uit dat het geen handige actie is. Hoe erg is het om even een pas op de plaats te maken. Ik blijf thuis en vervolgens gaat zij er lekker op uit en komt misschien met een virus thuis. Besef wat de gevolgen kunnen zijn. Maar denk ook eens aan al die ouderen die nu thuis zitten, die geen bezoek meer kunnen ontvangen. Of wat dacht je van al de mensen in de zorg die een tandje bij moeten zetten om te zorgen voor alle zieke mensen en de vele die nog komen. Wees solidair met elkaar en blijf momenteel bij elkaar uit de buurt. En als je dan toch zo sociaal wilt zijn? Besteed dan eens wat aandacht aan opa, oma, vader, moeder of ouderen in de buurt. Stuur wat vaker een berichtje, bel ze op, facetime met ze.

Hamsteren

En dan dat hamsteren, dat is toch wel het toppunt van egoïsme. Wat bezielt mensen om de schappen leeg te trekken. Zodat bij henzelf de kasten uitpuilen, en er vervolgens voor andere mensen niets meer te halen is. En hoezo pleepapier inslaan? Nu moeten er meer mensen in de transport-, productie en supermarktsector weer een tandje bijzetten. Alleen maar om de kasten bij sommige mensen uit te laten puilen en ze hun reet voor de komende jaren af kunnen vegen.

Ik heb mij afgelopen week verbaasd over veel zaken. Zo zie je wat een crisis teweegbrengt. Laten we de komende weken allemaal een pas op de plaats maken. Het thuis gezellig maken en accepteren dat het is zoals het is. Voor je het weet gaat de ratrace weer van start en mag iedereen weer als een kip zonder kop rond rennen.

Overigens petje af voor de mensen die geen stapje terug kunnen doen, in welke sector dan ook. Fijn dat jullie zorgen voor ons welzijn. Van mij, naar jullie, een dikke pluim!

ENJOY! your Sunday

Op zoek naar meer verhalen van ENJOY!?

Een nieuwe job? Ik kijk even rond. | ENJOY! The Good Life

 

 

Sjans op de snelweg

 

Tinder date | ENJOY! The Good Life

 

 

Dateleed: Say what??!!

 

persoonlijke column | ENJOY! The Good Life

 

 

Ik heb teveel spullen. Ben ik een hoarder?

 

Meer columns ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op InstagramFacebook en/of Pinterest of abonneer je op de website van ENJOY! door je e-mailadres in te voeren in het balkje ‘Abonneer je’ aan de rechterkant van de website.

ENJOY! your Sunday

Beeld: Header Wiljo Meijnhout

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.