Vakantievoorbereidingen zorgen voor stress?

Regelmatig hoor ik om mij heen, dat op vakantie gaan, een flinke dosis stress met zich meebrengt. Zelf heb ik er gelukkig geen last van. Ik kieper op het laatste moment van alles en nog wat in de koffer en zorg ervoor dat ik de belangrijkste zaken op orde heb. Meestal komt het erop neer dat ik onderweg naar de luchthaven mijn reisverzekering nog moet regelen. ‘Story of my life’ en een ramp voor medereizigers die wel van een degelijke voorbereiding en een beetje structuur houden.

MY TRAVEL WISHLIST | ENJOY! The Good LifeVoor al die reizigers, en dat is wel zo’n 70% van de Nederlanders, vandaag een leuk overzichtje om je een hart onder de riem te steken. Misschien helpt het je om wat relaxter op vakantie te gaan.

Pre-zomerse ruzies

Zo’n 35% van de Nederlanders maakt ruzie met hun wederhelft of reisgenoot tijdens de voorbereidingen van de vakantie. De belangrijkste aanleiding is hoe de ander zich voorbereid op de trip. De mannen ergeren zich aan de enorme hoeveelheid spullen die hun partner meesleept en vrouwen over het feit dat ze de tas van hun partner in moeten pakken.

Financiële stress voor de zomer

Eén op de vier Nederlanders ervaart financiële stress tijdens de voorbereidingen. Met als reden financiële tegenvallers vlak voor vertrek en erachter komen dat je toch te weinig geld opzij hebt gezet in de maanden voorafgaand aan je vakantie. Ook de angst om controle over het budget tijdens de vakantie te verliezen zorgt er zelfs voor de vakantie een jaartje te skippen.

Hier stressen Nederlanders het meest over

De meeste stress hebben vakantiegangers over de maximale toegestane hoeveelheid bagage die meegenomen mag worden op een vliegreis. Daarnaast kan het inpakken van de juiste spullen en het op tijd ingepakt krijgen van de vakantie benodigdheden voor nodig slapeloze nacht.

Mannen maken zich veelal zorgen om de weersomstandigheden, hun financiële situatie en of het huis goed beveiligd achtergelaten wordt. Bij vrouwen is de grootste stressfactor of alle kleding wel op tijd schoon en ingepakt is.
Bezoek elk jaar
een plek
waar je nog
nooit bent geweest.
– Dalai Lama

Hoe stress tegen te gaan?

Maak je geen zorgen over dingen waar je geen controle over hebt. Wel is het handig om op tijd in te gaan pakken, een vakantie checklist te maken en zorg dat je de financiën van te voren goed in kaart gebracht hebt. En maak een taakverdeling. Je hoeft niet alles zelf te doen.

Geen zorgen over het weer. Er is niets aan te veranderen en vaak blijkt het weer minder slecht dan voorspeld. Dingen die je partner of reisgenoten vergeten zijn mee te nemen? Het is zoals het is. Je zorgen maken dat je kind niet driftig wordt, gaat janken in het vliegtuig of weigert te gaan slapen? Niets is perfect, dat zie je dan wel weer. Geen zorgen voor morgen en zeker niet voor je vakantie! Dan gaat het je zeker lukken om van je vakantie genieten en ‘quality time’ door te brengen met je geliefden.

Vakantievoorbereidingen zorgen voor stress | ENJOY! The Good Life

Happy Life

Voor op vakantie is het boek van life & business coach Kelly Weekers een aanrader. In Happy Life 365 laat Kelly Weekers op basis van simpele stappen zien, hoe bepalend je denkwijze is voor je dagelijkse geluksgevoel. Aan de hand van thema’s als zelfvertrouwen, gezondheid, vriendschap, werk, social media en relaties leer je op een simpele en effectieve manier anders om te gaan met negativiteit, stress en piekeren. Kelly vertelt nuchter en met humor hoe je zelf geluk creëert. Boordevol praktische opdrachten, voorbeelden, simpele stappenplannen, tips, tricks en quotes voor 365 dagen geluk.

Vakantie checklist voor vliegvakantie binnen Europa | ENJOY! The Good Life

Financieële voorbereidingen

Slechts een klein deel van de Nederlanders gebruikt het vakantiegeld voor een vakantie. Meestal wordt het geld weggelegd ‘voor later’, kopen er iets van voor zichzelf of geven het uit aan gezinsuitstapjes.

Persoonlijke verzorging

Hier maakt men zich niet al te druk over. Slechts een handje vol mensen gaat voordat ze op reis gaan naar de sportschool, kapper of schoonheidsspecialiste. Van stress over hoe ze eruit zien in badkleding blijkt geen sprake te zijn. Vooral de 45plussers hebben geen geen kopzorgen of ze wel bikini proof zijn. Ondergetekende daargelaten.

Om ervoor te zorgen dat je wat relaxter op zomervakantie gaat, hebben we een paar anti-stress producten op een rijtje gezet en wat handige reisgadgets. Zo worden die voorbereidingen een eitje.

Hoe zit het met jou? Heb jij ook stress voordat je op vakantie gaat of laat je de dingen een beetje op z’n beloop? Laat van je horen hieronder in de comments, dat vinden wij altijd leuk!

ENJOY! your holiday preparations.

Beeld: ©ENJOY! The Good Life & Pexels.
Deze uitkomst is tot stand gekomen na onderzoek onder 1000 respondenten. Uitgevoerd door Motivaction, in opdracht van Amazon.
Avatar
José
http://www.enjoythegoodlife.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.