Uit de moestuin: verse boontjes recept

Mijn daktuin gaat dit jaar als een tierelier. Eindelijk heb ik een manier gevonden om makkelijk te kunnen tuinieren op het dak van de uitbouw. Mede dankzij de moestuin- en kweekbakken van ELHO. Ik ben zo blij dat ik die heb ontdekt. Geen gedoe meer en eindelijk kan ik mij helemaal richten op het moestuinieren zelf. Inmiddels kan ik al van alles vers uit de moestuin oogsten.

Als je ENJOY! op Instagram en vooral de Instagram stories volgt, dan heb je al het één en ander voorbij zien komen. Radijs, courgette, frambozen, aardbeien, tuinboontjes en kapucijners. Die laatste was ik nog net op tijd bij om een paar flinke handen te oogsten. De vogels hadden ook lucht gekregen van al het lekkers dat op mijn dak groeit.

Een paar irritante kauwen waren al begonnen de bovenste bonen te verorberen. Nu is het al niet veel wat ik kan verbouwen op het dak, maar daar was nu helemaal niet zoveel meer van over. Nog net genoeg voor een lunch gerechtje voor 1. En dat komt mooi uit want mijn pubers gruwelen van bonen.

Eerst even de boontjes doppen en voor 10 minuutjes koken. De tuinbonen dop ik altijd dubbel anders zit er zo’n onsmakelijk grijs en taai velletje omheen. Dat is vaak ook de reden waarom veel mensen niet van tuinbonen houden. Het is wel even een huzaren klus, maar dan heb je wel wat. En in dit geval waren het er niet veel.

Met boontjes flans ik altijd iets in elkaar dat uiteindelijk verrassend lekker uitpakt. Uien, knoflook en spek doen het perfect bij bonen. Ook in dit geval. Verder een beetje van dit en van dat. Ik doe dat op gevoel. Ik hoop dat jij dat ook doet. Het recept is dus een richtlijn. Maar voeg vooral meer of minder ingrediënten toe als je dat lekker lijkt.

Ingrediënten voor twee personen:

  • 2 handen ongedopte kapucijners of een klein blikje of potje jonge kapucijners
  • 2 handen ongedopte tuinboontjes of een klein blikje of potje fijne tuinboontjes
  • 100 gram biologisch gerookte spekreepjes
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook fijngehakt of geperst
  • peterselie (vers uit de tuin of vriesvers van Darégal)
  • 5 ferme draaien aan de “peper/zeezoutmix met citrus en knoflook” (Fairtrade Oroginal een aanrader!)
  • olijfolie
  • augurkjes

Dop de boontjes en kook ze 10 minuutjes. Ik houd van een bite, wil je ze heel zacht hebben kook ze dan wat langer. Laat de tuinboontjes een beetje afkoelen zodat je ze van het buitenste velletje kunt ontdoen. Daaronder komt een frisgroen boontje tevoorschijn.

Verhit de olijfolie in een koekenpan. Fruit hierin de ui en bak de spekjes mee. Als laatste de knoflook. Pas op dat deze niet verbrand anders krijgt je gerecht een bittere smaak. Voeg de boontjes toe. Zoutmix en peterselie. Roer alles goed door.

Serveer op een mooi bordje met wat augurkjes. Eventueel nog wat mooi rustiek gebakken brood erbij met gezouten roomboter.

En vergeet vooral niet een heerlijk koud glaasje witte wijn voor erbij. Ik dronk er de Viognier Chardonnay van Neleman bij. Deze wijn heb ik net ontdekt en dat is echt een topper als je van een dikke witte wijn houdt.

ENJOY! your veggies.

Beeld: ©ENJOY! The Good Life

 

 

 

Avatar
José
https://www.enjoythegoodlife.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.