Uit de moestuin: Tuinbonen salade met komijndressing
Zoals jullie inmiddels wel weten ben ik gek op alles wat groeit en bloeit in de tuin én op mijn moestuin op het dakterras. Ik kan daar niet veel kwijt want anders komt het dak naar beneden. Toch haal ik er in de zomer met regelmaat een kleine oogst vanaf voor een heerlijke maaltijd. Wat een luxe om het dak op te gaan voor de maaltijd van de dag uit de moestuin. Dit keer een tuinbonen salade met komijndressing.
De tuinboon
Elk jaar zaai ik tuinbonen. De meeste mensen gruwelen er van. Ook ik vond het niet te pruimen totdat ik de tuinbonen zelf in de tuin kweekte. Er gaat niets boven groente en fruit uit eigen tuin. Dat is in niets te vergelijken met wat je in de winkel koopt. En nu ben ik groot fan van deze heerlijke bonen.
Het is een makkelijk gewas voor in de moestuin. En geeft prachtige bloemen die uitgroeien tot de tuinbonen. Voorzaaien is geen noodzaak en de bonen kunnen al vroeg de grond in. En verder heb je er geen omkijken naar. Ik zaai ze meestal in een krat en heb dan genoeg voor één maaltijd tuinbonen.
Oogsten, doppen en nogmaals doppen.
Als de peulen groot genoeg zijn is het tijd om te oogsten. Je hebt een flinke berg peulen nodig voor een portie tuinbonen. Per persoon zo’n 750 tot 1000 gram te doppen peulen.
Tuinbonen doppen vind ik zo’n heerlijk nostalgisch klusje. In mijn jeugd had je nog geen kant en klare tuinbonen. In blik, dat wel, maar dat was bij ons thuis een beetje uit den boze. Je at groente vers en dus hebben wij vroeger heel wat tuinbonen gedopt. Het doppen vond ik altijd een feestje. Ze liggen altijd zo prachtig in een gespreid bedje.
De bonen kook je nadat ze gedopt zijn in ruim water voor 5 à 10 minuten. Eventueel met een scheutje melk zodat de boontjes blank blijven of met bonenkruid voor een mediterraan tintje.
De bonen dop ik na het koken nogmaals. Je drukt ze vrij makkelijk uit het vliesje. De meeste mensen vinden tuinbonen zo vies omdat die dan niet dubbel gedopt zijn.
Van de tuinbonen uit mijn moestuintje maakte ik deze salade. Heerlijk als lunchgerecht of als bijgerecht bij een buffet of BBQ.
Tuinbonen salade met komijndressing
- 500 gram tuinbonen
- 1 rode ui fijngesneden
- 3 el olijfolie
- 2 el citroensap
- 1 tl gemalen komijn
- 2 el peterselie
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- zout naar wens
- vers gemalen peper naar wens
Aan de slag:
Kook de tuinbonen als hierboven of gebruik jonge tuinboontjes uit pot of blik. Meng de bonen en ui in een slakom. Meng de ingrediënten voor de dressing en giet die over de salade. Roer goed en zet koel weg tot het serveren.
Heb jij een lekker recept gemaakt van ENJOY! The Good Life? Dat vind ik heel leuk om te zien! Deel je foto via Instagram, Twitter of Facebook en tag daarin ENJOY! The Good Life of gebruik #enjoythegoodlife
Op zoek naar meer recepten?
♥ Zelf de lekkerste vinaigrette maken
♥ Gegrilde groenten uit de over
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! your own grown veggies.
Foto’s: ©ENJOY! The Good Life