Uit de moestuin: Tuinbonen salade met komijndressing | ENJOY! The Good Life

Uit de moestuin: Tuinbonen salade met komijndressing

Zoals jullie inmiddels wel weten ben ik gek op alles wat groeit en bloeit in de tuin én op mijn moestuin op het dakterras. Ik kan daar niet veel kwijt want anders komt het dak naar beneden. Toch haal ik er in de zomer met regelmaat een kleine oogst vanaf voor een heerlijke maaltijd. Wat een luxe om het dak op te gaan voor de maaltijd van de dag uit de moestuin. Dit keer een tuinbonen salade met komijndressing.

Uit de moestuin: Tuinbonensalade | ENJOY! The Good Life

De tuinboon

Elk jaar zaai ik tuinbonen. De meeste mensen gruwelen er van. Ook ik vond het niet te pruimen totdat ik de tuinbonen zelf in de tuin kweekte. Er gaat niets boven groente en fruit uit eigen tuin. Dat is in niets te vergelijken met wat je in de winkel koopt. En nu ben ik groot fan van deze heerlijke bonen.

Snapshots #25/2015 | ENJOY! The Good Life

Het is een makkelijk gewas voor in de moestuin. En geeft prachtige bloemen die uitgroeien tot de tuinbonen. Voorzaaien is geen noodzaak en de bonen kunnen al vroeg de grond in. En verder heb je er geen omkijken naar. Ik zaai ze meestal in een krat en heb dan genoeg voor één maaltijd tuinbonen.

TUINVERMAAK #BONEN enzo | ENJOY! The Good Life

Oogsten, doppen en nogmaals doppen.

Als de peulen groot genoeg zijn is het tijd om te oogsten. Je hebt een flinke berg peulen nodig voor een portie tuinbonen. Per persoon zo’n 750 tot 1000 gram te doppen peulen.

TUINVERMAAK #BONEN enzo | ENJOY! The Good Life

Tuinbonen doppen vind ik zo’n heerlijk nostalgisch klusje. In mijn jeugd had je nog geen kant en klare tuinbonen. In blik, dat wel, maar dat was bij ons thuis een beetje uit den boze. Je at groente vers en dus hebben wij vroeger heel wat tuinbonen gedopt. Het doppen vond ik altijd een feestje. Ze liggen altijd zo prachtig in een gespreid bedje.

Uit de moestuin: Tuinbonensalade | ENJOY! The Good Life

De bonen kook je nadat ze gedopt zijn in ruim water voor 5 à 10 minuten. Eventueel met een scheutje melk zodat de boontjes blank blijven of met bonenkruid voor een mediterraan tintje.

SNAPSHOTS WEEK 26/2018 | ENJOY! The Good Life

De bonen dop ik na het koken nogmaals. Je drukt ze vrij makkelijk uit het vliesje. De meeste mensen vinden tuinbonen zo vies omdat die dan niet dubbel gedopt zijn.

Van de tuinbonen uit mijn moestuintje maakte ik deze salade. Heerlijk als lunchgerecht of als bijgerecht bij een buffet of BBQ.

Uit de moestuin: Tuinbonensalade | ENJOY! The Good Life

Tuinbonen salade met komijndressing

  • 500 gram tuinbonen
  • 1 rode ui fijngesneden
  • 3 el olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 1 tl gemalen komijn
  • 2 el peterselie
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • zout naar wens
  • vers gemalen peper naar wens

Uit de moestuin: Tuinbonen salade met komijndressing | ENJOY! The Good Life

Aan de slag:

Kook de tuinbonen als hierboven of gebruik jonge tuinboontjes uit pot of blik. Meng de bonen en ui in een slakom. Meng de ingrediënten voor de dressing en giet die over de salade. Roer goed en zet koel weg tot het serveren.

Uit de moestuin: Tuinbonen salade met komijndressing | ENJOY! The Good Life

Heb jij een lekker recept gemaakt van ENJOY! The Good Life? Dat vind ik heel leuk om te zien! Deel je foto via InstagramTwitter of Facebook en tag daarin ENJOY! The Good Life of gebruik #enjoythegoodlife

Op zoek naar meer recepten? 

vinaigrette | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Zelf de lekkerste vinaigrette maken

 

Gegrilde groenten uit de oven | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Gegrilde groenten uit de over

 

SASHIMI BOWL ZALM EN AVOCADO | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Sashimi bowl

 

Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! your own grown veggies.

Foto’s: ©ENJOY! The Good Life

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.