TUINVERMAAK #Eetbare tuin | ENJOY! The Good Life

TUINVERMAAK #Eetbare tuin

Eindelijk lijkt mijn dakmoestuin een beetje uit de verf te komen. Van alles komt boven de aarde uitpiepen en de binnenkweeksels kunnen eindelijk naar buiten. De truttigheid ten top maar als ik ergens blij van word dan is het wel van de groente en fruit die ik zelf kweek. Of wat ervan terecht komt….. Want niet alleen ík vind het lekker om groente en fruit uit eigen tuin te eten…. Ik heb ook behoorlijk wat concurrentie, die mijn met liefde opgekweekte goed, ook niet te versmaden vind.

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good Life

Go Tomato

Hoewel het weer vergelijkbaar is met mijn moodswings, heb ik toch maar de gok gewaagd om de kweeksels naar buiten te verplaatsen. En natuurlijk doe ik dat dan net weer op een moment dat we van de week in een herfstdepressie in juni belanden.

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good LifeDe tomaten hebben mij deze actie niet in dank afgenomen. Maanden hebben zij mij het zicht ontnomen en mijn vensterbank ontsiert en nu staan ze heel nuffig buiten en laten heel duidelijk blijken dat ze niet blij zijn met deze actie. Ik neem aan dat ze wel weer bijtrekken…. toch?

Dit jaar hoop ik het gevecht met de bamboestokjes ontlopen door touwtjes als leidraad te gebruiken. Ben benieuwd hoe dat uit gaat pakken. Ziet er behoorlijk profi uit 🙂

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good Life

Allemaal bessen

Ik ben gek op bessen. Het liefst zwarte bessen, bramen, frambozen. En dit jaar heb ik al mijn lievelingen op de daktuin gezet. De eerste frambozen dienen zich al aan en de braam showt zijn indrukwekkende bloesem.

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good LifeHeel benieuwd ben ik wat dit allemaal gaat opleveren. Hoe leuk is het om ’s ochtends een rondje over het dak te maken en je verse besjes voor je ontbijtje te verzamelen.

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good Life

An apple a day….

Vorig jaar kreeg ik voor mijn verjaardag dit appelboompje. Het is een boompje waar diverse soorten appelsoorten op geënt zijn. Ik gaf het boompje weinig hoop en hij is dan ook vruchtloos gebleven. Maar dit jaar heeft hij bloesem én er zitten appeltjes aan! Liefde en water doen veel goeds 🙂

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good Life

Ook in de ‘gewone’ tuin staan her en der wat potten met groente. De plant op zich is heel mooi en de bloemen en vruchten prachtig zoals deze mini komkommerplant. We hebben er al een paar prachtige groene rakkers vanaf kunnen halen. En nu begint hij prachtig langs de draad omhoog te klimmen.

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good Life

Zulke prachtige kroppen kropsla als vorig jaar gaat het dit jaar niet worden vrees ik. Want ik heb mee eters in mijn slabak. Dagelijks haal ik een dikke slak uit de zijnaden van de bak. Van vorig jaar heb ik geleerd om niet alles tegelijk te planten maar met een paar weken ertussen. Anders heb je namelijk een overschot aan sla die je zo snel niet weggegeten krijgt. En ik geef weleens wat weg maar vraag mij dan altijd stiekem af of het niet in de groene kliko beland want ik hoor of zie er nooit meer iets van 🙂 Nu heb ik dus een regeltje met tussenpozen van een aantal weken in verschillende bakken gezaaid.

SNAPSHOTS week 20/2016 | ENJOY! The Good Life

Mee-eters.

Dit zijn de dikke glibbers die ik dagelijks uit de moesbakken haal. Blijkbaar is mijn groente zo lekker dat ze de hele barre tocht naar boven daar voor over hebben. Ik raap dagelijks diverse slakken in de tuin en die krijgen een tweede leven in de groene bak. Iedereen blij.

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good Life

Leftovers.

Dit is ook een bijzonder tafereeltje. Vorig jaar had ik nog laat in het seizoen geprobeerd om bonen te zaaien. Dat is niet meer gelukt en heb het in de compost emmer gegooid. Nu groeien de tuinbonen alsnog vrolijk vanuit de emmer.

En de venkel was ook niet echt een succes vorig jaar. In het najaar had ik geen zin om de bak leeg te halen en nu doen ze het geweldig. Ik ga maar eens kijken wat voor lekkers ik daar van kan gaan maken.

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good Life

Staat er gekleurd op.

Hoewel heel veel groente mooie bloemen geven zijn deze twee vrienden dankbaar goed. Elk jaar laten zij zich van hun mooiste kant zien. Daar komt geen gedoe van tevoren aan te pas. De bieslook geeft deze prachtige paarse bloemetjes en de bieslook zelf gebruik ik met grote regelmaat in de keuken door salades of omeletjes.

En ook de zomerkoninkjes zijn altijd een succes. De bloempjes zijn mijn favoriet. Soms vind ik het bijna zonde dat ze transformeren in vruchtjes. Waarna ik dan weer heel snel vrolijk word van de knalrode zoete aardbeitjes die ik dan heerlijk kan snoepen.

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good Life

De bonen van… ENJOY!

Bonen, je houdt ervan of je gruwelt ervan. Ik het eerste, de pubers het laatste. En dat komt mooi uit want de opbrengst van mijn bonen is altijd uiterst schaars. Alles voor bassie:)

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good Life

Dit jaar heb ik weer tuinbonen, kapucijners, doperwten en snijbonen gezaaid. Dit is wat mij betreft goddelijk goed. Want zo vers uit je tuintje is op geen enkele manier te vergelijken met de bonen die je in de winkel koopt. Ik verheug mij dan ook weer enorm op de oogsttijd. En wist je dat bonen prachtige bloemen geven? Ik kan de foto even niet vinden die houden jullie nog van mij tegoed….

TUINVERMAAK #De eetbare tuin | ENJOY! The Good Life

Meloenen.

Dit jaar nieuw in mijn assortiment…. Watermeloenen. Ik ben daar echt gek op. Zo lekker met feta of mozzarella, zie recept hier…. Dit wordt een uitdagend projectje want het schijnt niet zo makkelijk te zijn om dit te telen. Keep you posted.

En rucola. Dat is net onkruid. Daar hoef je echt niet naar om te kijken. En een dankbaar goedje in de keuken door salades, op pizza, pasta of wat dacht je hiervan?

Dit was wel zo’n beetje wat mij momenteel in de moestuin bezighoud. Ik zal zo af en toe wat uitlichten. Wie weet heb je er wat aan of word je ook geïnspireerd om je eigen groeten en fruit te telen. Het is namelijk heul erg leuk 🙂

Of misschien heb jij al een moestuintje of wat potten op je terras met lekkers. Heb jij nog tips of suggesties? Laat het weten dat vind ik heel leuk. En als er iemand is die nog een tomatenplant wil? Laat het weten. Ik heb er nog een paar over. Die mag je zo afhalen. Niet allemaal tegelijk graag 🙂

ENJOY! your day in the garden.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.