SNAPSHOTS week 10/2016 | ENJOY! The Good Life

TUINVERMAAK #De Lentetuin

Nu de dagen langer worden en het zonnetje zich steeds vaker laat zien begint het weer te kriebelen. De lente staat voor de deur! Tijd om weer in de tuin aan de slag te gaan. En dit is het perfecte moment om een start te maken voor een prachtig nieuw tuinseizoen.

Elk jaar word ik er weer blij van om de tuin lente klaar te maken. Ik snor mijn snoeischaar, tuinhandschoenen, bezem en hark op en pak de volgende tuinklusjes aan:

♣ Verwijder alle dode planten uit de potten die de winter niet hebben overleefd

♣ Borstel het opgespatte zand en de aarde van de potten en maak ze eventueel schoon met een sopje

♣ Snoei struiken, bomen en planten goed terug. Rozen, Hortensia, Blauwe Regen, Druiven, Catalpa… Op internet vind je filmpjes hoe je dat het beste kunt doen. Wacht hier niet te lang mee!

♣ Hark de aarde flink los en luchtig en verwijder alle dode bladeren, onkruid, takjes etc. zodat je tuintje er weer prachtig verzorgd bij ligt.

♣ Veeg het straatwerk flink aan en spuit het eventueel schoon met de hogedrukreiniger. Ik doe dat eigenlijk nooit omdat ik gemerkt heb dat mijn groen uitgeslagen straatje vanzelf weer grijs kleurt als het zonnetje gaat schijnen. Maar voor de liefhebbers van het grove werk. Go for it!

♣ Bemest bomen, hagen, borders en het gazon. Zo heb je er weer het hele seizoen plezier van.

♣ Verpot planten die aan een grotere pot toe zijn. Een goede reden weer eens iets nieuws te kopen en wie weet kies je dit keer voor een mooi kleurtje in de tuin.

tuinvermaak tomaatjes kweken | ENJOY! The Good Life

De Moestuin.

Zoals jullie weten heb ik niet een echte moestuin maar diverse vierkante meter bakken, kratten en manden op mijn dakterras staan. Elk jaar teel ik hier met een bescheiden succesje mijn groente, fruit en kruiden. Ik vind het vooral heel erg leuk om alles te zien groeien, bloeien en vers op mijn bord te belanden. Elk jaar gaat het een beetje beter en elk jaar leer ik weer van een mislukte oogst van het één of ander.

Wat te doen in maart?

Momenteel is er nog niet zo veel te doen in de moestuin maar je kunt wel alvast de zaaibedden opmaken voor een nieuw moestuinjaar. Hark alles nog weer eens flink door zodat de structuur van de aarde goed fijn wordt. Zorg voor voldoende voeding in de bodem door middel van bemesten of door een laagje compost aan te brengen. Niet té royaal want daar houden kiemplantjes niet van.

tuinvermaak | ENJOY! The Good LifeKun je al iets zaaien in de moestuin?

Ik ga dit jaar ook in maart zaaien want ik wacht altijd veel te lang omdat ik dan denk dat het nog veel te koud is. En elk jaar heb ik het idee dat iedereen al lekker uit de tuin aan het smikkelen is en ik de plantjes nog de grond uit kijk…

In maart kun je best al behoorlijk wat zaaien: prei, postelein, peultjes, doperwten, kapucijners, wortelen, spinazie, spruitjes, radijs, snijbiet. Raadpleeg voor de zekerheid de tabel op het zakje zaad.

Tuinvermaak #Kweek zelf je tomaatjes | ENJOY! The Good Life

Liever voorzaaien in de vensterbank?

In maart kun je ook al diverse groente voorzaaien en in de vensterbank laten ontspruiten. Hiervoor zijn handige bakken en potjes verkrijgbaar bij het tuincentrum. Maar een eierdoos of plastic bekertjes doen ook prima dienst.

Zorg dat ze op een lichte plek staan en…. vergeet ze geen water te geven 🙂

moestuin 2015 tomaatzaad planten

Deze maand kun je tomaat (ik gebruik vaak gewoon de zaadjes uit een tomaat), andijvie, aubergine, courgette, komkommer, paprika, peterselie, koolsoorten en broccoli voorzaaien in de vensterbank.

Als jullie mij nu willen excuseren?… Ik ga de tuin in. Het zonnetje schijnt en ik ga een aantal klusjes van hierboven doen 🙂

ENJOY! your time in the garden.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.