TUINVERMAAK #Courgette giftig?
Momenteel maakt de courgetteplant een enorme groeispurt. De bloemen van deze groente vind ik zo prachtig. Wist je dat je die kunt eten? In de zuidelijke landen is dat een ware delicatesse. Gefrituurde bloemen van de courgette. Ik zal het zeker ook eens gaan uitproberen maar nu bekijk ik alleen nog de bloemen. En wat ze gaan doen. Wordt het een mooie stevige courgette of toch een verschrompeld slufje. Het blijkt dat je mannelijke en vrouwelijke bloemen hebt. Alleen de mannen groeien uit tot de courgette als ik het goed begrepen heb.
Giftige Courgette.
Vorige week werden veel moestuin liefhebbers opgeschrikt door het bericht dat er een 79-jarige Duitser was overleden na het eten van een zelfgekweekte courgette. Aangezien ik een enorme angsthaas ben slaakte ik een zucht van verlichting dat ik een paar dagen daarvoor het eten van mijn minicourgetjes had overleefd. Wat een geluk!
In de courgette zat de giftige stof cucurbitacine, die de Duitser fataal geworden is. Hoe kan dat dan vraag je je af want hele volksstammen eten courgette en nog nooit heb ik gehoord dat daar iemand aan bezweken is.
Ik ging op onderzoek uit…..
Het blijkt dat kwekers door de jaren heen onze courgettes, komkommers, meloenen en andere pompoensoorten hebben weten te bevrijden van het gen dat deze groentes giftig maakt voor dieren. Het gif wordt door de plant zelf aangemaakt om zich er tegen te beschermen dat dieren de vruchten opeten. Maar helaas kan één ijverige bij de courgette weer vergiftigen in onze hobby tuintjes.
Hoe kan er dan alsnog een giftige courgette in de moestuin van de Duitser terecht? Waarschijnlijk heeft hij vorig jaar zelf zaden geoogst uit een rijpe courgette die hij in zijn moestuin had staan. Er heeft een kruisbestuiving plaatsgevonden tussen een courgette en de giftige sierpompoen. De bloemen van de courgette worden bezocht door bijen en andere bestuivers. De insecten doen zich niet alleen tegoed aan het stuifmeel van de bloemen van de courgette maar ook de bloemen van andere planten. Dus als er een bezig bijtje eerst gezellig het stuifmeel uit de bloemen van de sierpompoen heeft opgepikt en vervolgens op visite gaat bij een courgettebloem dan vindt er geslachtverkeer (gewoon plat gezegd SEKS) plaats tussen een giftige sierpompoen en een niet giftige courgette.
Dat seksuele uitstapje heeft geen gevolgen voor de vruchten die aan de plant groeien maar wel op de zaden die in de courgette groeien. Dit nageslacht heeft namelijk zowel de genen van de courgette als van de giftige sierpompoen. Dus hoewel deze bastaard het uiterlijk heeft van een courgette kan hij toch stiekem de giftige stoffen van de sierpompoen bevatten. Zo zie je maar….. seks is niet altijd zalig makend 🙂
Hoe weet je nu of een courgette giftig is? De kans is vrijwel uitgesloten dat je giftige vruchten krijgt als je je zaden koopt bij het tuincentrum o.i.d. Ga je de zaden uit de vruchten gebruiken die je zelf oogst uit je moestuin dan is enige voorzichtigheid geboden. Echter, de kans dat je een giftige courgette zult eten is vrijwel uitgesloten. De smaak is namelijk zo bitter dat je hem waarschijnlijk al na één hap uitspuugt. Het is dan ook wel raadselachtig hoe de Duitser de dosis heeft binnengekregen.
Wil je nu toch persé je eigen zaden oogsten en niet de kans lopen jezelf te vergiftigen? Zou je een netje moeten spannen over de vrouwelijke bloemen om te voorkomen dat er bestuivers op af komen. Met een kwastje moet je dan het stuifmeel van de mannelijke courgettebloem overbrengen op de vrouwelijke bloem. Dan weet je honderd procent zeker dat de zaden die je hieruit oogst veilig zijn om te zaaien. Voor mij teveel gedoe… Ik koop mijn zaadjes wel dan weet ik zeker dat ik niet vergiftigd word.
Oogsttijd! Nu is de tijd dat er volop courgettes geoogst kunnen worden. Ik pluk de courgettes als ze niet al te groot zijn. Dan hebben ze wat meer smaak en bite. En wat maak je er dan van? Ik gebruik de meeste courgettes door de ratatouille, pastasaus, een frittata of door een heerlijke gegrilde goentelasagna. Maar dit is ook goddelijke lekker. Ik ben alleen vergeten een foto te maken…. het was meteen aanvallen. Even het boek erop nageslagen….
Courgette Beignets van Nigella Lawson uit haar geweldige kookboek “Voor altijd zomer”
Ingrediënten:
- 4 courgettes (ongeveer 750 g)
- 5 tot 6 lente-uien, fijngehakt
- 250 g fêta
- een klein bosje verse peterselie, gehakt
- een klein beetje verse munt, gehakt
- 1 el gedroogde munt
- 1 tl paprikapoeder
- 140 g bloem
- zout en peper
- 3 eieren, losgeklopt
- olijfolie, om in te bakken
- 3 tot 4 limoenen
Bereiding:
Rasp de courgettes grof met de hand of met de keukenmachine. Spreid de sliertjes uit op een (schone! duh) theedoek en laat ze 20 minuten liggen om te drogen.
Doe de gehakte (lente)ui in een kom en kruimel de fêta (of strooi de geraspte kaas) erover. Roer de gehakte kruiden (en gedroogde munt en paprikapoeder) erdoor. Doe er de bloem en royaal peper en zout bij. Roer er dan geleidelijk de losgeklopte eieren door en vervolgens de geraspte courgettes. Schrik niet van de stevige klonterigheid van het beslag; dat hoort zo.
Verhit een paar lepels olie in een grote koekenpan en schep er een paar opgehoopte eetlepels van het beslag in de hete olie. Druk de hoopjes een beetje plat met de achterkant van je lepel, zodat het kleine koekje worden. Bak ze in ongeveer 2 minuten aan elke kant goudbruin en gaar en leg ze op een paar borden.
Snijd de limoen in partjes en leg die op de rand van de borden. Sprenkel nog wat gehakte munt en een beetje limoensap over de koekjes en dan lekker smikkelen!
ENJOY! your courgettes.