Tony's Chocolonely | ENJOY! The Good Life

Tony’s Chocolonely

Chocolade… volgens mij de beste vriend van elke vrouw. Het brengt je in extase, geeft troost, verrast je, maakt je blij…. Ik kan dan ook eindeloze excuses en momenten bedenken waarbij chocolade de beste keus is. Maar ik eet chocolade met mate (gaapppp waarom toch altijd zo verantwoord). Het liefst een klein stukje bij een grote kop thee. Hoewel… er zijn momenten in de maand dat een hele reep eraan gaat. Maar dat is volledig legitiem. Ook heb ik er eens goddelijk ijs van gemaakt.

Stofje

Wist je… dat als je chocolade eet er ‘endorfine’ in je hersenen vrij komt? Endorfine is een stof die door je lichaam gemaakt wordt, die voor een blij en gelukkig gevoel zorgt. Kijk… Daar hebben we wat aan en weer een goede reden om chocolade te eten.

Gezond

Daarnaast zijn er steeds meer medische studie’s op internet te vinden die aantonen dat een regelmatige inname van donkere chocolade (min. 70% cacao) tot een verlaging van de bloeddruk en het risico op cardiovasculaire aandoeningen verlaagd. Andere onderzoeken menen dat er een vermindering is van het risico op hart-en vaatziekten met 37 procent en een daling van het risico op een beroerte met 29 procent wanneer men gematigd chocolade eet . Ik ben geen arts maar neem het zekere voor het onzekere en eet dus al geruime tijd dagelijks pure chocolade van een goede kwaliteit.

 

Favoriet

Mijn favoriet op dit moment is Tony Chocolonely Puur. Een hele dikke pure reep met een leuk wikkel, weetjes aan de binnenkant van het wikkel en een grappige vakverdeling van de chocolade. Ik word eigenlijk al ‘happy’ als ik het pak uit het schap pak. De repen hebben een vrolijke en beetje gekke uitstraling. En niet te vergeten ze zijn LEKKER!!!

Om dit stukje te schrijven heb ik wat research gedaan en er zijn veel leuke en interessante weetjes:

Keuringsdienst van Waarde

Tony’s Chocolonely is ontstaan vanuit het tv-programma Keuringsdienst van Waarde. Journalisten brengen in dit programma misstanden over productie van voedsel en andere producten aan het licht. Een van de presentatoren is Teun van de Keuken.

Journalist Teun van de Keuken is geschokt als hij in een boek leest dat slavernij nog steeds bestaat. Hij besluit op onderzoek uit te gaan. Wat blijkt? In West-Afrika, waar de meeste cacao vandaan komt, blijkt (kind)slavernij nog schrikbarend veel voor te komen. Grote chocoladefabrikanten willen hem  niet helpen een slaafvrije reep te produceren dus uiteindelijk besluit hij dat zelf te gaan doen. 

Op 29 november 2005 brengt Teun (Tony) de eerste (lonely) slaafvrije chocoladereep (choco) op de markt. Hij laat 5.000 Fairtrade melkchocoladerepen maken, maar dit blijkt niet genoeg. De vraag is gigantisch: er worden wel 13.000 repen besteld! Er valt veel meer over het ontstaan van de Chocolonely Foundation te lezen op de site.

De grote repen zijn verdeeld in ongelijke stukjes. Ze vonden het namelijk maar gek dat een chocoladereep uit gelijke blokjes bestaat, terwijl het er in de chocoladewereld helemaal niet eerlijk aan toe gaat.

Rood, blauw?

Waarom rood melk is en blauw puur? Toen Tony’s Chocolonely vijf jaar geleden begon was het eigenlijk de bedoeling om slechts één reep te maken. Dat moest en zou een rode reep worden. Ze hadden namelijk een belangrijke boodschap te verkondigen en rood is een opvallende, alarmerende kleur. Toen hadden ze nog niet voorzien dat Tony’s zou uitgroeien tot een volwaardige chocolademaker met melkchocolade, paaseitjes, Sinterklaasletters en hazelnootrepen in het assortiment. Nu kunnen ze natuurlijk alsnog de wikkelkleuren omdraaien. Maar…. Tony’s fans zijn inmiddels aan de kleurstelling gewend. Eigenlijk is die heel chocologisch.

Hoe leuk is dit… voor de Paasdagen. Drie soorten Tony’s eitjes (puur, melk en praline) in een eierdoosje. 

Een paar keer per jaar komen er ‘special editions’ op de markt. Ik kijk daar erg naar uit!!! O.a. verkrijgbaar bij Appie, de Wereldwinkel en de Bijenkorf. Hier zijn ook chocomelk, mini pakjes chocomelk en minireepjes verkrijgbaar. Waar blijft de chocopasta en de hagelslag voor op brood???

Verrassing!

Wil je iemand verrassen die een lekker stukje chocolade wel kan waarderen? Dat kan via Greetz. Reken maar dat jouw cadeautje in de smaak valt.

Wat is jouw favoriete chocolade of Tony’s variant?

ENJOY! your Tony’s

Beeld en bron: Tony’s Chocolonely & ENJOY! The Good Life

 

 

 

Avatar
José
https://www.enjoythegoodlife.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.