TOAST SKAGEN | ENJOY! The Good Life

TOAST SKAGEN

Laatst, in de persoonlijke column op zondag, schreef ik al dat ik in een vorig leven een Scandinavische geweest moet zijn. Niet alleen ben ik verliefd geworden op Zweden, ook houd ik van alle mooie dingen die uit Scandinavië komen. En steeds meer ontdek ik de Nordic Kitchen. Als liefhebber van vis en seafood zit je in het hoge Noorden goed.

Eerder maakte ik al Smørrebrød met garnalen en zalm met citroen, dillesaus. Gelukkig zijn de pubers van ENJOY! ook gek op vis en waren deze beide visgerechtjes uit de Scandinavische keuken een schot in de roos. En als we dan toch de smaak te pakken hebben dan mag Toast Skagen natuurlijk niet ontbreken. Achter dit gerechtje gaat een mooi verhaal schuil.

TOAST SKAGEN | ENJOY! The Good Life

Het verhaal achter het gerecht

In het Noordelijkste puntje van Denemarken ligt Skagen. In 1956 was Skagen het middelpunt van een regatta met deelnemers uit diverse landen. Eén van de schippers was de beroemde Zweedse chef, Tore Wretman, bekend van Restaurant Riche in Stockholm. Hij deed het niet onverdienstelijk tijdens de race en leek op een overwinning af te stevenen als plotseling de wind gaat liggen.

Aan de horizon ziet hij de één na de andere boot over de finish gaan en blijkt de ingeslagen route toch niet helemaal de goede koers geweest. Het is zelfs nog maar de vraag of ze op tijd de finish zullen halen voor het feestelijke banket. De sfeer aan boord wordt er niet beter op en Tore besluit de kombuis in te duiken om te kijken of hij de magen van de hongerige crew kan stillen.

Hij vindt nog wat garnalen, wat ‘vendace roe’ (viseitjes), toast, boter, eieren, dille en olie. Niet veel, maar naar later zal blijken genoeg. Hij pelt de garnalen, hakt ze in stukjes. Zo ook de dille en roert dit door de mayonaise. Hij roostert wat brood, besmeerd het met wat boter en belegd het rijkelijk met het garnalen, dille mengsel. Het geheel topt hij af met de viseitjes.

De crew valt aan op het toast en al snel verschijnt er weer een glimlach op de gezichten van de teleurgestelde zeelui. Dit toast was een schot in de roos. Een matroos vraagt hem hoe dit gerecht heet. Hij heeft dit nog nooit eerder gegeten. Tore heeft geen idee en tuurt dromerig naar de horizon waar hij eindelijk Skagen ziet liggen. Hij lacht en zegt…. My dear friend, don’t you know that this is the legendary Toast Skagen?

Een paar weken later wordt Toast Skagen op de kaart van zijn Restaurant Riche geïntroduceerd en sindsdien is het legendarisch. Bij de meeste Zweden is dit gerechtje een nationale lekkernij.

Traditioneel wordt Toast Skagen altijd gegeten met garnalen. Het gerecht is zo bijzonder door het speciale ingrediënt Kalix Vendace Roe of zoals de Zweden noemen Kalix Löjrom. Het is de viskuit van een kleine soort zalm, de vendace (Coregonus albula) die in de Botnische Golf en de Oostzee leeft. In Zweden is dit een delicatesse die veel gegeten wordt. De viseitjes op de Toast Skagen is de kroon op het gerecht.

Hier mijn versie van Toast Skagen…..

TOAST SKAGEN | ENJOY! The Good Life

Ingrediënten: ( als snack voor 4 personen of als lunchgerecht voor 2 personen)

  • 150 gram grote, gepelde garnalen
  • 1 eetlepel mayonaise
  • ½ eetlepel zure room
  • klein bosje dille
  • zout en peper
  • sap van een halve kleine citroen
  • 50 gram wilde zalmeitjes (AH)
  • 4 plakken brood naar keuze
  • 1 eetlepel roomboter

Meng de fijngehakte dille, mayonaise, zure room en citroensap in een schaal. Voeg hierbij de garnalen en peper en zout. Zet het voor tenminste 30 minuten in de koelkast.

Besmeer het brood met de roomboter en rooster het in een koekenpan of broodrooster tot het mooi bruin is. Steek er met een kookring rondjes uit.

Beleg het toast met de garnalenmix, bijvoorbeeld met een ijsbolletjestang en top dit af met een theelepel viseitjes en eventueel als garnering nog een takje dille en een schijfje citroen.

Note: Als je dit als snack wilt maken heb je wel vier plakken brood nodig om rondjes uit te kunnen steken. Maak je een lunchgerecht voor 2 personen dan kun je één plak brood roosteren per persoon en die beleggen met de garnalen mix.

TOAST SKAGEN | ENJOY! The Good Life

Op zoek naar meer lunchgerechten? 

LUNCHTIME: Avocado, ei toast | ENJOY! The Good Life

 

 ♥  LUNCHTIME: Avocado, ei toast

 

Franse kaas uien sandwich close

 

♥  Franse kaas, uien sandwich

Rode bieten haringsalade | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Haring, biet salade

 

Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! the Nordic Kitchen.

Foto’s: ©ENJOY! The Good Life Bron: www.huffingtonpost.com

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.