Tape tegen hooikoorts? Helpt dat? | ENJOY! The Good Life

Tape tegen hooikoorts? Helpt dat?

Het is weer volop hooikoorts tijd. De pollen, de grote boosdoener van hooikoorts, dwarrelen weer door de lucht. Het zorgt er voor dat veel mensen, inclusief ikzelf en de damespuber, last hebben van tranende en/of brandende ogen, een snotneus, niesbuien, jeukend gehemelte of oren, prikkelhoest, benauwdheid enz.

Wat is hooikoorts.

Het hooikoortsseizoen loopt van april tot en met augustus. In deze tijd komen de grassen op en staan er veel struiken en bomen in bloei. Het stuifmeel zorgt voor de allergische reactie. Hooikoorts ontstaat omdat het immuunsysteem heftig reageert op stuifmeel. Het lichaam raakt als het ware ‘in de war’ en ziet een onschadelijke stof aan voor een schadelijke en zet daarom antistoffen in. De allergische reactie ontstaat door de stof histamine, die in actie komt om de schadelijke stoffen uit het lichaam te krijgen. Door die histamine verwijden de bloedvaten wat zorgt voor zwellende en overactieve slijmvliezen. Dit veroorzaakt de symptomen waar je last van hebt als je hooikoorts hebt.

Deels is het hebben van hooikoorts erfelijk bepaald. Ook leeftijd en omgeving spelen een grote rol. Zo had ik veel meer last van hooikoorts toen ik in Overijssel woonde. Nu ik aan zee woon, lijkt het wel iets minder te zijn, maar ik reageer met name heel heftig op de bloeiperiode van bepaalde bomen. De damespuber heeft ook in het vroege voorjaar de meeste last.

Hoewel het hebben van hooikoorts heel erg irritant en je soms ook kan beperken is het ongevaarlijk. Je kunt er bij de apotheek en huisarts veel medicatie voor krijgen en ook op homeopathisch gebied is er veel te koop. Probeer pollen buitenshuis te houden door ramen en deuren gesloten te houden als de hooikoorts-radar code rood aangeeft. Dit zal meestal het geval zijn op warme dagen met veel wind. Gebruik eventueel een luchtreiniger en zorg dat de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent ligt. Was en borstel je haar (buiten de slaapkamer) voordat je gaat slapen zodat de pollen je niet uit je slaap kunnen houden. Droog de was binnen en hang gedragen kleding niet op in je slaapkamer, of ruimtes waar je veel bent. Pollen gaan namelijk overal aan zitten.

Tape tegen hooikoorts? Helpt dat? | ENJOY! The Good Life

Is er iets aan te doen?

Maar is er dan helemaal niets aan te doen? Wij hebben hier bij ENJOY! al heel veel geprobeerd. Met in meer of mindere mate van succes. Zelf blijf ik in de periode dat het, het hevigst is, het liefst binnen met ramen en deuren gesloten. De damespuber krijgt medicatie van de huisarts die maar ten dele helpt en als lastige bijwerking heeft dat ze er slaperig en moe van wordt.

Momenteel is zij druk aan het studeren voor haar eindexamen en had echt heel veel last van hooikoorts. Zij kreeg het advies om medical taping eens te proberen. Wij hadden er zelf nog nooit van gehoord, maar een collega van haar is elk jaar op deze manier hooikoorts vrij. Afhankelijk van de mate van hooikoorts ben je met één tot twee behandelingen van je hooikoorts af.

De eerste sessie heeft zij uit laten voeren bij het adresje van de tipgever en de tweede tape sessie bij mijn fysiotherapeut. Medical taping is een behandeling die door de fysiotherapeut wordt uitgevoerd. De tape wordt op delen aangebracht die invloed hebben op de longen en immuunsysteem. Door de huid in te tapen, wordt er een sensorische prikkel doorgegeven aan het bindweefsel, dat hierdoor tot rust komt. Het heeft invloed op het immuunsysteem waardoor het lichaam minder heftig reageert op pollen.

EN? Helpt het?

Bij de damespuber werkte deze behandeling goed. Meteen na het aanbrengen had zij het minder benauwd en ook het verkoudheidsgevoel verdween kort daarna. Ze heeft haar hooikoorts medicatie niet meer gebruikt. De tape blijft normaliter een dag of vijf zitten en valt er dan vanzelf af of kan er dan afgehaald worden. Bij haar ging de tape er al na drie dagen af. Dat kan en had volgens de behandelaar te maken met de afweer. Ze bleef zich echter goed voelen. Ruim een week later is zij nog een keer ingetapet door mijn fysiotherapeut. Ze heeft geen last meer van de verschijnselen van hooikoorts en kan weer ongestoord studeren. Laten we hopen dat het ook een positieve invloed heeft op de uitslag van haar examen 😉

Wat kost dat?

Wij betaalden voor een behandeling met tape € 15,- per behandeling. Twee behandelingen zijn doorgaans voldoende om van de klachten af te zijn.

Persoonlijk vind ik het een heel betaalbare oplossing om van hooikoorts af te komen en positief dat er verder geen medicatie meer ingenomen hoeft te worden. Het klinkt ongeloofwaardig dat een stukje tape kan helpen, maar de damespuber is heel blij dat zij van haar klachten af is.

ENJOY! a hay-fever free summer.

Beeld: ENJOY! The Good Life & Pixabay

 

 

Avatar
José
https://www.enjoythegoodlife.nl
 • Avatar
  AlettA

  Een tip om te onthouden, ik grijp af en toe naar de cetrizine….en kan het daarmee redelijk onder controle houden. Mocht het de spuigaten uitlopen dan is taping zeker een optie, THX

  mei 11th, 2018 13:07
  Reply
  01
  • Avatar
   José

   Zeker de moeite waard om te proberen.

   mei 14th, 2018 12:53
   Reply
   02
 • Avatar
  Sonja Grinwis
  https://www.schrijfhart.nl

  Dit is al het tweede artikel dat ik deze week lees over tape tegen hooikoorts is ga het toch maar eens proberen. De medicatie maakt me suf en misselijk dus daar word ik ook niet echt vrolijk van.

  mei 11th, 2018 15:28
  Reply
  03
  • Avatar
   José

   Zeker het proberen waard. Hier is het een succes.

   mei 14th, 2018 12:55
   Reply
   04
 • Avatar
  Ees
  http://Ees

  Bij mij heeft het vorig jaar met 2 behandelingen super geholpen! Geen medicijnen meer nodig gehad. Wil nu weer, maar ja, Corona hè…
  Dus nu maar weer aan de medicijnen. Ik ben trouwens 70. Dus het helpt niet alleen bij jongelui.

  mei 5th, 2020 9:54
  Reply
  05
  • Avatar
   José

   Wat fijn om te horen dat je wat aan de hooikoorts tip hebt gehad. Het is momenteel weer erg heftig voor de hooikoorts patiënten. Ik denk dat tapen inmiddels wel weer gaat lukken? Dank je voor je reactie.

   mei 25th, 2020 15:36
   Reply
   06

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.