SWEET SIXTEEN | ENJOY! The Good Life

SWEET SIXTEEN

De trouwe volgers van ENJOY! weten dat de damespuber afgelopen week 16 jaar geworden is. Iets wat niet ongemerkt voorbij mag gaan want al die pubermeiden vieren hun ‘sweet sixteen’ party. Persoonlijk vind ik 16 niet echt een leeftijd om die zo groots te vieren maar bij de pubers is de 16de verjaardag een ding. Ze verzamelen een hele puberkolonie, er worden bergen vreetwerk ingeslagen, over de top versieringen, statafels en partytent, playlists en het feest kan beginnen.

Wegwezen

En de pubermoeder? Die moet wieberen want met ouders erbij is het natuurlijk geen feest. Ik probeerde het nog op mijn tijdelijke handicap te gooien. Ze kan van mij in deze situatie niet verwachten dat ik de benen neem want dat ene been werkt momenteel niet mee. No mercy…. opzouten! En als ik dan muisstil op de bovenverdieping blijf? Op mijn slaapkamer en beloof geen geluid te maken? Een hysterische puber breakdown valt mij ten deel. Ik verpest haar feest en ik ben weer zo’n moeder die overal zo nodig met haar giechel bij moet zitten en niet kan loslaten. Ze gaat nog net niet stampvoeten maar de boodschap is duidelijk.

Nu was ik ook helemaal niet van plan om er thuis bij te blijven maar ik vind het altijd heerlijk om mijn niet meer zo kleine dochter een beetje te jennen. Ze zou beter moeten weten dat ik haar een bepaalde vrijheid gun en toch trapt ze er elke keer weer in. Tot groot vermaak van mij. Soms zit ze zo in haar woede dat het een beetje uit de hand loopt. Dan dreigt het meer een misplaatste grap te worden. Pubers…. Je weet nooit welke kant het op gaat.

SWEET SIXTEEN | ENJOY! The Good Life

Feestje

Alles is de hele week al in het teken van hét feest. Er zijn heliumtanks besteld en een berg roze ballonnen in diverse soorten en maten. Want hè…. dit is het feest der feesten. Kosten nog moeite worden gespaard. Ze weet altijd haar vader zo te bespelen dat hij voor haar diep in de buidel tast om zijn meisje tevreden te stellen. En dus wordt hier een enorm pakket geleverd en springt de damespuber als een kakkerlak in het rond met de tank en de ballonnen. Natuurlijk moet dat meteen even uitgetest worden.

Ze laat de ballonnen vol helium lopen en kijkt hoopvol naar het plafond. Maar in plaats van naar het plafond te stijgen zakken de ballonnen treurig naar de grond. Ze trekt haar schouders op en gaat vrolijk verder. Ik opper nog dat het misschien handig is om de gebruiksaanwijzing te gaan lezen maar ik geloof niet dat het de frontaalkwab bereikt. De daarop volgende ballonnen stijgen wel op maar na een paar minuten beginnen ze alweer te zakken. Ze houdt het voor gezien en vertrekt naar school. Binnen no-time hangen de ballonnen op neushoogte en weer iets later ligt de grond bezaaid met ballonnen. Ah gut…. wat een treurnis. Nog maar even oefenen voor het grote feest….

Wel of geen alcohol

De boodschappen worden online besteld want brekebeen kan niet naar de supermarkt. Dagenlang wordt de winkelmand volgegooid met van alles en nog wat voor het feest en als dan eindelijk de bestelling afgerond wordt vraagt de damespuber heel voorzichtig of er ook niet iets van drank besteld mag worden. Er komen namelijk ook nog wat 18+ vrienden. Ik kijk haar glazig aan en begin te zuchten. NIX 18 leek mij zo duidelijk. Natuurlijk weet ik ook wel dat 16-jarige meisjes wel al eens een wijntje gedronken hebben. Ik ben de laatste die zal zeggen dat mijn dochter dat NOOIT! zal doen. Ze doen het vrijwel allemaal maar omdat iedereen het doet moeten wij dat dan ook?

Dilemma

Dit is wel een heel lastig moment. Ik heb altijd geroepen dat mijn kinderen geen alcohol mogen drinken voordat ze 18 jaar zijn. Maar als ze de zestien jaar gaan naderen gaan ze op onderzoek uit en nemen ze weleens een slokje van oudere vriendinnen of ze verzinnen heel creatieve manieren om aan een glaasje wijn te komen. Toen de damespuber mij dat op een openhartig moment  heel eerlijk vertelde was ik in shock. Hoe kon dat nou?! Ze weten toch dat ze niet mogen drinken en hoe komen ze eraan?! Wie geeft het ze? Nou niemand geeft het ze maar onderling hebben ze maniertjes om eraan te komen. Het gaat niet om hele flessen wijn maar één glaasje voor de spanning en de leuk. Op zich fijn dat ze er eerlijk over is maar mijn regels worden dus duidelijk aan den laars gelapt.

En nu wordt ze zestien en vraagt of ik Hugo en bier wil bestellen! Ik besluit hier een nachtje over te slapen en overleg de volgende ochtend met vriendinnen die ook met pubers behebt zijn. Zonder uitzondering hebben zij voor hetzelfde dilemma gestaan. Een paar flessen en een paar biertjes op een puberkolonie kan niet heel veel kwaad. Als het er niet zou zijn, zorgen ze er zelf wel voor dat het er wel is. Toch voelt het allemaal niet prettig. Om te voorkomen dat de oudere genodigden van het feestje met kratten vol bier onder de snelbinder verschijnen tijdens mijn afwezigheid, gooi ik 3 flessen Hugo en een 6 pack bierblikjes in mijn digitale mandje. Een druppel op een gloeiende plaat maar hopelijk genoeg om het gezelschap tevreden te houden.

Stappen

En dan de volgende hobbel. Het gezelschap wil rond half twaalf aftaaien naar een uitgaansgelegenheid. Ik heb het uitgaan al die tijd kunnen weerhouden met de regel dat, dat vanaf 16 jaar mag. In de weken daarvoor is de damespuber druk doende geweest met het aanvragen van een ID-kaart want zonder dat stukje plastic schijn je nergens welkom te zijn. En nu ineens is ze 16 jaar en wil hét uit. Weer zoiets…. Hoe ga je daarmee om. Mama die haalt en brengt is zeker not done want de kolonie gaat graag op eigen gelegenheid. Ik heb er serieus buikpijn van. Ik voel mij echt een muts maar al deze ontwikkelingen gaan mij eigenlijk allemaal veel te snel. Zo schijten ze nog een luier vol en zo trekken ze zonder jou de wijde wereld in.

Ook dit dilemma leggen ik voor aan de puber-pro’s maar veel meer dan een zuchtend ‘loslaten’ krijg ik niet als advies. Ik besluit mijn eigen koers te varen en te vertrouwen op mijn damespuber. Ze loopt niet in zeven sloten tegelijk en mocht zij mijn vertrouwen schamen dan zit zij voortaan ‘gezellig’ op zaterdagavond bij haar moesje op de bank. En dus zit ik hier op D-day met een knoop in mijn maag bij een vriendin op de bank een filmpje te kijken, heb een paar klokkenluiders ingezet om op het thuisfront een ongemerkt oogje in het zeil te houden en tel de uren af tot ik weer naar huis mag om de sporen na te lopen die de kolonie achter heeft gelaten.

Hoe doe jij dat?

En dan maar hopen dat ik een oog dicht doe of misschien juist hopen dat ik dat niet doe, zodat ik weet hoe laat die nachtbrakers thuiskomen. Pffff…. het leven van een pubermoeder valt niet mee of ben ik de enige die hier zo krampachtig mee omgaat? Hoe deed jij dat toen jouw spruit die leeftijd kreeg of misschien kijk jij ook wel tegen dit moment op. Hoe zou jij dat aanpakken?

The day after…..De damespuber en sleepover liggen vanochtend braaf in hun mandje te knorren. Blijkbaar is deze moeder toch in slaap gekukeld. Ik kan niet wachten tot het stel ontwaakt want ik ben retebenieuwd naar hun verhalen. Dat dan weer wel 😉

ENJOY! the teenagers.

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.