Sticky Amarula blondies
Deze blondie dook weer eens de keuken in om te gaan bakken. Sinds ik koolhydraatarm leef is er op bakgebied niet zoveel meer te beleven. Natuurlijk probeer ik nog weleens het één en ander uit, maar eerlijk gezegd vind ik baksels alleen maar lekker als je ‘all the way’ kunt gaan met de ingrediënten.
Nigella
En dit keer kon dat weer eens. Want ik was verantwoordelijk voor het dessert tijdens een etentje met vrienden. Dan ga je niet aankomen met een koolhydraatarm smaakloos baksel. Toch heb ik het oorspronkelijke recept van Nigella’s Blondies een beetje aangepast. Recepten van Nigella zijn wat mij betreft altijd een hit. Dat komt omdat zij over het algemeen niet kijkt op een calorietje meer of minder.
Aanpassingen
In dit recept heb ik de bloem vervangen door amandelmeel en de witte chocolade door pure chocolade. Gevoelsmatig heb ik dan toch nog iets gedaan om het ‘gezonder’ te maken. Hoewel dat totaal teniet gedaan wordt door de suiker en gecondenseerde melk 😉 En dan heb ik er ook nog eens een lekkere scheut Amarula aan toegevoegd. Maar hé, ik eet niet de hele brownie op! Alleen een stukje. Moet kunnen vind ik.
Vergeten
Eerlijkheid gebied mij te melden dat het niet de meest fraaie brownie is die ik ooit gebakken heb. Toen ik de brownie in de oven schoof besloot ik even een boodschapje te gaan doen, maar ik raakte aan de praat en was compleet de tijd vergeten. De pubers hebben het baksel uiteindelijk wel uit de oven gehaald, maar eigenlijk had hij rustig even het eerste deel af moeten koelen in een open oven. Nu kwam ik thuis en stond er een onooglijk baksel op mijn aanrecht. Iets wat ooit een mooie luchtige brownie was, maar nu van schrik heel sneu in elkaar geploft was. Toch is dat niet te voorkomen. En eigenlijk is hij ook het lekkerste als de binnenkant een beetje sticky is.
Toch wil ik het recept graag met jullie delen want deze brownie is té lekker om dat niet te doen. En niet alles hoeft altijd perfect te zijn toch? Jij blijft vast keurig voor het glazen deurtje van de oven wachten tot deze brownie klaar is 😉 Ik heb de brownie in stukken gesneden en gefotografeerd. Dat ziet er toch nog feestelijk uit toch?
Red de olifanten
Ik gebruikte Amarula likeur voor deze brownie omdat ik dat een heerlijke zachte en romige likeur vind. Dat maakt deze brownie net even een stukje specialer. Serveer de brownie met een goede koffie of thee en een klein glaasje van de likeur ernaast. Én niet alleen is deze likeur heel erg lekker. Je steunt met de aankoop van Amarula likeur ook nog eens de olifanten in Afrika. Sinds 2002 heeft het Amarula fonds 9 miljoen dollar bijgedragen om de stroperij en illegale handel in ivoor tegen te gaan.
Ingrediënten:
- 200 g havermout
- 100 g amandelmeel
- ½ tl Backing Soda
- ½ tl bakpoeder
- snufje zout
- 150 g boter, zacht
- 100 g rietsuiker
- 1 blikje zoete gecondenseerde melk
- 1 ei, losgeklopt
- 200 g pure chocolade, in stukjes of chocoladedrops
- scheutje Amarula (half likeur glaasje)
Aan de slag:
- Verwarm de (hetelucht) oven voor op 175°C. Vet de bakvorm in met boter en bekleed hem met bakpapier (zowel de bodem als zijkanten).
- Meng de havermout, het amandelmeel, het bakpoeder, het zuiveringszout en een snufje zout in een kom.
- Klop in een andere kom de zachte boter met de rietsuiker tot een bleek en luchtig mengsel.
- Voeg de zoete gecondenseerde melk toe en klop deze erdoor.
- Klop er vervolgens het havermout-mengsel door, tot alles goed gemengd is.
- Voeg het losgeklopte ei toe en klop dit erdoor.
- Spatel de stukjes chocolade door het mengsel en de Amarula.
- Schep het beslag in de voorbereide bakvorm en strijk het glad.
- Bak de blondie in ongeveer 35 minuten in het midden van de voorverwarmde oven gaar. De koek is gaar wanneer hij zich van de wand van de vorm terugtrekt. Hij zal er aan de bovenkant gaar uitzien en aanvoelen, terwijl het daaronder nog dik-vloeibaar lijkt te zijn. De browniekoek stijft op tijdens het afkoelen in de vorm, dus je moet hem uit de oven halen terwijl hij nog een beetje ongaar aanvoelt.
- Laat de blondie afkoelen in de vorm.
- Haal hem uit de vorm en snijd hem in stukken.