Statussymbolen? Waarom zou je die hebben? | ENJOY! The Good Life

Statussymbolen? Waarom zou je die hebben?

Het hebben van statussymbolen is gelukkig voor een steeds kleinere wordende groep mensen een enorm must. Zonder blikken of blozen drie auto’s voor de deur hebben. En dan geen derdehandsje, maar glimmende bolides. Een dikke bak met fourwheeldrive voor paps, een kèkke cabrio voor mams en een mini voor de au pair. Het huis telt minimaal 5 slaapkamers met allen een badkamer en suite. De inloop kast, speelkamer, game room en in home cinema niet meegeteld. Eten doe je louter buiten de deur. Voor het ontbijt, de lunch en het diner worden de laatste hotspots bezocht. Of het nu te pruimen is of niet. De rekening is nooit een issue.

Vakantie

Natuurlijk moét er op vakantie gegaan worden naar exotische, luxe of Instagrammable bestemmingen. Want hé, plaatjes van Texel of met de caravan naar de Veluwe, doen het natuurlijk helemaal niet voor de grote schare gekochte volgers op Social Media. Dus gaat de reis zeker vier keer per jaar naar Zuid-Afrika, Bali, Fiji, Dubai of Ibiza. Zwemmen met roze biggetjes op de Bahama’s, weekendje gokken in Las Vegas , skiën in Aspen of duiken op de Malediven. Niets is te gek.

Uiterlijk

Dan moet er nog in shape gebleven worden. En dat doe je dan met een personal trainer. Want naar de sportschool gaan of simpel een wandelingetje is natuurlijk voor het plebs. Daarnaast wekelijks naar de pedicure, nagelstyliste, schoonheidsspecialiste en een paar keer per week naar de kapper. Tandjes bleken op zijn tijd en wat fillers in laten spuiten bij dokter Prik.

Druk, druk, druk

En natuurlijk heb je het altijd druk, druk, druk. Vooral heel druk met je werk, druk met al je zogenaamde vrienden, druk met uitstapjes, druk met het eten buiten de deur, druk met vakantie, druk met geld uitgeven. En voor je het weet heb je een burn-out te pakken. Iets wat er absoluut bijhoort tegenwoordig. En als je dan denkt dat er dan misschien wel een alarmbel gaat rinkelen? Is het vervolgens weer heel erg druk met het bezoeken van de beste therapeuten, yogaretraites en sluit men zich een paar weken op in een klooster in Tibet om daar non-stop te mediteren.

Jaloezie?

Zo kan ik natuurlijk nog wel even doorgaan en misschien is het hier en daar ietwat overtrokken. En ik hoor je denken, die van ENJOY! is gewoon jaloers. En dat kan ik mij nog voorstellen ook. Echter ben ik zelf ook zo geweest en ik vond het de gewoonste zaak van de wereld. Dat andere mensen met een stuk minder rond moesten komen of dat er ook zoiets bestaat als tevreden zijn met wat je hebt kwam niet bij mij op.

Van mijn voetstuk

Wat ben ik blij dat ik van mijn voetstuk gelazerd ben. Want niet alleen ben ik nu veel gelukkiger, het leven is ook een stuk relaxter als je met weinig tevreden bent. Je hoeft je niet druk te maken om het nieuwste model auto, verhuizen naar een nog groter huis, die dure camera, het laatste model Iphone etc. Wat je hebt is goed genoeg. Wat werkt, werkt en wat vernieuwd moet worden wordt geshopt via Marktplaats of de kringloopwinkel.

Het geeft een goed gevoel om hierdoor duurzamer te leven. En dan niet opgeklopt duurzaam zoals je eten halen bij de groentenjuwelier, naar de vintage design winkel waar je voor duizend euro een Chanel tas scoort, de maaltijdbox die je 5x per week thuis laat bezorgen of je boodschappen nog louter doen bij de Markt met een q.

Hoe heurt het?

Hoe fijn is het als je, je helemaal niet meer druk hoeft te maken over ‘hoe het heurt’. Het grote en heilige ‘moeten’ loslaten. Je rijdt je lievelingsauto gewoon helemaal af. Want nog voor je de garage uitrijdt met jouw nieuwe glimmende bolide, is jouw modelletje alweer oud nieuws en is er weer een ander flitsend model uit gekomen. Voor je groenten en fruit ga je naar de markt waar je gulden een daalder waard is of van mij part neem je een volkstuintje en wroet je lekker het hele jaar in de aarde voor de meest fantastische groenten en fruit.

Relax

En druk, druk? Dat allang niet meer. In mijn zoektocht naar werk laat ik mijn maandbudget bepalen wat ik zal gaan doen. Werken voor wat ik nodig heb en genoeg vrije tijd om te doen wat ik leuk vind. De agenda volplannen en pas afspraken kunnen maken voor over zes weken? Welnee, natuurlijk niet! Ruimte en tijd hebben voor het onverwachtse. Want jij kunt altijd van de partij zijn. Lijkt een lege agenda je een sneu vooruitzicht? Reken maar dat hij van dag tot dag gevuld is met leuke, spontane ontmoetingen en uitstapjes. En vult de agenda zich niet? Dan is dat ook geen ramp want dat betekent meer tijd voor jezelf.

Bewust wording

Ik zeg weg met al die statussymbolen. Probeer ze niet langer na te jagen. Maak het voor jezelf, je gezin en omgeving een stuk makkelijker om te doen en zijn wie je bent, in plaats van je tegen elke prijs voor te doen wie je eigenlijk helemaal niet bent of wilt zijn.

Gelukkig vind die verschuiving al op grote voet plaats. Kijk maar naar trends als de Tiny House Movement, woongroepen, huizenruil, FIRE (Financial Independant Retire Early) community, de lobby voor het Basisinkomen, Farm-to-Table movements, duurzame mode en de zoektocht naar zingeving en authenticiteit.

Als jij blij wordt van luxe en alles wat daarbij hoort? Ga daar dan vooral voor. Maar als je jezelf al vaker afgevraagd hebt “Waar doe ik dit allemaal voor”, “Word ik hier blij van?” en/of “Hoe krijg ik deze rollercoaster tot stilstand?”. Sta dan eens stil en stel jezelf de simpele vraag “Word ik hier gelukkig van?”. Wees eerlijk naar jezelf. Is het antwoord nee? Verander het dan! En zeg niet dat het niet kan. Want alles kan als je maar wilt. Twijfel je? Vraag het jezelf over een tijdje dan nog eens want….. Het feit dat je het jezelf afvraagt, is de grootste status die je jezelf kun geven.

Op zoek naar meer verhalen van ENJOY!?

Een nieuwe job? Ik kijk even rond. | ENJOY! The Good Life

 

 

♥ Bijrijder van de damespuber

 

Tinder date | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Dateleed: Say what??!!

 

SNAPSHOTS week 49/2016 | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Moderne familie….

 

Meer columns ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! your Sunday.

Beeld: ©ENJOY! The Good Life, Pexels & Meijnhout Fotografie 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.