EGMOND AAN ZEE | ENJOY! The Good Life

Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel

Hoewel we er misschien nog niet echt mee bezig zijn, staat de herfst toch alweer voor de deur te trappelen. Je ziet het aan de tuin en je ruikt dat de herfst in de lucht hangt. We gaan weer seizoenen tegemoet met wind, regen, hagel en over sneeuw nog maar niet te spreken.

Wij Nederlanders staan erom bekend dat wij eindeloos kunnen klagen over het weer. Terwijl er landen zijn die nog slechter af zijn wat het weer betreft. Neem bijvoorbeeld Midden-Zweden. Het klimaat is ongeveer vergelijkbaar met dat van ons, met het grote verschil dat daar altijd pakken sneeuw liggen in de winter en dat de temperatuur met gemak onder de -20 graden komt en soms zelfs onder de -30 graden komt.

SNAPSHOTS WEEK 12/2017 | ENJOY! The Good Life

Slecht weer bestaat niet!

Zweden verdoen hun tijd niet met klagen over het weer. Het is zoals het is. Er valt niets aan te veranderen. Er is een Zweeds spreekwoord dat zegt “Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” oftewel “Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel” Scandinaviërs zijn geen watjes. Naar buiten of het nou giet van de regen of vriest dat het kraakt.

Laatst zag ik dat er in Noorwegen zelfs speciale buiten peuterdagverblijven en kleuterscholen zijn. Gewoon de hele dag lekker buiten. Weer of geen weer en af en toe warmen bij een kampvuur of in een hut met houtkachel. Pas als het kouder is dan min 15 gaan de kindjes binnen spelen. Het is zeker niet alleen voor alternatievelingen want je hebt veel van dit soort schooltjes. Kinderen zijn graag buiten. Spelen in het bos, lekker in de plassen springen. Een heerlijk gevoel van vrijheid. Mits je er goed op gekleed bent. En het heeft zo zijn voordelen. Op de lagere school bleken de kindjes van de buitenkleuterschool veel zelfstandiger.

SNAPSHOTS week 18/2017 | ENJOY! The Good Life

Belangrijke voorbereiding

Om eerlijk te zijn ben ik zelf niet bepaald een buitenmens als het slecht weer is. Maar wat ik wel van de Scandinaviërs geleerd heb is, dat het belangrijk is, om een goede set outdoor kleding te hebben waarin je het pokkenweer kunt trotseren. Een goede regenjas en regenlaarzen van bijvoorbeeld een Deense favoriet van mij Ilse Jacobsen. Voor een maatje meer zou je hier eens een kijkje kunnen nemen.

Voor de komende herfst en winter is het misschien handig om net als onze noorderburen gebruik te maken van een 3-lagen systeem. Zo heb je voor elke weersomstandigheid de juiste kleding aan. De eerste laag is een basis laag, bijvoorbeeld een t-shirt of longsleeve. De tweede laag is de middenlaag. Deze laag houdt de warmte vast. Meest geschikt hiervoor is dunne kledingstukken waar wol in verwerkt is. En dan de derde laag, de buitenste laag. Deze houdt wind en water buiten. Denk hierbij aan softshells of ventilerende regenkleding.

Ben je nou benieuwd naar meer geheimen over het goede leven van de Scandinaviërs? Lees dan dit artikel over het Deense Hygge of dit over het Zweedse Lagom terug.

ENJOY! going outside no matter what kind of weather.

Foto’s: @ENJOY! The Good Life

 

 

 

 

 

 • Avatar
  Quirina
  https://quirinakamoen.nl/

  Nederlanders kunnen inderdaad klagen over kou, nu ben ik wel de grootste koukleum die er is. Dit weerhoud mij echt niet om een heerlijke wandeling in de winter te maken en mij vervolgens opwarmen met een warme chocolademelk. De 3 lagen systeem werkt inderdaad goed, dat doe ik namelijk ook. Alleen als het een paar dagen regent, dan vind ik wel wat minder worden.

  september 13th, 2018 6:23
  Reply
  01
  • Avatar
   José

   Zelf ben ik echt een watje als het om slecht weer gaat. Maar een herfst- of winterwandeling met droog weer ben ik normaal gesproken wel voor te porren. Regen ga ook ik graag uit de weg 🙂

   september 19th, 2018 7:14
   Reply
   02

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.