SHAKSHUKA: Een pittig eiergerecht….
Shakshuka…. De naam is een echte ‘bekkenbreker’ en ook de spelling is een hele uitdaging. Maar het gerecht zelf is een eitje. Letterlijk en figuurlijk! Dit leuke en vooral lekkere eiergerecht is in een handomdraai gemaakt en helemaal als je de saus van te voren hebt gemaakt.
Wereldgerecht
Dit gerecht wordt overal ter wereld gegeten, maar wordt net weer even anders klaargemaakt. En dat is niet zo gek want het is het ultieme gerecht om je leftovers in te verwerken en het geeft je de vrijheid om lekker te combineren met ingrediënten die jij lekker vindt.
Nog niet zo heel lang geleden is dit gerecht onze kant op komen waaien en vind je het terug in diverse kookboeken, kooktijdschriften en blogs. Niemand weet eigenlijk waar de oorsprong van dit gerecht ligt maar naar aller waarschijnlijkheid zal het ergens in Noord-Afrika of een Arabisch land geweest zijn. Want in deze landen staat de Shakshuka vaak op de kaart.
Lekker dopen
Het gerecht bestaat uit een pittige saus op basis van tomaten, chili pepers, uien, paprika en komijn met daarop de in saus zachtgekookte eieren. Het wordt gegeten als ontbijt, lunch of diner met een salade erbij geserveerd. Ik at het als lunchgerecht met geroosterd brood bij gebrek aan stokbrood.
Ik heb een poging gewaagd om dit lekkere gerechtje uit te proberen. Dat is niet helemaal naar mijn tevredenheid gelukt want ik werd even afgeleid en daardoor zijn mijn eieren net even te ver gegaard. Hoewel het binnenste gedeelte gelukkig nog zacht genoeg was om mijn toast in te dopen.
Wat heb je nodig voor 2-personen:
- 2 eetlepels archideolie
- 1 ui
- 2 tl ras el hanout of 1 tl karweizaad en een ½ tl komijn
- ½ chilipepertje of een halve tl sambal
- 1 paprika of geroosterde paprika (uit pot)
- 1 teen knoflook
- half bakje koriander
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 50 ml water
- lente uitje in dunne ringetjes
- 4 eieren
- peper en zout
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Snijd de ui en het pepertje in dunne ringetjes. Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit de ui, het pepertje of sambal en ras el hanout of kruiden, 5 min. op laag vuur. Snijd ondertussen de paprika in dunne reepjes en snijd de knoflook fijn en de koriander grof.
- Voeg de paprika en knoflook toe en bak nog 4 min. Roer regelmatig. Voeg de tomatenblokjes, de helft van de gesneden koriander, het water, peper en zout toe en breng het geheel aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat 15 min. op laag vuur stoven.
- Verdeel de stoof over twee vuurvaste schaaltjes. Maak in elk schaaltje twee kuiltjes in de tomatensaus en breek er voorzichtig een eitje in.
- Zet de shakshuka ca. 10-15 minuten in de oven tot het eiwit net gestold is.
- Bestrooi met de rest van de koriander en lenteui en serveer met stokbrood of pita brood.
TIP: Voeg op het laatst nog 100 gram spinazie toe aan de stoof en verdeel wat verkruimelde feta over het geheel als het uit de oven komt.
ENJOY! your spicy shakshuka