Rundertajine zonder tajine Jamie

Rundertajine uit Jamie’s Reizen

Zo af en toe vind ik het heerlijk om lekker ‘old school’ in een kookboek te bladeren. Dit keer in Jamie’s reizen, waar je gerechten vindt uit zes verschillende landen. De Franse en Italiaanse keuken is inmiddels wel bekend. Maar die van Spanje, Griekenland, Zweden en Marokko ben ik toch wel benieuwd naar. Hoog tijd om eens een gerecht uit dit fijne kookboek (zijn ze dat niet allemaal van Jamie!) te maken.

Marokko

De keus is gevallen op een runderstoofschotel uit Marokko. Ik ben gek op stoofschotels, echt comfort food, maar vooral lekker makkelijk. Het gas of de oven doet het werk. In zijn boek, en hier bij ENJOY!, klaargemaakt in een tajine. Om eerlijk te zijn was het voor mij een goede reden om een tajine aan te schaffen. Ik vind dat zo’n decoratief object voor in de keuken. Toch is het niet nodig om naar de winkel te rennen voor een tajine, want je kunt het ook gewoon maken in een flinke stoofpan.

Rundertajine zonder tajine tajine

Miskoop

Overigens was mijn aankoop, van deze geweldig gedecoreerde tajine, een miskoop. Ik kocht hem bij Xenos. Het kookvocht van de stoofschotel trok zo door de bodem van de tajine heen. Alles zat onder en het ‘mooie’ ding heb ik gelijk teruggebracht. Goedkoop is duurkoop, is maar weer eens gebleken.

Sommige huishoudelijke- en keuken apparaten, moet je eigenlijk met elkaar uitruilen. Dan leen je het van elkaar voor die ene keer dat je het nodig hebt. Zal het gelijk even in de groep gooien. Wil je toch een goede Tajine? Dan is dit een goede aankoop.

Rundertajine zonder tajine kookboek Jamie

Jamie’s reizen

Dit recept komt uit de Jamie’s reizen. Een heel fijn kookboek van onze vrolijke vriend. Er staan uitéénlopende gerechten in. Daarnaast vertelt hij over zijn reizen en bevat het boek mooie foto’s van de landen, ingrediënten en de gerechten. Echt een aanrader dit reis- en kookboek van Jamie! Je besteld het voor € 20,- hier online.

Rundertajine zonder tajine recept

Pompoen

Pompoen is eigenlijk het hele jaar door wel verkrijgbaar. Een ‘gewone’ pompoen is wel altijd lastig te schillen. Ik kook de pompoen meestal tien minuutjes in kokend water, dan kun je hem makkelijker schillen. Of je gebruikt een flespompoen. Die hoef je niet te schillen.

Rundertajine zonder tajine close

Geduld

Voor dit gerecht moet je wel wat tijd uit trekken want de specerijen moeten goed intrekken en het gerecht wordt het lekkerst als je het heel lang laat stoven. Maar, dan heb je wel wat! Nog lekkerder is het om het gerecht een dag van te voren te maken. Dan kunnen de specerijen nog meer in het vlees trekken. De volgende dag hoef je dan alleen wat couscous erbij te maken. Ik gebruik het liefst parelcouscous. Dat vind ik net even lekkerder. Beetje kruiden en verse koriander erdoor en klaar.

Rundertajine zonder tajine Reizen

Ingrediënten

Voor 4-6 personen:
  • 600 gram sucade of runder stooflappen
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngehakt
  • een klein bosje verse koriander
  • 1 blik van 400 gram kikkererwten, uitgelekt
  • 1 blik van 400 gram tomaten blokjes
  • 8 dl groentebouillon, liefst biologisch
  • 1 kleine pompoen (ongeveer 800 gram), zonder zaadjes, in stukjes van 5 cm
  • 100 gram pruimen, zonder pit, in stukjes gescheurd
  • 2 eetlepels geschaafde amandelen, geroosterd

Smeersel voor het vlees:

  • zeezout en zwarte peper uit de molen
  • 1 afgestreken eetlepel ras el hanout
  • 1 afgestreken eetlepel komijnpoeder
  • 1 afgestreken eetlepel kaneel
  • 1 afgestreken eetlepel gemberpoeder
  • 1 afgestreken eetlepel zoet paprikapoeder
Instructies
  1. Voor het smeersel meng je alle ingrediënten in een kommetje.
  2. De lappen vlees wrijf je in met het mengsel
  3. Waarna je dit enkele uren tot een nacht in het vlees laat trekken (in de koelkast).
  4. Na het intrekken het vlees gedurende 5 minuten braden op een matig vuurtje. De gehakte ui en de steeltjes van de koriander toevoegen en 5min meebakken.
  5. Doe er dan de kikkererwten, de gehakte tomaten en 4 deciliter bouillon bij.
  6. Goed roeren.
  7. Breng dit aan de kook, dek de tajine af en laat die 1,5 uur zachtjes pruttelen.
  8. Daarna de pompoen, de pruimen en de rest van de bouillon erbij te doen.
  9. Dan weer 1.5 uur laten pruttelen.
  10. Zorg er steeds voor dat er genoeg water is in de tajine en deze niet droogkookt.
  11. Op het einde kan je de vloeibaarheid nog sturen.
  12. Indien te vloeibaar van consistentie, laat dan 5-10 minuten zonder deksel koken.
  13. Als het goed is, valt het super malse vlees nu bijna vanzelf in vlokken uit elkaar. Proef een hapje en voeg zo nodig een snufje zout toe.
  14. Strooi er de korianderblaadjes en de geroosterde amandelen over.
  15. Zet de tajine met een grote kom dampende, licht gekruide couscous op tafel.

Op zoek naar meer stoofgerechten? 

HACHEE, Ouderwetse winterstoof | ENJOY! The Good Life

 

Ouderwetse winterstoof; Hachee

 

De allerlekkerste herfst stoofschotel | ENJOY! The Good Life

 

 

De allerlekkerste stoofschotel

 

SNAPSHOTS week 38/2016 | ENJOY! The Good Life

 

 

Kip in ’t pannetje

 

Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! this Maroccon dish

Beeld: ©ENJOY! The Good Life

 

 

Avatar
José
http://www.enjoythegoodlife.nl
  • Avatar
    Jenn
    http://jennnsfigments.com

    Klinkt goed!

    oktober 1st, 2014 21:06
    Reply
    01

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.