Rozemarijn aardappeltjes uit de oven
Dit is eigenlijk een basisrecept maar bij ons een favoriet bijgerecht. Deze aardappeltjes zijn een ware traktatie. Zelfgebakken aardappels maken is best even een werkje. Aardappels schillen, koken en goed af laten koelen. Dat is met deze aardappeltjes niet aan de orde. Gewoon wassen in stukjes snijden en op de bakplaat of in de braadslede en je hebt er een uur geen omkijken naar. Perfect met een lekkere frisse salade. Stukje vis of schnitzeltje erbij en smullen maar.
Ik koop meestal een doosje kleine aardappeltje van de LIDL. Hier zit een kilo aardappeltjes in en zijn heel betaalbaar. Afhankelijk van het seizoen hebben ze La Ratte aardappeltjes uit de Ardèche, dan weer Roseval of vastkokende rood schil etc. Deze aardappeltjes vind ik perfect voor dit recept.
De knoflooktenen worden in de hete oven gepoft. Het smeuïge, zoete binnenste van knoflook druk je zo uit de schil. Zo lekker!
Ingrediënten:
- 1,5 pond vastkokende aardappeltjes (voor ongeveer 3 personen)
- 10 tenen knoflook (in de schil)
- takjes verse rozemarijn
- zwarte peper
- zeezoutvlokken (Maldon)
- olijfolie
- rasp van citroenschil
Bereiden:
- Verhit de oven voor op 220ºC.
- Was de aardappeltjes en dep ze droog. Snijd ze met schil en al in stukken van 2-3 cm en spreid die uit in een grote, maar ondiepe braadslede of op een bakplaat met rand. Ik leg hier bakpapier onder.
- Verdeel de tenen knoflook tussen de aardappelblokken.
- Strooi de verse rozemarijntakjes over de aardappels. Besprekel de aardappelen royaal met de olijfolie, peper en zout. Schep alles even om zodat er een filmpje vettigheid over de aardappelblokjes zit.
- Zet de braadslede of bakplaat in de voorverwarmde oven voor 1 uur. Tegen die tijd zullen de aardappeltjes van buiten goudkleurig en van binnen zacht en mals zijn. Strooi er eventueel nog wat zoutvlokken over.
- En klaar!
ENJOY!