Romige kippensoep met champignons en wortel
De laatste tijd ben ik een enorme fan geworden van soepjes. Omdat ik koolhydraatarm probeer te eten, ben ik voor de lunch vaak op zoek naar lekkere gerechtjes want brood is uit den boze. Inmiddels heb ik veel inspiratie gekregen om heerlijke soepjes te maken. En dan vooral andere soepen dan de standaard groente-, kippen- en tomatensoep die we allemaal wel kennen.
Inspiratie doe ik meestal op via Pinterest en zo kom ik op allerlei leuke blogs over de hele wereld. Mijn Pocket-map stroomt over van de heerlijke recepten die ik heb verzameld. Meestal gebruikt ik de recepten als basis en als ik eenmaal aan het koken ben geef ik er mijn eigen draai aan. Net als bij deze goddelijke kippensoep met champignons en wortel.
Deze soep is heel makkelijk te maken en staat binnen een half uurtje op tafel. Gebruik vooral de malse en sappige kippendijen. De soep wordt hierdoor wel wat vetter, maar zeker ook een stuk smakelijker.
Wat heb je nodig voor 4-personen:
- 1 el. olijfolie
- kippenblokjes dijfilet, pakje ± 350 gram
- zout en peper (vers gemalen)
- 2 eetlepels roomboter
- 1 flinke teen knoflook, geperst
- doosje champignons (250 gram), in dunne plakjes gesneden
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 grote wortels, geschrapt en in kleine blokjes gesneden
- ½ tl gedroogde tijm
- 1 liter kippenbouillon (vers of van twee bouillonblokjes)
- 2 el bloem
- 1 laurierblaadje
- 120 ml kookroom
- 2 el fijngehakte peterselie
Aan de slag
Gebruik een flinke pan met een dikke bodem (gietijzeren braadpan of Le Creuset). Verhit hierin de olijfolie. Bestrooi de kip met peper en zout en bak de stukjes kippendij tot ze goudbruin zijn. (2-3 minuten). Schep de kip uit de pan en zet apart.
Smelt de boter in de braadpan. Voeg de champignons, ui en wortel toe tot alles mooi gebakken en zacht is (3-4 minuten). Bak als laatste de knoflook en de tijm even mee.
Voeg de bloem toe en laat deze even meebakken. Dan de kippenbouillon in delen erbij schenken en roer steeds goed door. Het laurierblaadje erbij en de kip. Blijf roeren tot de soep licht gaat binden. Naar smaak peper en zout toevoegen. Als de bouillon op temperatuur is de soep op een laag vuurtje nog 10 minuutjes goed door laten warmen.
Voeg als laatste de room toe. Goed doorwarmen en doorroeren. Garneer met de peterselie.