RESTAURANT VERMEER, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

RESTAURANT VERMEER*, Amsterdam

Eten bij Vermeer…. We zijn inmiddels een paar dagen verder maar ik ben er nog steeds van onder de indruk. Afgelopen week togen de foodvriendin en ik naar het centrum van Amsterdam. Aan de overkant van het Centraal Station zit Restaurant Vermeer. En daar schijnt hét te gebeuren als ik de foodie’s mag geloven. En als er ‘tamtam’ is… dan gaan wij er natuurlijk heen 😉

RESTAURANT VERMEER*, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

 In een nieuw jasje

Na een grondige verbouwing is het restaurant vorig jaar heropend. Het oogt nu, ondanks dat het modern is ingericht, sfeervol en warm. Heel eigentijds met veel aarde- en grijstinten. De muren lijken bekleed met tapijt met daarin verwerkte bloemen.

RESTAURANT VERMEER*, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Groen

Opvallend is het vele groen dat gebruikt is in het restaurant. Overal staan planten, branden kaarsjes en kleine glazen lampjes. Geen tafels gedekt met decadent wit linnen en een sortering aan glaswerk en bestek…. Maar strakke houten tafels met een ietwat klinisch stukje gereedschap en een gesteven servet voor het komende gerecht. Het geheel oogt trendy en toch gezellig.

RESTAURANT VERMEER*, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Menukaart

Chris Naylor zwaait hier de scepter en heeft een Michelin-ster. Na de verbouwing is Chris een andere weg ingeslagen. Meer groente en minder vlees en vis. Niet alleen dat is verrassend, ook het ontbreken van een menukaart met een enorme keus aan gerechten. De natuur is niet alleen de belangrijkste inspiratiebron bij Vermeer maar bepaald ook wat de pot schaft. De menukaart beslaat dan ook maar één enkele bladzijde, met daarop de ingrediënten waar die dag mee wordt gekookt. Het enige waar je over na hoeft te denken is hoeveel gangen (vier, vijf of zes) je wilt eten. Als ik je mag adviseren en het budget laat het toe…. alle zes!

RESTAURANT VERMEER*, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Van de daktuin

Er wordt hier gekookt met het ritme van de seizoenenen en alles draait om de producten. Deze worden zo lokaal mogelijk ingekocht en sommige groenten en kruiden komen zelfs van de daktuin van het bijbehorende NH Collection Barbizon Palace Hotel.

RESTAURANT VERMEER*, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Fijne bubbel

We worden allerhartelijkst welkom geheten en zijn de eerste gasten van de avond. Dat geeft mij mooi de gelegenheid wat kiekjes te maken. Het is zo sfeervol verlicht dat het bijna onmogelijk is om foto’s te maken en om eerlijk te zijn geef ik het al snel op. Het is hier zo prachtig. Ik wil alles in mij opnemen en beleven. We trappen af met een verfrissend, bubbelend aperitief. Dat begint al goed 😉

De eerste amuse wordt geserveerd. Rammenas met een avocado crème. De pincet is ons enige gereedschap om deze groente, die afstamt van de radijs, naar binnen te kunnen werken. Op zich niet zo’n probleem want de groente is hapklaar en ziet er prachtig uit. We zijn er stil van. Wat lekker! En dat is nog maar de eerste amuse. Bij het gerecht wordt een broodje geserveerd die je in de advocado crème kunt dippen. Een sterrenrestaurant en dan gewoon lekker met je handen eten…. We love it!

RESTAURANT VERMEER*, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Sensationeel

Na de amuse, de eerste gang. Een kwarteleitje in gerookte yoghurt met rode kool. Daarbij de subtiele smaak van oester, door het oesterblad dat als garnering toegevoegd is. Hoe bedenk je deze goddelijke sensatie?!

Om de smaak enigszins te neutraliseren, een zuurdesembroodje uit het houtoventje, met daarbij een heel fijne klont roomboter uit Guernsey.

RESTAURANT VERMEER*, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Jakobsmossel

Dit was voor ons wel de klapper van de avond. Letterlijk en figuurlijk ;). Wat een plaatje dit gerecht! Een enorme Jakobsmossel met daar omheen een broodkorst geboetseerd. Het team van Vermeer liet ons even prutsen met het gevaarte. Maar daar kwam Simon Veldman, de sommelier, ons te hulp schieten om de schelp te openen. De prikker stak niet voor niets uit de zijkant. Een enorme coquille, toegedekt met peer, lachte ons tegemoet. Daar overheen werd een intens smakende saus geserveerd. Het heerlijke, zachte brood om de schelp konden wij weer gebruiken om in de saus te dippen. Wat een feest, dit gerecht en wat bijzonder smakelijk.

RESTAURANT VERMEER*, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Witlof

Nadat we bijgekomen waren van de Jacobsmossel, weer groente. Prachtig gekarameliseerde witlof in een vissoep. Een heerlijke zilte smaak met een fijn bittertje van de witlof. Wederom een kleine amuse tussen de gerechten door. Ditmaal een gekarameliseerde biet met rund.

RESTAURANT VERMEER*, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Damhert

Het hoofdgerecht: Damhert uit de Amsterdamse Waterleidingduinen met couscous. Een prachtig stukje wild en een zeer smakelijk gerecht maar persoonlijk ben ik toch niet zo’n fan van wild. Maar dit ligt geheel en al aan mijn persoonlijke smaak.

RESTAURANT VERMEER*, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Spectaculair eind.

Aan al het goede komt een eind….. Na de dessertamuse, een prachtige creatie gevuld met matcha en meringue, overgoten met stikstof.

RESTAURANT VERMEER*, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Een prachtige ‘showstopper’ gevolgd door fijne kruidenthee, maakte een eind aan deze geweldige avond.

Het diner werd omlijst met bijpassende, prachtige wijnen die op een vlotte manier en met enige humor aan ons werden gepresenteerd. Sommelier Simon Veldman viel bij ons in de smaak vanwege zijn ‘no nonsense’ manier van omgang. Heel verfrissend voor een restaurant van dergelijk niveau. Ook voor de rest van de staf en chef Naylor, een dikke pluim, want wij hebben een geweldige avond gehad.

Alles in Vermeer is hoogstaand. De inrichting, het niveau van koken en de service. Zonder al te stijf te zijn. Hier heb je naast culinair genieten een fantastische avond. Zoals chef Chris Naylor zelf zegt….. “Zonder bullshit” 🙂 We agree! En dan nemen we de, naar ons idee, iets té ‘hippe’ achtergrond muziek maar op de koop toe.

Een viergangenmenu met de nodige amuses kost € 70,- p.p. Als je het mij vraagt, een redelijke prijs voor een onvergetelijke avond.

Wij waren op uitnodiging te gast bij Restaurant Vermeer om hier een review over te schrijven. Natuurlijk deel ik mijn persoonlijke en eerlijke mening met jou. Wil je ook dat wij een bezoek brengen en een review schrijven of wil je een samenwerking aangaan? Kijk dan hier.


Restaurant Vermeer | Prins Hendrikkade 59-72 | Amsterdam | website


ENJOY! a fabulous night at Restaurant Vermeer

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.