PUY LINZEN met KABELJAUW
Dit is een gerecht met een Spaans tintje omdat er een heel verrassend ingrediënt in verwerkt is. Chorizo worst! Een van oorsprong Spaanse worst soort die kruidig en pittig van smaak is. De paprikapoeder, die hierin verwerkt is zorgt niet alleen voor de kleur, maar ook voor de pittige smaak.
Aangezien ik gek ben van eten en graag nieuwe ingrediënten uitprobeer, ben ik op zoek gegaan naar de lekkerste chorizo en echte PUY linzen. Als dit gerecht je aanspreekt en je het een keer wilt maken? Wat ik je zeker kan aanraden. Scroll dan door naar het recept en laat je niet afschrikken door mijn gewauwel over ingrediënten. Koop chorizo of linzen die voor handen zijn. Ben je wel een fijnproever? Lees dan zeker verder!
Chorizo Pamplona
De allerlekkerste chorizo worst vind ikzelf die van Pamplona omdat die iets minder grof is. Deze heb ik in dit gerecht verwerkt. Gewoon de plakjes die je als broodbeleg koopt. Ik heb ze in stukjes gesneden en in het gerecht verwerkt. Een perfecte combi met de ietwat vlakke smaak van de linzen en de kabeljauw.
Het is een heerlijk gerechtje dat ook nog eens snel klaar is. Als je de linzen voorgekookt hebt tenminste. Je kunt het ook goed van te voren klaarmaken. Voeg dan nog niet de kabeljauw toe. Dan kunnen de smaken nog beter tot hun recht komen. Als je het gerecht opwarmt, kun je de kabeljauw mee warmen en gaar stoven.
Le PUY linzen
De Puy Linzen zien te krijgen is nog wel even een dingetje. PUY linzen zijn kenmerkend om hun nootachtige smaak, kleine formaat en stevige structuur na het verwerken. Ze worden in de omgeving van Le Puy en Velay in de Franse Auvergne verbouwd.
Omdat ik nergens PUY linzen kon vinden, kocht ik de DUPUIS linzen van Smaakt bij de EKO Plaza. Deze linzen komen het dichtst bij de smaak en textuur van Puy linzen. Eerst moeten ze wel vier uur weken in ruim koud water. En daarna kook je ze tot ze zacht zijn in ongeveer 45-60 minuten. Dan heb je een pan vol linzen die je heel makkelijk in kunt vriezen en zo altijd linzen op voorraad hebt, die je zo kunt verwerken.
“Neppers”
Hoewel DUPUIS linzen zeker heel lekker zijn, zijn het geen PUY linzen. Eigenlijk zijn het een beetje neppers omdat ze iets van elkaar weghebben. Wil je toch voor ‘het echie gaan’, dan heb ik die inmiddels ook gevonden. Het zijn de Le PUY linzen van Mahuna en verkrijgbaar in een pot van 325 gram (BIO afdeling AH). Deze hoeven niet voorgeweekt te worden en kunnen direct gaar gekookt worden in een half uurtje.
Natuurlijk kun je ook een blik linzen gebruiken van bijvoorbeeld Bonduelle, maar ik heb geen idee of deze stevig blijven en je maaltijd niet veranderd in een enorme brij. Zelf gebruik ik het liefst gedroogde linzen omdat ik het fijn vind om ze zelf te verwerken en ik dan weet wat er allemaal toegevoegd is. Maar ik ben dan ook een foodie 😉
Ingrediënten voor 2-3 personen:
- olijfolie
- 100 gram Chorizo (Pamplona, broodbeleg in stukjes gesneden)
- 1 ui, gesnipperd
- 1 rode paprika, in stukjes
- 1 blik tomaten blokjes (400 gram)
- 300-350 gram voorgekookte Le PUY linzen of linzen uit blik (310 gram)
- 350 gram kabeljauwfilet
- paar takjes peterselie, fijngehakt
Verhit de olie in de pan en bak er de chorizo zachtjes in uit. Voeg de ui toe en bak die zachtjes mee. Voeg als de ui wat glazig gebakken is, de paprika toe en bak deze ook een paar minuten mee. Meng de tomaten erdoor en de linzen. Als je linzen uit blik gebruikt, spoel die dan eerst even af. Breng het geheel aan de kook.
Snijd de kabeljauwfilet in stukken en leg die tussen de linzen in de pan. Stoof de vis, met de deksel op de pan in ongeveer 10 minuten gaar. Voeg peper en zout naar smaak toe en bestrooi met de peterselie. Serveer er eventueel vers gebakken stokbrood bij.
Op zoek naar meer vis recepten??
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! this tasty dish.
Beeld: ©ENJOY! The Good Life