Puklavec & Friends, wijnbeleving uit Slovenië

Op de travel wishlist voor volgend jaar staat hoog genoteerd een roadtrip door Slovenië en Kroatië. Zo af en toe ben ik mij alvast een beetje aan het vergapen aan al het moois wat er in deze landen te zien is. En vooral Slovenië ben ik erg benieuwd naar. Tot voor kort had ik altijd het idee van een ‘Oostblok’ sfeertje bij dit land, maar inmiddels weet ik beter en kijk ik er enorm naar uit om dit land te gaan ontdekken. Extra leuk vond ik het daarom dat ik uitgenodigd werd om de Sloveense wijnen van de Puklavec familie te komen proeven.

Rijk van de Keizer

En deze proeverij werd gehouden op een prachtig plekje aan de rand van Amsterdam . Bij het Rijk van de Keizer, een verborgen parel vlakbij de Fruittuin van West en Halfweg. Hier waan je je op de set van een heerlijke lome zomerfilm. Bij het Rijk van de Keizer is het leven goed. Dé perfecte locatie om de verrukkelijke wijnen van Puklavec te proeven en te beleven.

  

De damespuber en ik worden hartelijk welkom geheten door Tatjana Puklavec, een spontane blondine met een heerlijk Brabants accent. Terwijl wij nippen aan een sparkling wijn van Puklavec, zie ik vanuit mijn ooghoek een lange gedekte tafel in een droomsetting. Dit beloofd een heerlijke dag te worden. Lekker eten, fijne wijn en goed gezelschap. Meer is er niet te wensen.

 

De Puklavec familie

Om eerlijk te zijn had ik niet gelijk door dat Tatjana onze gastvrouw was én degene die samen met haar man Jan-Willem al jaren verantwoordelijk is voor de exportmarkt van de Puklavec wijnen. Het bedrijf van haar vader met gigantische wijngaarden in Noordoost Slovenië.

Dat zij zichzelf niet op de voorgrond zetten is precies zoals Tatjana en haar man dat willen. Geen poeha, geen slaapverwekkend betoog en weg met het stoffige imago dat rond de wijnindustrie hangt. Dit is zoals Tatjana het in Slovenië gewend is. Er wordt heerlijk gekookt door de moeder van Tatjana, lange tafels worden gedekt, het glas wordt geheven en er wordt samen gegeten met familie en vrienden. Iedereen is welkom om het goede leven mee te beleven. En deze ervaring blijft je bij. De wijn verkoopt zichzelf en brengt je elke keer terug naar dat moment.

Witte wijnen

Puklavec & Friends, wijnbeleving uit Slovenië | ENJOY! The Good LifeEen heerlijk uitgangspunt want laten we wel wezen…. De meeste van ons houden gewoon van een goed glas wijn dat ook nog eens vriendelijk geprijsd is. En die twee kunnen we zonder twijfel zo afvinken. Tussen de schalen vol heerlijkheden door, dronken wij deze middag twee fijne witte wijnen. De Sauvignon Blanc & Furmint, een droge witte sauvignon wijn waaraan de Sloveense furmint is toegevoegd. Dit geeft de wijn een spannende en kruidige twist. Een wijn die het goed doet als aperitief en bij seafood en salades. Hoewel ik niet echt een witte wijnliefhebber ben, vind ik deze lekker genoeg om bij een zomerse gelegenheid weg te tikken.

Na de Furmint keek ik al rijkhalsend uit naar de volgende wijn. De Sauvignon Blanc & Pinot Grigio. Een Pinot Grigio is voor de meeste wijndrinkers een prima wit wijntje. Zo ook deze van Puklavec. Een volle witte wijn, fruitig en met een licht zoetje. Deze gaat goed samen met wit vlees, vis, salades én asperges. Een heerlijke en toegankelijke wijn. Mijn voorkeur gaat meer uit naar de Furmint, die ik net even spannender vind. Overigens worden beide wijnen door Hamersma met een dikke 8 beloond.

Rode wijn

En zoals jullie inmiddels wel weten, ben ik een echte rode wijn drinker. Je kunt mij niet blijer maken met een stevige, dieprode wijn. Als klap op de vuurpijl kregen wij als toetje brownie met een Cabernet Sauvignon & Merlot. Wat een topper! Deze wijn komt overigens niet van de Sloveense wijngaarden, maar uit de heuvels van Negotino in Macedonië. De wijn doet het goed bij vlees, fruit, kaas én chocolade. Wat mij betreft doet hij het ook heel goed als wijntje tijdens het koken en de dagelijkse maaltijd. Hoewel ik niet kan wachten op een gezellig samenzijn om mijn gasten deze heerlijke wijn te laten beleven.

Voor mij was het een verrassende middag. Nooit geweten dat er wijn uit Slovenië kwam en al helemaal niet zulke fijne wijnen! Heel toegankelijk voor de doorsnee wijndrinker, zoals ik, fijn geprijsd en gewoon in de schappen van de Appie. Je snapt wel dat wij volgend jaar even een pitstop maken in de wijngaarden van Puklavec & Friends. Dank, lieve Tatjana en Jan-Willem, voor de heerlijke middag. Zdravje!

Op zoek naar meer fijne wijnen? 

SNAPSHOTS week 34/2016 | ENJOY! The Good Life

 

 

Pecorino wijn uit Abruzzo

 

TEMPRANILLO & PETIT VERDOT | ENJOY! The Good Life

 

 

 

Tempranillo & Petit Verdot

 

SNAPSHOTS week 36/2015 | ENJOY! The Good Life

 

 

Favorite: Sensas Syrah

 

Meer wijninspiratie ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY! (e-mailadres invullen in het balkje ‘abonneer je op dit blog’ aan de rechterkant van de website)

ENJOY! a good glass of wine

Beeld: ©ENJOY! the Good Life

 

 

Avatar
José
https://www.enjoythegoodlife.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.