Pasta Cacio e Pepe,
simpeler kan niet!
Een snellere en simpeler pasta, als Cacio e Pepe, bestaat er niet. Met slechts vier ingrediënten en een paar handelingen, tover je binnen een kwartier, een goddelijke pasta op tafel. Dit is zo’n gerecht als je weinig tijd hebt of er gezinsleden ’s avonds moeten werken of sporten. Even een snelle pasta in elkaar flansen, die zo lekker is, dat je je bord wilt aflikken als het op is.
Goede ingrediënten
Het lekkerste resultaat bereik je met een goede pecorino en pasta. Mijn favoriete pasta merk is De Cecco, die je bij Albert Heijn kunt kopen. Heb je een kaaswinkel in de buurt? Haal daar dan zeker je pecorino. En rasp hem zelf, dat komt de smaak ten goede. Maar vind je dat allemaal teveel gedoe. Dan haal je wat voor handen is.
Pecorino
Pecorino is een redelijk harde kaas. Hij heeft een droge, vrij zoute en pittige smaak. Dat komt omdat deze kaas gemaakt is van schapenmelk en gewassen wordt met zeewater. Van oorsprong komt de kaas van Sardinië. De Romeinen hebben de kaas naar Rome gehaald, waar Cacio e Pepe een populair gerecht is. De bekendste variant is dan ook de pecorino romano. Deze kaas is ongeveer 14 maanden gerijpt.
Ingrediënten voor drie personen:
- grof gemalen zwarte peper of 5 peperkorrels
- 80 gram pecorino (geraspt)
- 250 gram linguine (N° 7,De Cecco)
- zout
Neem een grote koekenpan, leg daarin de pasta. Giet hier het gekookte water uit de waterkoker of quooker over, tot de pasta onder water ligt. Voeg flink wat zout toe (volle theelepel). Kook de pasta ‘al dente'(beetgaar). Ik kook de pasta in de koekenpan omdat je dan minder water gebruikt en de concentratie zetmeel in het kookvocht hoger is. In dit recept is het kookvocht van belang.
Rooster op hoog vuur de vers gemalen peper in een koekenpan tot de aroma’s vrijkomen. Als je een echte fijnproever bent, dan zou je de peperkorrels in z’n geheel kunnen roosteren en daarna met een vijzel fijnmalen. Haal de pan van het vuur en zet apart.
Rasp de pecorino in een kom. Doe hier een paar eetlepels van het kookvocht bij. Roer tot er een crème ontstaat en voeg dan nog een paar eetlepels toe tot je een romig sausje hebt.
Schep de pasta, als die beetgaar is, met een tang uit het kookvocht in de pan met de geroosterde peper. Je hoeft het niet uit te laten lekken. Als er wat kookvocht meekomt is alleen maar goed. Roer de pasta goed door de peper, of als je handig bent schud je het om in de pan. Voeg de pecorinosaus toe en roer en schud alles goed door tot alle pasta bedekt is met de saus. Voeg om het nog romiger te maken nog wat eetlepels kookvocht toe. Verdeel de Cacio e Pepe over de borden. Deze pasta is best machtig, zeker mijn variant. Schep de borden dan ook niet te vol. Maal hier nog wat peper en geraspte pecorino over. Smullen!
Ben je een rasechte Italiaan? Lees dan niet verder 🙂
De Cacio e Pepe vind ik nog lekkerder om de peper even te laten bruisen in een flinke scheut olijfolie vierge. Niet te hoog vuur anders wordt de olie bitter. Flinke eetlepel roomboter erbij en daar de pasta en de pecorino doorroeren met het kookvocht. Dit is voor Italianen als vloeken in de kerk. Kom niet aan hun traditionele recepten. Er is ook niets mis met het originele recept, maar ik houd er van om er een beetje mijn eigen draai aan te geven.
ENJOY! this simple and comforting dish
Beeld: ©ENJOY! The Good Life
Bewaar dit recept op Pinterest
Op zoek naar meer pasta gerechten?
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Instagram, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!