Pasta alla Puttanesca
Deze Pasta alla Puttanesca is verre van deftig want hij laat zich vrij vertalen als ‘Hoerige’ Pasta. De dames van lichte zeden in Napels zouden in de tijden van weleer hun klandizie naar binnen lokken met deze pasta. Immers… de liefde van de man gaat door de maag.
Ik kan mij er iets bij voorstellen. Dit is namelijk een verrukkelijk maaltje. Bij mij is deze pasta per ongeluk op tafel gekomen omdat ik wat ingrediënten was vergeten voor een ander gerecht. Op het laatste moment moet er dan iets anders uit de hoge hoed getoverd worden. En laat ik nu alle ingrediënten voor deze pasta vrijwel altijd in huis hebben.
Blikje tonijn en ansjovis heb ik standaard in de voorraadkast. Altijd handig voor een salade. Rode pepers kun je makkelijk in de vriezer bewaren. Dus voor die enkele keren dat je die gebruikt heb je ze in huis. Hoewel een klodder sambal hetzelfde gewenste resultaat geeft. En goede pasta….. dat mag natuurlijk nooit ontbreken in je voorraadkast.
Binnen ‘no-time’ heb je een heerlijke pasta op tafel. Een fijne rode Montepulciano erbij en het geluk is compleet.
Ingrediënten voor 3 personen:
- 250 g spaghetti of De Cecco, Linguine nr.7 (AH)
- blikje tonijn in olie
- 2 tenen knoflook
- 1 el kappertjes
- 6 ansjovisfilets (uit blik)
- ½ Spaanse rode peper of wat sambal oelek
- 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
- flinke snuf kaneel
- 400 g passata of tomatenblokjes (blik)
- sap van een ½ citroen
- extra vierge olijfolie
- platte fijngehakte peterselie
- Breng een pan water aan de kook. Doe de pasta met flink wat zout in het kokende water en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Ansjovis in een koekenpan en laat deze zachtjes smelten. Voeg wat van de olie van de tonijn toe en pers de ongepelde tenen knoflook in de pan, voeg daar de kappertjes bij. Hak de rode peper (zonder de zaden en lijsten) fijn (of de sambal) en voeg dat bij de rest. Laat dit heel zachtjes fruiten. Dan de tonijn erbij en maak de stukken vis met een houten lepel fijn. Voeg een snuf kaneel, de tomaten en de Italiaanse kruiden toe.
- Giet de pasta af en voeg deze bij de saus en roer alles goed door elkaar. Dan de peterselie, het citroensap en een scheutje olijfolie erover. Hussel alles nog eens goed door elkaar.
- Dien de pasta op in een ruime schaal en strooi hier nog wat verse peterselie over. En smullen maar!
Op zoek naar meer pasta gerechten?
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! your pasta.