Paprika, zoete aardappel soep
Om te voorkomen dat er groente in de kliko verdwijnt moest er nodig iets gemaakt worden van de paprika’s die mij al een tijdje aan lagen te gapen en de paar zoete aardappels die maar bleven liggen. Niets erger dan dat voedsel weggegooid moet worden. Daarnaast wil ik graag de voorraadkasten eens leegeten want steeds vaker kom ik spullen tegen die over de datum zijn.
Weekmenu
Mijn streven is om elke week voordat ik de boodschappen bestel een weekmenu te maken. Dat is lekker overzichtelijk, scheelt behoorlijk in het budget, voorkomt voedselverspilling en we eten daardoor een stuk gezonder. De laatste tijd lukt dat aardig. Op Pinterest vind ik veel inspiratie voor lekkere maaltijden.
Soepje
Terug naar de paprika en zoete aardappel. Ik besloot er een lekker soepje van te maken. Bouillonblokjes heb ik altijd op voorraad en kokosmelk leek mij ook een goed idee om erin te verwerken. De soep is een echte topper geworden. De pubers lieten het zich goed smaken. Makkelijk weg te lepelen voordat ze naar het werk gaan.
Ik nam een portie mee naar mijn werk voor de lunch. De volgende dag smaakt deze soep namelijk nog lekkerder! Ook handig om dit soepje mee te nemen voor een picknick. Je giet de warme soep dan in een thermoskan en onderweg blijft hij goed op temperatuur. Overigens is deze soep koud ook erg lekker. Smakelijk op een warme zomerdag. Je kunt de soep overigens ook prima invriezen.
Culiperslunch
Na mijn bezoek aan de Culipers-lunch, kreeg ik een flink gevulde tas mee naar huis met de laatste nieuwtjes op food-gebied. Eén van de producten in de tas was de Kevita Master Brew Kombucha Ginger. Kombucha is een op thee-basis gefermenteerde drank met speciale micro-organismen. Het is helemaal ‘hip en happening’ en super gezond. Om eerlijk te zijn vind ik het heel erg vies. Bij gebrek aan gember besloot ik een flinke scheut van dit brouwsel in de soep te kieperen. Zeker niet verkeerd.
Ingrediënten:
- 2 rode paprika’s, van zaadjes en lijsten ontdoen en in stukjes gesneden
- 2 zoete aardappels, geschild en in stukjes gesneden
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 knoflook, fijngesnipperd
- 1 groentebouillonblokje
- 500 ml kokend water
- 200 ml kokosroom
- 1 theelepel gerookte, zoete paprikapoeder (La Chinata, AH)
- scheut Kombucha Ginger, wat verse gemberrasp, een eetlepel gembersiroop of een halve theelepel gemberpoeder (net wat je in huis hebt)
- peper en zout
- olijfolie om in te bakken
Makkelijk en snel te maken:
Zorg dat alle groenten zijn schoongemaakt en klein gesneden. Verhit een scheutje olijfolie in een pan met een dikke bodem (bijvoorbeeld zo’n fijne Le Creuset pan) en fruit hierin de ui en knoflook. Zet het vuur iets hoger en laat de paprika en zoete aardappel even meebakken.
Verkruimel het bouillonblokje boven de groente en voeg het kokende water toe. Voeg de peper, zout, paprikapoeder en gember toe. Laat dit alles op een heel laag pitje, met de deksel op de pan, voor een half uurtje pruttelen. Roer er dan de kokosroom door en pureer de soep met de staafmixer of in de blender. Klaar is je heerlijke soep. Garneer eventueel met wat peterselie, koriander, lente ui, stukjes paprika of een flinke klodder Griekse yoghurt. It’s up to you.
Op zoek naar andere soep gerechten?
Romige kippensoep met champignons
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! this fabulous recipe.
Beeld: ©ENJOY! The Good Life