ORZO MET GAMBA EN TOMAATJES
Orzo, een product waar ik momenteel helemaal fan van ben. Ooit had ik het weleens gegeten omdat het in de HelloFresh box zat maar tijdens een kooksessie op Samos, heb ik de Orzo helemaal ontdekt en vind ik het zó lekker dat ik het nu met regelmaat eet. En ik ben benieuwd of ik jullie ook aan de Orzo krijg en wat jullie van dit product vinden.
Pasta?
Orzo heeft de uitstraling van rijst maar smaakt naar pasta. Het is dan ook niet te vergelijken met gewone rijst, risotto of couscous. Wel kan het als vervanger van deze producten gebruikt worden. Persoonlijk vind ik de zachte structuur van orzo aangenamer.
Orzo is een product dat veel gebruikt wordt in de Italiaanse, Griekse, Turkse en Arabische keuken. Letterlijk vertaald betekent het ‘gerst’. In de Italiaanse keuken wordt orzo traditioneel geserveerd tijdens bruiloften en wordt het in het dagelijks leven meestal gebruikt in soepen. Deze pastasoort is ook goed te gebruiken in een salade, in plaats van couscous of ‘gewone’ pasta, voor bij de picknick of de barbecue.
Orzo is verkrijgbaar van het merk De Cecco, dit is overigens mijn favoriete pastamerk. Het wordt verkocht in kleine zakjes onder de naam riso nr. 74 en kost € 1,99. (Albert Heijn). In de biologische supermarkt is het ook te vinden.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 200 gram orzo
- 400 gram zoete troscherrytomaatjes, gehalveerd
- 400 gram wokgarnalen
- uitje, fijngesnipperd
- knoflook, fijngesnipperd
- rode peper, fijngesnipperd of 1 tl sambal
- peterselie naar smaak, vers of uit de diepvries
- peper en zout
Aan de slag:
Het allerlekkerst is het om de tomaatjes een nacht van te voren in de oven te zetten zodat ze transformeren in zachte, zoete, moonblushed tomaatjes. Het recept vind je hier en geloof mij…. het is de moeite waard! Zomers maak ik steevast elke week een grote schaal van deze tomaatjes want je kunt zo overal voor gebruiken. In de salade, door de pasta, met mozzarella of geitenkaas als bijgerecht, op brood etc. etc. In de koelkast, in een wekpotje, onder een laagje olie zijn ze wel even te bewaren. Bij ons zijn ze echter zo opgesnoept!
Normaliter gebruik ik altijd wokgarnalen maar ik had dit keer grote garnalen met kop gekocht (uit de diepvries Klaas Puul). Dat staat natuurlijk wel geweldig in dit gerecht maar is een enorme ‘klieder klus’ om ze te pellen. Ik heb ze uiteindelijk allemaal gepeld voordat ik ze in de orzo verwerkte. Eerlijk is eerlijk…. ze waren wel heel erg lekker! Maar met wokgarnalen is het een stuk eenvoudiger 😉
- Kook de orzo volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Ondertussen fruit je de ui in een beetje olijfolie en voeg daarna de knoflook en het rode pepertje of de sambal toe. Laat even meebakken.
- Voeg dan de (ontdooide en drooggedepte) garnalen toe en bak die kort mee anders worden ze taai.
- Doe hier de moonblushed tomaatjes bij of de gehalveerde tomaatjes. Laat die even meewarmen en voeg dan de gekookte orzo toe en roer alles door elkaar. Peper, zout en peterselie naar smaak toevoegen.
- En klaar is deze heerlijke, mediterrane maaltijd!
Op zoek naar meer pasta gerechten?
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!