Op de Zweedse toer.... | ENJOY! The Good Life

Op de Zweedse toer….

Hej du! op deze zondagmorgen. Wat zoveel betekent als “Hé, jij daar”. Als je in Zweden bent en dan met name in Stockholm , want in de rest van Zweden zijn de mensen niet zo spraakzaam, dan begroet iedereen je met “Hej, Hej”?!. In het begin dacht ik dan dat ze het tegen een ander hadden, of dat ik iets verkeerd deed en op mijn vingers getikt werd. Tot ik doorhad dat het dezelfde begroeting is zoals wij “Hallo” gebruiken, Hej, Hejde ik er ook vrolijk op los. Ik vind dat gekke taaltje geweldig.

Gekke taaltjes

Met regelmaat stap ik hier in huize ENJOY! over op een dialect of een buitenlandse taal. Niet dat ik die allemaal machtig ben, maar als ik ballorig ben dan klinkt een andere taaltje leuker dan de Amsterdamse inslag die ik normaal heb. Dat kan gaan van geaffecteerd Nederlands, tot een plat accent uit het oosten, een Limburgse zachte “G” maar ook van een uitstapje over de grens ben ik niet vies. En zo praat ik op mijn manier een aardig woordje ‘Mrs Bucket’ Engels, ‘Hallo, Hallo’ Frans, ‘pizzeria’ Italiaans en ‘Gloria Pritgett’ Spaans. Geen idee wat ik uitkraam maar de pubers kunnen het waarderen.

Het allerleukst vind ik het om in het Zweeds te brabbelen. Dat taaltje vind ik geweldig. En binnen no time rollen we hier van de bank van het lachen. Want zeg nou zelf. Iemand die zo’n taal spreekt kun je toch niet serieus nemen? En toch heeft het wel wat en herken je veel klanken en woorden uit onze eigen taal. De toonzetting van de taal maakt het allemaal zo grappig. De Zweedse ‘taal’ is hier dus favoriet.

Scandinavië virus

Mijn broer en zus zijn al veel langer met het Scandinavische virus besmet. Sterker nog, ze hebben er beide gewoond. De één zo af en toe en de ander permanent. Ik begreep daar geen fluit van. Wat in vredesnaam moet je daar in het hoge Noorden. Het is er koud, het miezert, somber, wolken en het stikt er van de muggen. Maar natuurlijk ga je op bezoek bij je familie, ook al wonen ze in een land waar ze een raar taaltje uitkramen.

Familie bezoek

Met of zonder kinderen vloog ik dan naar Oslo, nam de bus voor een rit van drie uur naar Trysil, op de grens met Zweden en daar stonden mijn zus en zwager ons dan op te wachten. Altijd een heerlijk weerzien en dan nog eens anderhalf uur door een gebied waar je geen sterveling meer tegenkwam. In het begin vergaap je je aan de overvloed van bomen en de mooie meren die je onderweg ziet maar al snel kan je geen boom meer zien. Tegen de tijd dat ik gearriveerd was bij mijn zus en ik eindelijk, na een lange reis in bed lag, was het enige dat ik nog kon bedenken dat ik de volgende dag direct de KLM ging bellen om mijn ticket om te boeken. Hier hield ik het nog geen twee dagen vol, hoe lief mijn familie ook is.

De stilte, het grote niets en op jezelf aangewezen zijn. Ik moest er altijd enorm aan wennen. Maar na een dag vond ik het heerlijk. Je bent één met een overweldigende natuur, geen prikkels want er is helemaal niets. Geen drang om te willen winkelen, een filmpje te pakken, even voor een boodschap, uiteten of wat dan ook. Het is er allemaal niet dus je maakt het met elkaar gezellig. Als je ’s ochtends opstaat heb je geen idee wat de dag je gaat brengen want er is gewoon niets. En gek genoeg was dat juist heerlijk. Teruggeworpen worden op jezelf en op elkaar. Het samen gezellig maken door bij het haardvuur te zitten of in de vuurhut lekkere dingen grillen. Met z’n allen een film op DVD bekijken, een spelletje doen of gewoon even helemaal niets.

Einde van het liedje was dat ik jankend afscheid nam. Niet alleen omdat ik mijn familie weer moest missen, maar ook omdat ik weer terug moest naar de hectiek van mijn leven met het vele ‘moeten’ en alle prikkels van het ‘willen’ Wij hebben zulke mooie herinneringen aan onze familiebezoekjes in Zweden en ook de pubers zijn helemaal met het Zweden virus besmet. Vooral de kleine man heeft het vaak met weemoed over onze Zweden tripjes en vind het zo jammer dat de familie er niet meer woont. Ik schreef diverse artikelen over onze Zweedse tripjes die je hier, hier, hier en hier terug kunt lezen.

Stockholm

Met de damespuber heb ik een heel ander Zweden leren kennen. Het stadse leven in Stockholm. Ook hier was het weer even wennen want zelfs hier voelde wij ons de eerste dag op onszelf teruggeworpen. Wilde wij hier nou zo graag naar toe? Maar als je dan eenmaal je draai gevonden hebt is het een heerlijke stad. Alles is er gemoedelijk, overzichtelijk, netjes en relaxt. En aan de mensen daar hebben wij ons echt vergaapt. Iedereen is mooi, is in zijn eenvoud perfect gekleed, is ingetogen en lijkt zich totaal niet bezig te houden met een ander. Je zou bijna de neiging hebben om af en toe te roepen “Hej du, hallo, ik ben er ook nog?!” Maar dat is dan weer raar en typisch aandacht vragerig Nederlands.

Bijzonder plekje

Ik moet het toegeven. Ik ben besmet met het Zweden virus. Mijn familie lacht mij daar regelmatig om uit. Die kleine zus die altijd alles stom en saai vond treed ineens in hun voetsporen. Hoe ouder, hoe gekker! Deze zomer hadden wij ook een fantastische reis geboekt. Vijf dagen naar Stockholm waar ik op AirBNB een prachtig plekje vond net buiten de stad. Lekker door Stockholm struinen en wat eilanden in de ‘Archipelago’ bezoeken. Daarna hadden wij een geweldig huis geboekt in Köping voor een week. Helaas moest de reis, vanwege de ‘brekebeen’ situatie geannuleerd worden, tot groot verdriet van ons drietjes.

Toch nog een beetje Zweden

Nu ik dit alles zo met jullie deel bedenk ik mij ter plekke dat het een leuk idee is om de komende week een ‘Zweedse week’ op ENJOY! te houden. Zijn wij toch nog een beetje in Zweden en kunnen we al het moois, lekkers, leuke plekjes etc. met jullie delen. Ik heb er zin in! Op naar Zweden komende week.

Heeft Zweden ook jouw hart gestolen? Wat zijn jouw Zweedse ervaringen, leukste tips, bijzondere plekjes, lekkere gerechten etc. Leuk als je deze Zweden week met ons mee wilt beleven!

Op zoek naar meer verhalen van ENJOY!?

Een nieuwe job? Ik kijk even rond. | ENJOY! The Good Life

 

 

♥ Terug op het nest

 

SNAPSHOTS week 45/2016 | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Vrouwen boven de 40 zijn het nieuwe sexy

 

SNAPSHOTS week 49/2016 | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Moderne familie….

 

Meer columns ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! your Sunday

Picture: ©ENJOY! The Good Life

 

 • Avatar
  Debbie
  https://vaforadventure.com

  Zweden heeft mijn hart al sinds (ik gok) 2008 gestolen. Ben er de eerste keer geweest voor mijn werk. Stockholm in maart, de meest troosteloze maand van het jaar. Maar ik voelde me meteen thuis en wilde terug. Na een zomerse en een winterse groepsreis nog een zomervakantie met een vriendin. Toen leerde ik mijn huidige vriend kennen en die wilde wel mee naar Zweden. Sindsdien hebben we 1 zomer in Kroatië doorgebracht (véél te warm!) en gelukkig waren we afgelopen zomer weer terug in mijn geliefde Zweden. Ooit wil ik er ook gaan wonen …

  oktober 10th, 2017 14:32
  Reply
  01
  • Avatar
   José

   Bij mij begon het ook in 2008. Het liefst ga ik in de zomer én de winter naar Zweden en in het voor- en/of najaar naar de zuidelijke bestemmingen in Europa. Vanwege de hitte en drukte. De winter in Zweden is ook zo sprookjesachtig. Bijzonder dat je er ook wilt gaan wonen. Mijn zus heeft er vijf jaar gewoond en volgens mij heeft ze stiekem nog elke dag heimwee.

   oktober 11th, 2017 9:12
   Reply
   02

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.