NORTH COAST 500 – EUROPA’S MOOISTE ROAD TRIP #2 | ENJOY! The Good Life

NORTH COAST 500 – EUROPA’S MOOISTE ROAD TRIP #2

Deel 2 – de oostkust

De North Coast 500 heeft alles in zich wat een road trip nodig heeft om onvergetelijk te zijn. Zoals ik eerder schreef staat een road trip voor mij voor avontuur en een beetje spanning, voor prachtige kronkelwegen, heuvel- en berglandschappen. Voor ontmoetingen die kunnen uitmonden in vriendschappen. De noordelijkste regio van Schotland biedt dit allemaal, en meer. Zo hebben Schotten misschien het imago dat ze zuinig zijn, maar ze zijn daarnaast erg hartelijk, gastvrij en ze maken makkelijk een praatje.

Het weer

Voor een praatje is het weer altijd een gemakkelijke ingang. Ook in Schotland is klagen over het weer een volkssport. Het is misschien wel één van de eerste associaties die je met Schotland hebt: regen. Hoewel elk vooroordeel of cliché wel een kern van waarheid heeft, kun je deze gerust naast je neerleggen. Dagen achtereen regen tijdens je trip is eerder uitzondering dan regel. Want Schotland staat ook bekend om het ‘vier seizoenen op één dag principe’. Zon, regen, wind en sneeuw kunnen elkaar heel snel afwisselen. Het hoort bij de charme van dit land en het zorgt voor ongeëvenaard mooie plaatjes van weerbarstige, eigenzinnige landschappen die, net als de bewoners, de elementen trots en fier tegemoet treden.

NORTH COAST 500 – EUROPA’S MOOISTE ROAD TRIP #2 | ENJOY! The Good Life

Misschien zijn de maanden mei, juni en september weer technisch wel de beste maanden om dit deel van Schotland te bezoeken. Buiten het gemiddeld genomen redelijke weer, zijn er nog niet zoveel ‘midges’. De kleine, vervelend stekende mugjes die je misschien uit de Scandinavische landen kent. Bij zonsopkomst en zonsondergang zijn ze in grote getale te bewonderen. Er zijn middeltjes tegen, maar ze vermijden is altijd de beste oplossing, zeker als je besluit om te gaan kamperen.

Overnachtingen

Voor de North Coast 500 heb je, naast kamperen, voor je overnachtingen niet veel andere keus dan B&B’s. Hotelketens tref je niet of nauwelijks aan. En dat is helemaal niet erg! In de afgelopen jaren is de kwaliteit van de pubs waar je ook bed & breakfast kunt krijgen flink gestegen. Via Booking.com boek je eenvoudig je overnachtingen bij goed beoordeelde B&B’s. Hoe lekker is het als je na een heerlijke steak- of pork pie, een sticky toffee pudding en de gezelligheid van de bar alleen nog maar even een trap op hoeft om neer te ploffen in je charmante, in Britse stijl ingerichte kamer? Voor mij was het na elke rijdag door het wonderschone landschap steeds de kers op de Schotse taart.

Clockwise of anti-clockwise?

Het is niet noodzakelijk maar wel slim om een paar dingen voor te bereiden, als je besluit de North Coast 500 te gaan rijden. Als je geen zin hebt om ter plekke op zoek te gaan naar overnachtingsmogelijkheden dan kun je de B&B’s waar je wil overnachten beter vooruit boeken. Helemaal omdat de vraag het aanbod, vooral in de vakantiemaanden, overstijgt. In dat geval zul je ook moeten kiezen in hoeveel dagen je deze road trip gaat rijden en in welke richting je dat gaat doen. Het is een rondrit, dus de keuze is aan jou.

Ik heb de trip zelf ‘anti clockwise’ gereden en ik vind dat dat de beste keuze is. Door met de oostkust te beginnen en dan via de noordkust naar de westkust te rijden worden het landschap en de wegen elke dag mooier. Daarbij heb je dan meer tijd om te wennen aan het rijden van ‘single tracks’. In de meest afgelegen delen van de North Coast 500 (het noordwesten en het westen) zijn de wegen ongeveer één autobreedte breed. Tegenliggers en ‘slowpokes’ vormen plotseling obstakels waar je omheen moet terwijl de weg die ruimte niet biedt. Om elkaar te kunnen passeren zijn om de paar honderd meter passeer plaatsen aangelegd. Hoe die te gebruiken is niet ingewikkeld – nou ja voor sommigen wel – maar als je de eerste paar honderd kilometer op ‘gewone’ wegen kan rijden dan groei je er net wat makkelijker in.

De oostkust

Ik heb de 500 mijl in 5 dagen gereden. Dat is prima te doen als je dagelijks 4 tot 5 uur rijden geen probleem vindt. Er is dan voldoende tijd voor aangename koffie-, thee- en lunchstops en om onderweg af en toe nog eens uit te stappen om van het landschap te genieten. Het feest wordt alleen maar groter als je er een paar dagen aan vast kunt knopen.

Als je daar tijd voor hebt, buig dan na de ‘start’ bij Inverness Castle af naar het Black Island. Het maakt geen onderdeel uit van de ‘officiële’ route maar dit schiereiland heeft iets bijzonders te bieden. Naast het fraaie landschap kun je bij Chanonry Point, een landtong aan de oostzijde, vrolijk springende dolfijnen spotten. Niks geen Dolfinarium taferelen, gewoon puur natuur!

NORTH COAST 500 – EUROPA’S MOOISTE ROAD TRIP #2 | ENJOY! The Good Life

NORTH COAST 500 – EUROPA’S MOOISTE ROAD TRIP #2 | ENJOY! The Good Life

Dornoch Firth

Iets verderop, daar waar de route recht-toe-recht-aan de Dornoch Firth kruist, ligt nog een prachtige omweg op je te wachten. Het is namelijk veel mooier om daar landinwaarts te rijden, richting Bonar Bridge. Na vele tientallen vloeiende bochten door een steeds mooier wordend landschap opent zich plotseling, vanuit het niets, een werkelijk magnifiek wijds uitzicht over de Dornoch Firth. Zelden bekroop mij een groter gevoel van gelukzaligheid dan toen het uitzicht over deze brede zee-arm zich ontvouwde. Onbeschrijfelijk, adembenemend mooi. Gelukkig zouden er nog meer van dat soort momenten volgen.

NORTH COAST 500 – EUROPA’S MOOISTE ROAD TRIP #2 | ENJOY! The Good Life

NORTH COAST 500 – EUROPA’S MOOISTE ROAD TRIP #2 | ENJOY! The Good Life

NORTH COAST 500 – EUROPA’S MOOISTE ROAD TRIP #2 | ENJOY! The Good Life

De kastelen

Het bezoek aan Dunbeath Castle was zo’n moment, al was dat wat aardser. Je passeert, als je via de oostkust richting het noorden rijdt, eerst Dunrobin Castle, een groot en indrukwekkend kasteel dat een must see is als je van kastelen houdt. Maar als je moet kiezen, kies dan voor het nog wat noordelijker gelegen Dunbeath Castle. Dit is een kleiner kasteel dat in privébezit is. De oprijlaan naar het kasteel en de ligging op de rand van een steile rotswand maken dit kasteel uniek. In principe is het kasteel zelf niet te bezichtigen – tenzij je met een groep sportauto’s aan komt rijden want de kasteelheer is gek op auto’s. De kasteeltuinen zijn in ieder geval open voor bezichtiging en die zijn meer dan de moeite waard. Mocht je er rond lunchtijd aankomen, reserveer dan vooraf een lunch in het theehuis. Het was één van die onvergetelijke stops tijdens mijn North Coast 500.

NORTH COAST 500 – EUROPA’S MOOISTE ROAD TRIP #2 | ENJOY! The Good Life

Einde van dag 1

John O’Groats is een natuurlijk eindpunt van de eerste dag. Gelegen op het uiterste noordoostelijke puntje van de Highlands waan je je aan het einde van de wereld. Bomen vind je er niet. Het plaatsje zelf, dat overigens een Nederlands tintje heeft (het is vernoemd naar ene Jan de Groot, die in 1496 het veerrecht tussen het vasteland en de Orkney-eilanden verwierf van de koning van Schotland), is niet heel bijzonder, maar de locatie is iconisch met uitzicht op de Orkney eilanden. Voor het bezoeken van deze eilandengroep kun je de overtocht ter plekke boeken. Boek hier je B&B, struin bij het vallen van de avond langs het strand en zie hoe de Noordzee en Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten. Met de zilte zeelucht in je longen en de beelden van eerder op de dag nog vers op je netvlies heb je geen ‘pint of fine ale’ nodig om een heerlijke slaap te vatten. Al maakt die pint het natuurlijk wel af!

NORTH COAST 500 – EUROPA’S MOOISTE ROAD TRIP #2 | ENJOY! The Good Life

Als je meer wil weten over de overnachtingsmogelijkheden, de route of de bezienswaardigheden, neem dan contact op met Jan Blom van Bends and Curves road tripping. Over een paar weken wordt het verslag van deze road trip vervolgd met de route langs de noordelijke en westelijke kusten van de Schotse hooglanden.

Dé roadtrip, helemaal terug van weggeweest. | ENJOY! The Good Life

Dit artikel is geschreven door Jan van Bends and Curves. Hij is een gepassioneerd liefhebber van het maken van roadtrips en Engelse sportwagens, in het bijzonder de Lotus. Wil je meer weten over de roadtrips die Jan organiseert of over klassieke Engelse sportauto’s? Bezoek dan zijn website, laat een comment achter onder dit artikel of stuur een mail naar enjoythegoodlifeblog@gmail.com. Heb je een leuk idee voor een samenwerking met ENJOY!? Kijk dan hier voor alle mogelijkheden.

ENJOY! the roadtrip

Beeld: Jan Blom en Henri van Gelder.
Wij zijn op zoek naar jou!
Ook zin om voor ENJOY! te schrijven? Wij zijn nog op zoek naar gast bloggers die artikelen willen schrijven over beauty, sport, mindfulness/happiness, wine&drinks en/of reizen. En ook een mannelijke redacteur zou zeer welkom zijn! Je hoeft geen literair schrijver te zijn. Als je jouw passie maar over weet te brengen op de lezer. Lijkt dit je leuk? Stuur dan een mail naar: enjoythegoodlifeblog@gmail.com

♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

NORTH COAST 500 – EUROPA’S MOOISTE ROAD TRIP #2

Jan
Jan

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.