NIGELLA’S GODDELIJKE BLONDIE
Elke maandag is Nigella Lawson op BBC2 (21.30 uur) te zien met haar nieuwste kookprogramma gebaseerd op haar laatste kookboek “At my table”. Ik ben enorme fan van Nigella en zit dan ook elke maandag een half uurtje likkebaardend aan de buis gekluisterd.
Het nieuwe kookboek van Nigella
En laat ik nu afgelopen week ook nog eens de Nederlandse uitgave van het kookboek van haar, “Bij mij aan tafel” ontvangen. Binnenkort kom ik wat uitgebreider terug op het kookboek, maar ik kon het niet laten om alvast één van de heerlijke recepten uit dit kookboek te gaan maken. Een keus maken is bijna onbegonnen werk. Ik ging voor de blondie’s. Die stonden al lang op mijn lijstje om eens te maken.
Goddelijk lekker
En hoe leuk is het dan om deze blondie’s uit het spiksplinternieuwe boek van Nigella te maken. Gemaakt van witte chocolade, walnoten en amandelen. Dat klinkt niet alleen super lekker, het smaakt ook nog eens goddelijk. Hier bleven binnen ‘no time’ alleen nog een paar verloren kruimels achter. De blondie’s zijn niet alleen lekker bij de koffie of thee, maar als je de blondie’s een beetje verwarmt, is het ook heerlijk als toetjes met een toefje crème fraîche en een paar decoratieve framboosjes.
Ingrediënten:
- 200 gram roomboter + een beetje om in te vetten
- 75 gram witte chocolade
- 175 gram lichtbruine of witte basterdsuiker
- 2 theelepels gemberpoeder
- 3 grote eieren op kamertemperatuur
- 100 gram walnoten, even in de keukenmachine grof malen
- 150 gram amandelmeel of fijngemalen amandelen
- crème fraîche (optioneel als garnering)
- frambozen (optioneel als garnering)
Aan de slag:
- Verwarm de hetelucht oven voor op 150°C. (gewone oven 175°C.) en vet een vierkante bakvorm of ovenschaal in.
- Smelt de boter en de chocolade heel langzaam in een pan met een dikke bodem. Houd het vuur heel laag en heb geduld. Roer niet, til de pan alleen af en toe op en draai hem even rond.
- Is er een blubberige pasta in een boterachtige vloeistof ontstaan, roer er dan van het vuur af rustig de suiker en de gember door. Alles moet samensmelten tot een glanzende toffee. Laat de pasta, van het vuur af, voor zeker 10 minuten afkoelen. Geen paniek als de boel gaat schiften. Alles komt goed als de eieren toegevoegd worden.
- Roer de eieren erdoor en blijf roeren tot ze volledig opgenomen zijn. Voeg de gehakte walnoten en het amandelmeel toe en roer alles rustig door.
- Schenk het geheel in de bakvorm en bak het in 35-40 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en de randjes krokant zijn. De cake moet wat zompig aanvoelen onder de stevige bovenkant; een satéprikker zal er niet helemaal schoon uitkomen maar met wat vochtige kruimeltjes eraan.
- Laat de cake drie kwartier afkoelen voor je hem aansnijdt. Serveer eventueel met crème fraîche en frambozen.
Dit recept komt uit het nieuwste kookboek van Nigella Lawson’s “Bij mij aan tafel”. Nu in de boekhandel of hier online verkrijgbaar € 34,99
Op zoek naar meer recepten van Nigella?
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! your blondie.
Pictures ©ENJOY! The Good Life