NIGELLA’S COURGETTE FRITTERS
Voor deze zomer had ik mij al helemaal ingesteld op de oogst van de moestuin. Diverse recepten had ik al binnen handbereik, zodat ik verrassende gerechten kon maken van de enorme hoeveelheden groente die van mijn moestuin zouden komen. Maar helaas…. de brekebeen situatie heeft de hele zomer in duigen gegooid. Inclusief mijn geliefde moestuin. De moestuin en mijn moestuinmannen moeten het deze zomer zonder mij doen. Gelukkig zijn ze wel zo lief om mij af en toe te verrassen met wat met liefde gekweekt goed. Ben ik er toch nog een beetje bij 🙂
Voor altijd zomer
Zo had ik in mijn fruitschaal dus twee enorme courgettes liggen. Tja… waar laat je die dingen anders? En aangezien ik er ook courgettesoep bijgeleverd kreeg, waarvoor dank, viel dat recept af en bleven de courgette fritters van Nigella Lawson over. Eén van mijn favoriete boeken van haar is “Voor altijd Zomer”. Het is al een ‘oudje’ maar nog altijd blader ik hem graag door en blijf dan hangen bij dit gerecht. Op deze manier vind de damespuber courgettes misschien ook lekker.
Samen koken
Sterker nog…. Met gepaste tegenzin moest de damespuber helpen dit gerechtje in elkaar te flansen. Of eigenlijk was het andersom. Zij heeft het gemaakt en ik heb een beetje geholpen. Probeer maar eens te koken op één been en zonder handen. Ik geef het je te doen 😉 Het bleek kinderlijk eenvoudig te bereiden en gelukkig vielen ze ook nog eens geweldig in de smaak. Ik maakte er een salade bij van tomaat en avocado. En zie daar een lichte zomerse maaltijd. De ingrediënten van de salade vind je hieronder ook terug.
We hadden nog een flinke berg over die we bewaard hebben voor de volgende dag bij de lunch. Koud smaken ze ook heerlijk dus is dit gerecht ook heel geschikt voor een picknick of om je kids mee naar school te geven in de broodtrommel.
Ingrediënten:
- 4 courgettes (ong. 750 gram)
- 6 lente-uien, fijngehakt
- 250 gram feta
- klein bosje peterselie, fijngehakt
- klein bosje verse munt, fijngehakt
- eetlepel gedroogde munt
- theelepel paprikapoeder
- 140 gram bloem
- zout en peper
- 3 eieren, losgeklopt
- olijfolie om in te bakken
- 4 limoenen of twee citroenen
Bereiden:
- Rasp de courgettes in de keukenmachine of met een handrasp. Spreid de sliertjes uit op een schone theedoek en laat ze 20 minuten drogen of laat ze wat langer in de vergiet uitlekken.
- Doe de gehakte lente-uien in een kom en verkruimel daar de feta over. Roer de gehakte peterselie en munt erdoor, evenals de gedroogde munt en de paprikapoeder. Doe er de bloem bij en royaal peper en zout.
- Roer dan geleidelijk de losgeklopte eieren erdoor en vervolgens de geraspte courgettes. Schrik niet van de klonterigheid in het beslag, dat hoort zo.
- Verhit een paar eetlepels olie in een grote koekenpan en schep een paar opgehoopte lepels van het beslag in de olie. Druk de hoopjes een beetje plat met de achterkan van de lepel, zodat het koekjes worden of in ons geval ‘hamburgers’
- Bak ze ongeveer 2 minuten aan elke kant goudbruin en leg ze op een bord.
- Snijd de limoenen of citroenen in kleine partjes en leg ze op de rand van het bord bij opdienen. Strooi er nog wat gehakte munt overheen, sprenkel er wat citroen of limoensap over en doe verder niets meer, behalve opeten 🙂
- Dit recept is voldoende voor ongeveer 25 stuks (afhankelijk van de grootte)
Het recept komt uit het heerlijke kookboek van Nigella Lawson “Voor altijd zomer”. Hierin vind je allemaal makkelijk te bereiden zomerse recepten. Hier online verkrijgbaar voor € 20,-. paperback of voor € 37,20 als hardcover .
Ingrediënten tomaten avocado salade:
- 3 grote avocado’s, in stukjes
- 4 tomaten, in stukjes
- ½ rode ui, in dunne ringen
- bosje koriander, fijngehakt
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels citroensap
- zout en peper
- flinke snuf cayenne peper
- Optioneel: klein blikje kidneybonen
Doe alle ingrediënten door elkaar en klaar is je salade. De bonen erdoor zijn heerlijk. Ik had dat deze keer niet gedaan omdat de damespuber geen fan is van bonen. Maar zeker wel een aanrader.
Op zoek naar andere zomerse gerechten? Misschien is dit een idee?
♥ Caprese plaattaart met geroosterde tomaten
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! The Good Life
Pictures: @ENJOY! The Good Life