Nachtelijke pieker perikelen | ENJOY! The Good Life

Nachtelijke pieker perikelen

Het is zondag. Ik had mij gisteravond voorgenomen om heerlijk relaxt te gaan slapen en pas heel laat wakker te worden. Dat is niet gelukt. Beide niet. En daar baal ik best van. Maar het is zoals het is en het geeft mij de tijd om mijn zondagse stukje te schrijven. Dat was er nog niet van gekomen en nu heb ik gelijk een mooi onderwerp.

Waarom?

Waarom ik zo vroeg wakker was? Omdat ik de laatste tijd een enorme piekeraar aan het worden ben. Eerder piekerde ik alleen maar als ik heel vroeg wakker werd. Dat is op zich niet zo erg want als ik het piekeren zat ben, dan pak ik mijn laptop en ga ik aan de gang met ENJOY! of zoek iets anders op de digitale snelweg waar ik blij van word. Maar vannacht heb ik voor de zoveelste keer ook visueel gepiekerd. Niet echt visueel, maar in mijn slaap. Op dat moment beleef ik het echt, is het duidelijk en maak ik mij overal heel erg druk om. Doodmoe ben ik wakker geworden, van alles wat ik in mijn dromen heb meegemaakt.

Hoe dan?!

Het begint met eindeloos piekeren in mijn slaap en alsof dat de repetitie is, beleef ik het daarna echt. Heel echt. Zo echt dat ik mij er enorm druk over maak, verdrietig word of zelfs heel erg boos en gefrustreerd raak. En dat allemaal in mijn slaap. Ik heb het er enorm druk mee en het houd mij de rest van de dag bezig omdat ik precies weet wat er allemaal in mijn slaap gebeurt is.

Waarover

Waar ik dan over pieker? Over de meest stompzinnige dingen en vooral dingen waar ik mij helemaal niet druk over moet maken. Het gaat niet over mijn nijpende financiële situatie, mijn gezondheid, mijn liefdesleven, de pubers of andere zaken waar ik zeker eens over zou moeten gaan piekeren. Het gaat altijd over andere mensen en over bedrijven die ik heb, run of waar ik zo nodig iets over te zeggen wil hebben. En het gaat over wat ik van een ander of van de bedrijfsvoering vind. Het grootste deel van de nacht ben ik bezig daar iets van te vinden en mij daar enorm over op te winden in mijn slaap. Doodmoe en gestrest word ik dan wakker.

Om eerlijk te zijn word ik daar best een beetje krankjorem van. Het zijn namelijk dingen waarvan ik mij, bij bewustzijn, voorhoud dat die volstrekt onbelangrijk zijn. Natuurlijk is het handig om een belegde boterham te verdienen en heeft elk mens zijn eigenaardigheden. Zeker deze stukjes schrijfster. En toch kan ik het maar niet laten om van iets of iemand iets van te vinden.

Eerder lag mijn hart veel meer op mijn tong en gooide ik alles eruit wat mij dwars zat. Eerlijk en direct. Maar nu ik ouder ben geworden, probeer ik steeds meer, van wat ik vind in te slikken. Dat lukt zo af en toe aardig, maar blijkbaar draait mijn radar in mijn bovenkamer gewoon door en komt dat tot uiting in mijn slaap.

En nu?

Google is je beste vriend, dus ben ik in de wereld van het piekeren gedoken. En dat leverde veel interessante, herkenbare en confronterende leesstof op. Twee dingen sprongen er voor mij zeer onaangenaam bovenuit.

  1. Piekeren komt vooral voor bij mensen die sterke behoefte hebben controle over zaken te hebben en te houden.
  2. Piekeren hoort bij de overgang.

Dat is dubbel kak. Twee dingen waar ik totaal niet aan wil.

De eerste is iets waar ik mij enorm tegen verzet. Want hé, ik ben toch van ‘Go with the Flow’? Inmiddels weet ik dat, dat helemaal niet zo is en dat ik een pathologische controle freak ben. Ik zet alles graag naar mijn hand en kan er steeds minder goed mee dealen als de dingen niet gaan zoals ik wil dat ze gaan. Heel irritant. Zeker voor mijn omgeving. En omdat ik overdag probeer zoveel mogelijk los te laten, schijnt die controle en drang om alles naar mijn hand te zetten, ’s nachts op volle toeren door te werken.

Ten tweede: de overgang. Als ik ergens niet aan wil, dan is dat het wel. Ik ben nog altijd van mening dat ik de dans zal ontspringen en zit nog zwaar in de ontkenningsfase. Die grote ‘O’ periode schijnt ‘de hel’ te zijn en daar wil ik zo ver mogelijk uit de buurt blijven. Tegen beter weten in overigens. Want als ik heel voorzichtig lees wat de symptomen zijn, schrik ik mij te pletter. Ik zie best wat punten van herkenning.

Nog meer gepieker

Klaar ben ik ermee. In plaats dat het duidelijkheid geeft en ik het pieker probleem op kan lossen, heeft het mij er weer twee pieker punten bij gegeven. Ik heb het straks zo druk, ’s nacht met de pieker agenda, dat ik totaal niet meer aan mijn broodnodige nachtrust toe kom. Want ik mag dan wel slapen, tot rust kom ik niet. Als je mij dus overdag betrapt op een schijnbaar onopvallende powernap, dan weet je hoe het komt. Ik was de nacht daarvoor even niet aan mijn slaap toe gekomen. Duidelijk toch?

Herken jij dit? Ben je ook een nachtelijke piekeraar of ook zo’n bijzonder geval, die het presteert om in haar/zijn dromen te piekeren? Ik ben benieuwd wat jouw pieker perikelen zijn en misschien heb jij nog een paar goede tips waar wij wat aan hebben. Leuk als je het wilt delen in de comments hieronder.

Op zoek naar meer verhalen van ENJOY!?

Een nieuwe job? Ik kijk even rond. | ENJOY! The Good Life

 

 

Sjans op de snelweg

 

Tinder date | ENJOY! The Good Life

 

 

Dateleed: Say what??!!

 

SNAPSHOTS week 49/2016 | ENJOY! The Good Life

 

 

Moderne familie….

 

Meer columns ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op InstagramFacebook en/of Pinterest of abonneer je op de website van ENJOY! door je e-mailadres in te voeren in het balkje ‘Abonneer je’ aan de rechterkant van de website.

ENJOY! your Sunday

Beeld: Meijnhout Fotografie

 

 

 

 

Avatar
José
http://www.enjoythegoodlife.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.