Naar de bios - Filmhallen, Amsterdam |ENJOY! The Good Life

Naar de bios – Filmhallen, Amsterdam

Naar de bios gaan is niet een voor de hand liggend uitstapje voor mij. Er zijn maar weinig films die ik echt in de bioscoop móét zien. Maar als ik dan ga…. het liefst in een ‘klein’ filmhuis in Amsterdam of Haarlem. De grote bioscopen bij mij in de buurt mijd ik als de pest. Niet alleen vanwege de massale toestroom van publiek, de kille en smakeloze ‘surrounding’, maar ook vanwege de eenheidsworst aan films die daar gedraaid wordt. Maar… ieder zijn ding 🙂 Er zijn een aantal films momenteel in de bios die ik graag wil zien. Van één, Burnt, heb ik al de kaartjes voor vanavond. Samen met twee vriendinnen gaan we daarheen en gaan daarvoor even wat lekkers happen bij de Foodhallen. Dat is wat ik zo leuk vind aan bijvoorbeeld de Filmhallen. Het sfeertje in de Hallen is top, uitéénlopend publiek en je hebt er veel mogelijkheden om wat te eten of te borrelen. Naar de bios - Filmhallen, Amsterdam De zalen in de Filmhallen zelf zijn in vergelijking met de ‘grote jongens’ heel klein te noemen. De  zaal waar wij vanavond heen gaan heeft bijvoorbeeld maar 60 zitplaatsen. Maar ondanks dat draait er een enorm aantal films waaronder veel niet voor de hand liggende. En ook met regelmaat Franse of anderstalige films waardoor je hier ook vaak met ‘buitenlandse’ gasten samen kijkt. Anyway…. de films. Naar de bios - Filmhallen, Amsterdam |ENJOY! The Good Life

BURNT

Cast: o.a. Bradley Cooper, Sienna Miller, Omar Sy, Uma Thurman, Emma Thompson. Regie: John Wells Ik ben gek op films die over eten gaan. En Oh, lalalalalaala…… al helemaal als daar een heerlijke kok in meespeelt. In dit geval Bradley Cooper.

Bradley Cooper speelt rock ’n roll chef Adam Jones in het smaakvolle en sexy drama Burnt. Hij had ooit met zijn fantastische gerechten de culinaire wereld aan zijn voeten, maar verloor alles door zijn wilde leven met drank en drugs. Nu is hij klaar om het succes terug te pakken, maar heeft hiervoor het beste team ooit nodig, waaronder zijn ex-geliefde Helene (Sienna Miller). Zal het hem lukken om opnieuw aan de top te komen en die derde Michelin ster te krijgen?

Naar de bios - Filmhallen, Amsterdam |ENJOY! The Good Life

PUBLIEKE WERKEN

Cast: Gijs Scholten van Aschat, Jacob Derwig, Rifka Lodeizen, Zeb Troostwijk. Regie: JORAM LÜRSEN Amsterdam, de stad waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Deze film speelt zich o.a. af op een plek die bij alle Amsterdammers wel bekend is. Het Victoria Hotel. Recht tegenover het Centraal Station gelegen. Achter de bouw van dit hotel gaat een dramatisch verhaal schuil. Is het je weleens opgevallen dat het hotel om een woonhuis heen gebouwd is? Van een bewoner die van geen wijken wist?….

1888. Een vioolbouwer, Vedder (Gijs Scholten van Aschat), moet het veld ruimen als zijn huisje, gelegen tegenover het net opgeleverde Centraal Station van Amsterdam, moet wijken voor het geplande Victoria Hotel. Zijn neef Anijs (Jacob Derwig), apotheker te Hoogeveen heeft zich door ongeoorloofd medisch handelen in de nesten gewerkt en zoekt een uitweg, voor zichzelf, maar ook voor een groep arme turfstekers die hij een toekomst in Amerika belooft. Bevlogen – of is het hoogmoed? – beramen de twee een plan om het onderste uit de kan te halen. Met tragische gevolgen.

Naar de bios - Filmhallen, Amsterdam |ENJOY! The Good Life

 THE LOBSTER 

Cast Colin Farrell, Rachel Weisz, Lea Seydoux, John C. Reilly, Olivia Colman, Ben Whishaw. Regie: YORGOS LANTHIMOS De film wekt mijn aandacht omdat ik gek ben op kreeft. Maar deze film gaat niet over eten maar heeft een, op zijn zachtst gezegd, opmerkelijk uitgangspunt. Singles worden meegenomen naar een statig hotel in de afgelegen bossen van het Verenigd Koningsrijk. Hier dienen zij binnen vijfenveertig dagen de geschikte levenspartner te vinden. Lukt dat niet? Dan veranderen de gasten in een dier. David (Colin Farrell) heeft een ongewone keuze gemaakt…. de kreeft. Deze ‘maffe’ film staat heel hoog aangeschreven bij de filmrecensenten en staat op mijn lijstje om te gaan zien. En wie weet krijg ik als single nog een paar bijzondere vraagstukken voor de kiezen 🙂

Colin Farrell, met schlemielig haar en snor, is één van de eenzaten die in een onbestemde, nabije toekomst in een onbestemde, dystopische maatschappij naar een liefdeshotel gebracht wordt waar hij exact 45 dagen de tijd krijgt om een partner te vinden. Als hem dat niet lukt verandert hij in een dier, een lot dat alle loners ondergaan, al is er een ondergrondse beweging, met Léa Seydoux als leidster, die zich tegen de koppeldictatuur verzet.

Uiteraard hoef je van de regisseur Lanthimos geen blitse scifi met blitse special effects te verwachten, maar giet hij zijn surrealistische maar serieus gebrachte en doordachte dystopie in een koele, glaciale retrolook, met een hotel waar zowel Wes Anderson, Jean-Luc Godard als Stanley Kubrick op het gastenlijstje zouden kunnen staan.

ENJOY! a night out at the movies.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.