Mosselen op Thaise wijze
Momenteel is het volop mosseltijd. Lekkere grote, vlezige mosselen. Wij zijn er hier bij ENJOY! gek op. Een grote mosselpan gevuld met mosselen op tafel en het is feest. Samen mosseltjes vissen uit de pan. Meestal maak ik ze op traditionele wijze met groente en witte wijn.
Veel mensen denken dat het ingewikkeld is om ze zelf klaar te makken. Maar dat is een misverstand. Het is juist zo klaar en zeker als je gasten hebt, tover je in een handomdraai iets feestelijks op tafel. Sausjes erbij, stokbroodje met kruidenboter en een goed glas witte wijn of een wit biertje.
Samen mosselen eten
Extra gezellig is het, dat wij mosselliefhebbers om ons heen hebben en wij zo af en toe bij elkaar aanschuiven om mosselen te eten. Zo hengel ik graag mosseltjes uit de pan bij mijn lieve vrienden Lonneke en Edgar, je weet wel, zij gaan af en toe op pad voor ENJOY!. Bij hun staan meestal de Thaise mosselen op het menu. En man, wat zijn die lekker! Wat meer uitgesproken, qua smaak, door de oosterse ingrediënten.
En zo sta ik hier op een druilerige dag met een groot pak mosselen en besluit wat verschillende varianten te maken. Mijn versie van de Thaise mosselen en een mosselgerecht uit een prachtig Italiaans kookboek. Die laatste deel ik een andere keer. Nu eerst de mosselen op Thaise wijze. Geloof mij, je zult niet anders meer willen.
Nog een leuke cadeautip:
Ga je bij een echte mosselliefhebber op bezoek? Neem dan dit mosselbestek mee als cadeautje. Reken maar dat dit prachtige bestekje in de smaak valt! Je bestelt dit mooie mossel bestekje in een luxe cadeauverpakking online voor € 29,95.
Ingrediënten:
- 2 kilo verse, Zeeuwse grote mosselen (Jumbo huismerk of Prins & Dingemanse van AH)
- 1 ui, snijd deze in halve ringen
- 3 tenen knoflook in plakjes gesneden
- 2 limoengras stengels, even kneuzen
- verse gember, een stukje ongeveer 5 cm geschild en geraspt
- 1 rode peper. Verwijder zaadlijsten en zaadjes en snijd in halve ringetjes
- pakje kokosmelk (200 ml, Jumbo)
- 3 eetlepels vissaus
- peper en zout naar smaak
- flinke bos koriander
- wokolie
Spoel de mosselen een paar keer in koud, schoon water. Verwijder eventuele baardjes aan de mosselen. Gooi drijvende, mosselen die wijd open blijven staan en/of kapotte mosselen weg. Neem geen risico. Bij twijfel weg ermee.
Neem een grote wok. Verwarm hierin de wokolie. Bak hierin op een niet te hoog vuur de ui, knoflook en de steeltjes van de koriander. Voeg daarna de geraspte gember, gekneusde citroengras en en rode peper toe. Laat dit even meebakken.
Zet het vuur nu hoog en voeg de uitgelekte mosselen toe. Bak of wok de mosselen tot het merendeel van de schelpen openstaan. Voeg dan de vissaus en kokosmelk toe. Schep of schud alles goed door en laat het nog vijf tot tien minuutjes op een laag vuurtje doorgaren. Hak de korianderblaadjes intussen fijn en roer die door de mosselen.
Serveer de mosselen in grote kommen en voeg er ook het kookvocht bij. Dat is namelijk goddelijk om je stokbroodje in te dopen. Serveer er desgewenst nog sausjes, frieten of salade bij.
Op zoek naar meer comfortfood?
Ouderwetse winterstoof; Hachee
De allerlekkerste stoofschotel
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
Beeld: ©ENJOY! The Good LifeENJOY! this fabulous mussel dish together.
Beeld: ENJOY! The Good Life.