Mooie plekjes aan de Oudezijds in Amsterdam

Zelfs ik, geboren Amsterdamse, kom nog regelmatig plekjes tegen in Amsterdam die ik niet ken. En als ik iets leuk vind, dan is het door Amsterdam sjouwen en deze ontdekken. De Oudezijds Voorburgwal ligt in het oudste buurt van Amsterdam, De Wallen. Daar heeft iedereen gelijk een beeld bij. Toch is een wandeling over de Oudezijds Voorburgwal zeker de moeite waard. Laat je niet afleiden door de vele toeristen, rode lichtjes en meisjes van plezier.

De Oudezijds Voorburgwal loopt vanaf de Grimburgwal helemaal tot aan de Zeedijk. Met een statig en rustig zuidelijk deel, met monumentale grachtenpanden uit de Gouden Eeuw. En een rumoerig noordelijk Wallendeel met seksshops, peepshows, raamprostitutie, kroegen, bordelen en coffeeshops.

Ooit was de Oudezijds een kreek die uitgegraven werd tot een gracht om het oostelijk deel van de oude stad heen. De Amstel deelde de stad in twee delen. De oude zijde met de Oude Kerk en de nieuwe zijde met de Nieuwe Kerk.

‘Fluwelenburgwal’

In de Gouden Eeuw werd dit deel van de Oudezijds Voorburgwal vaak de Fluwelenburgwal genoemd. Een naam die hij te danken had aan de voorname families die er woonden, gehuld in fluwelen kleding. De meeste panden aan dit deel van de gracht zijn in hun oorspronkelijke staat hersteld.

Het ‘Huis aan de drie Grachten’ dat aan elke gracht (Oudezijds Voorburgwal, Oudezijds Achterburgwal en Grimburgwal) een prachtige trapgevel heeft. Bewonder in dit deel van de gracht de prachtige panden en de verschillende gevels.

De ‘De Kapel van het St. Agnesklooster‘ waar ooit het ‘Athaeneum Illustre’ huisde, de voorloper van de Universiteit van Amsterdam. Door de eeuwen heen gebruikt als meisjesschool, muziekbibliotheem, naaiatelier voor militaire uniformen, kantoor van de Sociale Dienst en tegenwoordig weer onderdeel van de universiteit van Amsterdam.

Op nummer 300 de oude lommerd. Officieel ‘Stadsbank van Leening‘. De oudste bank van Amsterdam en kan gezien worden als een gemeentelijk sociaal project om arme mensen te beschermen tegen uitbuiting door woekeraars.

Hebt gij noch geld noch goed, ga deze deur voorby. Hebt gij het laatste en mist gy ‘t eerste, kom by my.Geef pand, ik geef u geld, waarom zoude ik u borgen Of is het niet genoeg, dat gy van ’t mynen teert Maar eyst gey uw pand terug, zo dient ge te zorgen Dat my myn hoofdsom met de rente wederkeert Zo help ik u en my, en toon aan de onderzoekers Van myn geheymen, ’t graf des eervergeten woekers.

Als je je ogen goed de kost geeft vind je hier ook veel verborgen kunstobjecten zoals deze drie dames. De drie deugden (ondeugden) hangen hier in een bakje aan een verhuisbalk. Waarom? Geen idee. Wie het weet mag het zeggen….

Hotel The Grand

In de 15de eeuw was het een klooster, later een koninklijk onderkomen en hoofdkwartier van de Admiraliteit. En in mijn jeugd het stadhuis van Amsterdam. Nadat het stadhuis verhuisde naar de Stopera, is het voormalige stadhuis omgetoverd tot het exclusieve vijfsterrenluxe hotel The Grand. Een prachtig pand onder architectuur van de Amsterdamse School gebouwd.

Red Light District

Het andere deel van de Oudezijds Voorburgwal, na de brug van de Damstraat, is het veel drukkere deel en ligt in het ‘Red Light District’. Hier is het meestal een gekkenhuis en een mierenhoop aan toeristen. Laat dit je niet afschrikken. Het is er, zeker overdag veilig om lekker rond te lopen en er valt veel te ontdekken.

OUDE KERK

Het oudste gebouw van de stad is de Oude Kerk. Tegenwoordig doet de kerk dienst als expositieruimte. Leuk weetje: Naast de hoofdingang op de eerste verdieping is een raam zichtbaar dat gebarricadeerd wordt door zware tralies. Hier bevond zich de gemeentelijke brandkast ruimte (de ijzeren kapel), waar belangrijke documenten en waardepapieren van de stad werden opgeborgen. Deze ruimte kon alleen bereikt worden door een verborgen deur, vijf meter boven de grond.

 • Wanneer: Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur, zondagen van 13.00 tot 17.30 uur
 • Waar: Oudekerksplein 23, Amsterdam
 • Wat kost dat?: € 12,- p.p. Kinderen gratis
 • Meer info

DE KOFFIESCHENKERIJ 

In de luwte van de Oude Kerk en uit de hectiek van de toeristen op de Wallen, ligt dit knusse koffietentje in een oase van rust. Bij mooi weer zit je in het verborgen tuintje van de kerk en als het weer het niet toelaat om buiten te zitten, is het binnen ook zeker geen straf. Overal vind je gezellige hoekjes om lekker knus weg te kruipen met een allerlekkerst ‘bakkie leut’.

En natuurlijk neem je daar wat lekkers bij want de taarten en cake zijn hier niet te weerstaan. Alles vers gebakken in eigen keuken. Enne…. die appeltaarten kennen wij maar al te goed. Je weet wel, die van Winkel 43. Tegenwoordig vind je deze op diverse adresjes in Amsterdam. De zoon ‘van’ is zijn eigen appeltaarten bedrijf begonnen. Arjan’s Ambachtelijke Appeltaarten. Daarnaast kun je bij De Koffieschenkerij dagelijks terecht voor een verse ontbijtje, biologische sandwiches of heerlijke dagsoepen.

 • Wanneer: Dagelijks geopend van 9-18 uur en zondag van 9-17 uur
 • Waar: Oudekerksplein 27, Amsterdam
 • Meer info

ONS’LIEVE HEER OP SOLDER

Verscholen in het hart van de Amsterdamse binnenstad bevindt zich op zolder van een grachtenhuis een verborgen schat: Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Als bezoeker ga je op ontdekkingstocht door dit zeldzaam bewaard gebleven grachtenhuis uit de Gouden Eeuw. Smalle kruipdoor, sluipdoor gangetjes en trappen leiden je naar de historisch ingerichte woonvertrekken. Met als hoogtepint van het museum: een complete kerk op de zolder. Katholieke Amsterdammers mochten de mis louter in huiselijke kring vieren. Zij zochten hun toevlucht in verscholen gebedshuizen.

 

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is na het Rijksmuseum het oudste museum van de stad. De twee panden zijn door middel van een ondergrondse passage met elkaar verbonden. De geschiedenis is hier tastbaar, waar alles oud en authentiek is, waar bezoekers het gebouw en de geschiedenis beleven.

 • Wanneer: Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur, zondagen van 13.00 tot 18.00 uur
 • Waar: Ouderzijds Voorburgwal 38, Amsterdam
 • Wat kost dat?: € 12,50 p.p. incl audiotour. Kinderen € 5,- (online ticket)
 • Meer info

“Vechten tegen de bierkaai” 

Nog een leuk weetje… Bij de Oude Kerk was ooit de bierkaai, waar de vaten met bier aankwamen en de sjouwers de zware vaten laadden en losten. De bewoners in dit deel van Amsterdam stonden bekend als onoverwinnelijke vechtersbazen waar het spreekwoord “vechten tegen de bierkaai” vandaan komt.

Een heerlijk dagje uit is in Amsterdam zo te realiseren. Als je in een willekeurig stadsdeel aan de wandel gaat, is er altijd veel te beleven en te zien. Ik hoop dat deze tips je inspireren om ook eens een kijkje te gaan nemen in dit oudste deel van de stad. En heb je zelf nog leuke tips over dit deel van Amsterdam of een ander deel van de stad? Mail ze naar: enjoythegoodlifeblog@gmail.com.

ENJOY! The Oldside, in the oldest part of Amsterdam

Beeld: ©ENJOY! The Good Life, Ons’ lieve heer op Solder, Arjan Bronkhorst en De Koffieschenkerij

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.