MOAI, het geheim van het goede leven | ENJOY! The Good Life

MOAI, het geheim van het goede leven

Okinawa in Japan is één van de vijf Blue Zones. Dit zijn plekken op de wereld waar mensen met gemak én in goede conditie 100 jaar worden. Eerder schreef ik hier er al eens over.  Elke Blue Zone heeft naast een aantal gemeenschappelijke kenmerken en ook een paar eigen geheimen voor een lang leven. In Okinawa is dat Moai (mo-eye).

Je levensverwachting stijgt als je regelmatig (rustig en natuurlijk) beweegt, gezond eet, een doel hebt om je bed uit te komen, dagelijks een stevige rode wijn drinkt en een sociaal en positief netwerk om je heen bouwt waar je op terug kunt vallen. In Okinawa heet zo’n netwerk een ‘moai’. Een klein netwerk van mensen waar je onvoorwaardelijk van op aan kunt en die ook op jou kunnen rekenen.

Een moai is een informele groep mensen die een commitment aangaan om elkaar emotioneel, sociaal en zelfs financieel te ondersteunen. Vroeger ontstond een dergelijk netwerk als boeren bij elkaar kwamen om te discussiëren hoe ze het beste hun gewassen konden telen en elkaar hielpen als er eens een oogst mislukte.

Tegenwoordig helpt men elkaar met praktische zaken, planning, problemen oplossen, door samen te werken en de middelen te bundelen. Eigenlijk kun je het zien als een stukje extra familie die er onvoorwaardelijk voor je is. Ze helpen je door een crisis, verminderen stress, staan altijd in contact en helpen je het leed te verzachten. Ze beschermen je en zijn begaan met jouw welzijn. En andersom.

MOAI, het geheim van het goede leven | ENJOY! The Good Life

Heb jij nog niet zo’n groep mensen om je heen? Dit is waarom het de moeite waard is hier werk van te maken….

Een langer leven

Leden van een maoi leven langer. Je houdt elkaar scherp en let goed op een gezonde leefstijl onder elkaar. Daarnaast werkt het ook motiverend. Als iemand in de groep gezond eet, oefeningen doet of een bepaalde hobby of activiteit uitoefent ben je snel geneigd je hierbij aan te sluiten.

Gelukkiger

Maak je deel uit van een maoi dan ben je gelukkiger. Samen is altijd leuker. Als je weet dat er altijd iemand is waar je, je emotioneel en sociaal betrokken bij voelt geeft dat een enorm gevoel van veiligheid en saamhorigheid. Je voelt je geliefd, hoort ergens bij en voorkomt dat je in een isolement raakt en vereenzaamd. Die betrokkenheid hebben we nodig om gelukkig te kunnen zijn.

Minder stress

De moai leden hebben minder last van stress. Zie het als een klein team. Je kunt op elkaar rekenen. Je helpt elkaar bijvoorbeeld met dilemma’s over de opvoeding van kinderen, over werkissues of financiële perikelen. Je hoeft het niet alleen uit te vogelen. Met elkaar probeer je problemen op te lossen.

MOAI, het geheim van het goede leven | ENJOY! The Good Life

Jouw eigen moai netwerk

Zo’n netwerk kost natuurlijk tijd om op te bouwen. En niet alleen tijd maar ook moed. In deze tijd van individualisme is het lastig je open te stellen voor anderen. Wij zijn gewend te opereren vanaf ons eigen eilandje. Om een dergelijk netwerk te creëren moet je, je kwetsbaar opstellen. Alleen dan ben je in staat om te praten over je twijfels, emotie’s die je in de weg zitten, haat of om te kunnen zeggen dat je van iemand houdt.

Door die kwetsbaarheid kun je het vertrouwen opbouwen dat nodig is voor een innige band. Stel je open en kijk wat er gebeurt. Nodig eens je buurvrouw of buurman uit, vraag aan die kennis die altijd in haar ééntje wandelt of ze het leuk vindt als je met haar meeloopt, ga eens wat drinken met iemand die je alleen kent via Social Media. Zet de eerste stap en wees niet bang je neus te stoten. Probeer ook contacten te maken met mensen die veel jonger zijn dan jij, of een stuk ouder. Je kunt van elkaar leren én iets voor elkaar betekenen.

Mijn eigen netwerk

Tijdens het schrijven van dit stuk besef ik mij dat ik in de gelukkige omstandigheid ben dat ik zo’n netwerk om mij heen heb. Want hoewel ik single ben, heb ik eigenlijk zelden het gevoel dat ik alleen ben. Ik heb fijne mensen en familie om mij heen waar ik het leven mee vier maar die er, als het nodig is, ook voor mij zijn. En dat netwerk sluit zich naadloos om mij heen als er een crisis is. Dat is een heel warm en veilig gevoel om te ervaren. De meeste mensen in dit netwerk zijn niet single. Ik vind het jammer dat ik niet altijd zoveel voor hun kan betekenen. Een partner of naaste familie staat in dat geval toch dichterbij. Natuurlijk ben ik er ook voor hun. Misschien niet nu maar als de tijd daar is wel.

Wat vindt jij van zo’n netwerk? Lijkt het je iets of juist helemaal niets? Deel je liever alleen de ‘happy moments’ met de mensen om je heen of kun jij je kwetsbaar opstellen en ga je samen door de goede én slechte tijden? 

Op zoek naar meer artikelen die je aan het denken zetten? 

De Blue Zone kwam toch nog op mijn pad | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  De Blue Zone kwam toch nog op mijn pad

HYGGE | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  HYGGE, De Deense kunst van het leven

 

SNAPSHOTS week 45/2016 | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Vrouwen boven de 40 zijn het nieuwe sexy

 

Meer artikelen ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

 ENJOY! your own maoi

photo credit: lilacandhoney Loveliness via photopin (license)
photo credit: lilacandhoney Innocence via photopin (license)
photo credits: BlueZones.com

 

 


 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.