Mini meringue taartjes
Sommige baksels zijn een schot in de roos en vaak heel toevallig tot stand gekomen. Meestal een voortvloeisel uit mijn streven om geen voedsel weg te gooien #nowaste. Alles moet op, zonder gevaar voor eigen leven natuurlijk. Als je vaak bakt of in de keuken te vinden bent dan herken je dat wel. Voor een gerecht heb je alleen de eidooiers nodig en normaal gesproken kieper je de eiwitten misschien gewoon weg. Nooit meer doen! Want je kunt er in een handomdraai heel veel lekkers van maken.
Meringue lekkers
Zo kun je er een heerlijke pavlova van maken, grappige spookjes, meringue nestjes met lemoncurd, Eton Mess of je houdt het simpel en maakt een hele berg heerlijke kleine meringues. De zijn zo al lekker en heerlijk bij de koffie of als garnering op een mooie taart. Je kunt ze ook een beetje aankleden tot een schattig klein gebakje. Simpelweg door een kloddertje slagroom erop te doen en wat fruit.
Klein gebakje
Je kunt de meringues natuurlijk zoals de Franse bakkers dat doen gewoon met een lepel op de bakplaat scheppen, maar mooier zijn ze als je er met de spuitzak toefjes van maakt. Ik maakte kleine toefjes om als een klein gebakje te serveren in plaats van een enorme machtige suikerbom te presenteren. Maar die keuze is aan jou natuurlijk.
Als er zomers prachtig fruit is gebruik je dat natuurlijk, maar nu is er niet veel smakelijk fruit voor handen. Hoewel kleine framboosjes of bosbesjes ook heerlijk zijn. Ik had nog een pot Amarena kersen van Fabbri, je weet wel in die leuke blauw witte pot, in de koelkast staan. Die moest ook nodig eens opgemaakt worden. Mocht je zelf ook Amarena kersen willen gebruiken. Ik vind die van Fabbri het lekkerst, maar die potten zijn flink aan de prijs en lastig te vinden. Voor deze ingelegde Amarena kersen kun je vast ook terecht bij de Sligro of Makro. En ze schijnen af en toe bij de Lidl verkrijgbaar te zijn. Op elk ‘gebakje’ deed ik een prachtig glanzende kers en het rode sap liep prachtig decoratief van de top naar beneden.
Ingrediënten voor 12 stuks:
- 2 eiwitten
- 100 gram witte basterdsuiker
- 250 ml slagroom
- Amarena kersen uit pot (Fabbri) of fruit naar keuze
Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 100° C
Klop de eiwitten op een hoge stand in een vetvrije kom. Voeg, als de eiwitten wit en schuimig worden, de suiker schep voor schep toe. Mix verder op een iets lagere stand tot alle suikerkristallen mooi opgelost zijn en het eiwit stevig.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Doe de eiwitten in een spuitzak en spuit kleine torentjes of vormen naar keuze op het bakpapier.
Plaats in de oven en bak voor 2 uur. Laat de meringue in een gesloten oven nog een uur afkoelen.
Klop intussen de slagroom. Eventueel met een klein beetje suiker erdoor. Niet teveel want de meringues zijn ook al behoorlijk zoet.
Schep op elke meringue een schepje slagroom en garneer het geheel met een Amarena kers of ander fruit.
Tip:
Als je eiwitten opklopt doe je dat in een vetvrije kom. Anders kun je kloppen tot je een ons weegt, maar worden de eiwitten niet stijf. Twijfel je of de kom vetvrij is? Snijd dan een citroen doormidden en wrijf met het snijvlak de kom in om deze te ontvetten.
ENJOY!