LUNCHTIME: SARDIENTJES | ENJOY! The Good Life

LUNCHTIME: SARDIENTJES

Aanvankelijk zou dit een heel ander lunchgerecht worden. In ieder geval zou ik mijn eigen gebakken brood gebruiken en dat beleggen met de Coeur de Boeuf tomaten uit de Verse Oogst Box en avocado. Maar zoals zo vaak met avocado is dat een ingrediënt dat vaak roet in het eten gooit. Te zacht, te hard of bruin uitgeslagen….

Avocado situatie

Zo ook dit keer. Dat ding lag al eindeloos lang te rijpen maar nog steeds kon ik er iemand de hersens mee inslaan. Na een kleine zoektocht op het web las ik een tip dat je de avocado dan in aluminium folie moet wikkelen en eventjes in een niet te warme oven moet leggen. Ik heb dat diverse malen geprobeerd en denk dat hij uiteindelijk wel een uur in de oven heeft gelegen maar het bleef een moordwapen.

Ik werd er zo kriegel van dat ik hem nijdig in de kliko gekieperd heb ondanks mijn nieuw verworven ‘no waste’ idealisme. Ik denk dat we hier te maken hadden met een overgemanipuleerde avocado. Daar ging mijn healthy lunchgerecht…..

Aangezien mijn plak brood al lekker lag te roosteren en een broodje met alleen tomaat mij niet echt aansprak ging ik op strooptocht door mijn voorraad lades. Gelukkig hamster ik geregeld spullen die ik vervolgens niet gebruik dus er moet iets lekkers te vinden zijn dat goed combineert met de tomaten.

LUNCHTIME: SARDIENTJES | ENJOY! The Good Life

Fish Tales

Mijn oog viel op een kleurrijke verpakking van Fish Tales. De ingeblikte vis van Bart van Olphen. Ik herinner mij nog goed dat ik het met name kocht omdat ik fan ben van Bart én omdat de verpakking er zo vrolijk uitzag. En natuurlijk ben ik gek op sardientjes. Het pakje bleef liggen in de voorraadlade want ik vond het zonde om die kleurrijke verpakking te openen 😉 Maar nu moesten die fijne visjes er echt aan geloven. Dit leek mij een prima match met mijn grillig uitziende tomaten.

LUNCHTIME: SARDIENTJES | ENJOY! The Good Life

Sardinië

Het sardientje is een heerlijk, betaalbaar visje dat supergezond is. Bij ons Noordelingen niet zo populair maar deze zilverkleurige kleine visjes, afkomstig uit de Middenlandse Zee, verdienen wat meer bekendheid. Ze zijn vernoemd naar het Italiaanse eiland Sardinië waar de vissen ooit in enorme scholen gevonden werden.

LUNCHTIME: SARDIENTJES | ENJOY! The Good Life

Gezond

Omdat we ook steeds bewuster met vis omgaan heeft het sardientje het voordeel dat het minder concentraten van zware metalen, zoals bijvoorbeeld kwik bevat dan andere vis. Daarnaast zijn ze rijk aan eiwitten, vitamine D, fosfor en hebben een hoog gehalte Omega 3.

BBQ

Verse sardines zijn meestal te vinden op de markt en bereidt op de BBQ het allerlekkerst. Marineren in olie, knoflook, citroen, peper en zout en vervolgens in een visklem roosteren. Maar ook uit blik, ingelegd in olie zijn ze heerlijk. Vandaag gebruik ik deze mooie visjes voor een lekker lunchgerecht.

LUNCHTIME: SARDIENTJES | ENJOY! The Good Life

Wat heb je nodig:

 • Boerenbrood in flinke plakken gesneden
 • Roomboter
 • Tomaat (Coeur de Boeuf)
 • Sardientjes uit blik
 • Balsamico Azijn
 • peper en zout

Aan de slag:

 1. De plak brood aan beide kanten heel licht besmeren met boter. Ik gebruik het liefst roomboter. En in de koekenpan aan beide kanten op een laag pitje roosteren.
 2. Ondertussen snijd je de tomaat in plakken. Ik had de geweldige mega Coeur de Boeuf tomaten. Deze tomaten zijn het lekkerste als ze nog niet helemaal rood zijn. Maar je kunt natuurlijk elke andere tomaat gebruiken.
 3. Als het brood mooi goudbruin geroosterd is beleg je het met de plakken tomaat.
 4. Snijd de sardientjes in de lengte, via de zijkant doormidden en haal heel makkelijk de graatjes eruit. Je kunt de sardientjes overigens prima met graat en al eten maar omdat ik nogal een graten-fobie heb en de graten er zo makkelijk uitgaan heeft dat mijn voorkeur. Dat is overigens niet bij alle ingeblikte sardine zo makkelijk. Soms zijn de visjes zo klein dat er weinig overblijft. Deze van Fishtales (verkrijgbaar bij AH) zijn van een flink formaat en mooi stevig.
 5. Besprenkel het broodje met grof gemalen zeezout en peper en druppel er wat balsamico azijn over heen. Nog lekkerder is het om de balsamico even in te laten koken zodat deze wat geconcentreerder en dikker is. Maar ik had na de avocado situatie enorme honger en wilde mijn tanden in dit heerlijke broodje zetten. Nomnomnom…..

ENJOY! your lunch ♥

Pictures: @ENJOY! The Good Life

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.