Franse kaas met uien sandwich
In deze bijzondere tijd zijn we allemaal veel thuis. De pubers zijn druk bezig met school via online programma’s en ik werk al heel wat weken vanuit huis. We raken er steeds meer aan gewend en we moeten er thuis het beste van maken. Daarom besteden we extra veel tijd in de keuken. Lekker eten is een echte blijmaker! Dus we bakken wat af en er worden heerlijke maaltijden klaar gemaakt. Ook aan de ontbijtjes wordt meer zorg besteed en zo nu en dan maken we van de lunch een gezamenlijk momentje.
Dat momentje vraagt om een heerlijke sandwich. En veel hoef je er niet voor in huis te halen. Zorg dat je lekker brood gebruikt voor deze sandwich. Bij de Jumbo haalde ik een vers gebakken en ongesneden Oerbrood. En bij mijn favoriete kaaswinkel, in mijn dorp, liet ik een stukje heerlijke Gruyére raspen.
De tijd dat de pubers klein waren en mekkerden over ingrediënten zoals bijvoorbeeld uien, ligt gelukkig ver achter ons. Nu lusten ze vrijwel alles en pikken ze zelfs de gesmoorde uien uit de pan. Ik moet ze dus met hand en tand verdedigen anders eindigen we met een kaassandwich.
Lekker eten is een echte blijmaker!
Ingrediënten:
- 1 grote gele in dunne ringen gesneden
- 1 kleine rode ui in dunne ringen
- klontje boter om in te bakken en boter om de boterhammen aan de buitenkant mee te besmeren
- snuf zeezout
- vers gemalen peper (naar smaak)
- scheut port of sherry (naar smaak)
- 4 plakken oerbrood
- geraspte Gruyére
- Tijm of mosterd (naar smaak)
Aan de slag!
Voor de gesmoorde uien gebruikte ik een grote gele ui en een kleine rode ui. In een klontje boter bak ik die op een hoog vuur aan, in een pan met een dikke bodem. Blijf erbij en zorg dat ze mooi bruin worden en niet verbranden. Daarna het vuur laag zetten en de uien ongeveer in 20 minuten zachtjes smoren. Ze worden dan heerlijk zacht en zoet. Als de uien mooi zacht zijn, vers gemalen zeezout en zwarte peper erover. En het allerlekkerste is het om dit uienmengsel even af te blussen met een scheutje Port of Sherry. Zet het vuur daarvoor hoger zodat de alcohol mooi verdampt. Zet het vuur dan uit en strooi een beetje gedroogde tijm over het uien mengsel.
Snijd lekkere dikke boterhammen van het brood. Besmeer één kant dun met roomboter. Draai de boterhammen om en besmeer de binnenkant dun met een laagje Dyon mosterd voor een pittige bite. Dan een dikke laag Gruyére. Daarna de berg gesmoorde uien erboven op en weer een dikke laag Gruyére. De andere boterham met de mosterdkant op de kaas.
De pan die je hebt gebruikt om de uien in te bakken veeg je even schoon met een keukenpapiertje. En dan leg je de mega sandwich met de beboterde kant in de pan en laat het even roosteren en daarna draai je hem om. Het is wel even gedoe om dit gevaarte om te draaien. Ik heb hem op een bord gedraaid en weer terug in de pan gedaan om de andere kant een gezellig kleurtje te laten krijgen.
Daarna leg je de sandwich in een overschaal en zet deze ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven van 175/180 graden. Tot de kaas helemaal gesmolten is.
Deze sandwich is goddelijk lekker, maar zoals je je kunt voorstellen, enorm machtig. Mijn advies: deel de sandwich en eet maar één helft! Glaasje fijne, witte wijn erbij en je hebt een toplunch.
Ook zo gek op lunchenen heb je dit gerecht gemaakt? Deel jouw versie, jouw favoriete lunchgerecht of lunch-hotspot met ENJOY! Tag ons op Instagram, dat vinden wij leuk!
Op zoek naar meer lunchrecepten?
Broodje brie met walnoot en honing
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY! Je vindt deze aan de rechterzijde van de homepage.
ENJOY!
Beeld: ©ENJOY! The Good Life Inspiratie: Feasting at Home
♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥